Putovanja

Top 5 najljepših termalnih gradova

Još su stari Rimljani uživali u blagodatima ljekovitih termalnih voda, a uz čuvene su izvore niknuli i neki od najljepših povijesnih termalnih gradova Europe

Top 5 najljepših termalnih gradova

Blagodati termalne vode nadaleko su poznate – prvenstveno se koristi kod ozbiljnih problema iritacije kože vezane uz dermatološka stanja, a sve češće i u svakodnevnoj njezi kože. Ali, što to termalnu vodu čini ljekovitom? Prema definiciji, ljekovite mineralne vode obuhvaćaju podzemne vode koje, zahvaljujući općoj mineralizaciji, ionskom sastavu te sadržaju nekih plinova i terapijski aktivnim komponentama, imaju blagotvorna fiziološka svojstva na ljudski organizam. Termalne izvorske vode nalaze se duboko ispod tla, u specifičnim geološkim uvjetima - voda se zagrijava prodirući kroz pukotine na određenoj dubini u unutrašnjosti Zemlje te izvire na površinu pri temperaturu od 35 do 42˚C.

Korištenje termalne vode u terapeutske svrhe ima podugačku tradiciju pa su tako još antički Rimljani uživali u njezinim ljekovitim svojstvima. Upravo na temeljima te višestoljetne tradicije 2009. godine nastalo je udruženje EHTTA (European Historic Thermal Towns Association). A kako svaka termalna voda ima svoje posebnosti, donosimo pregled najljepših termalnih gradova u Europi.

Na UNESCO-voj listi

Očaravajući Bath, sa svojom svjetski poznatom arhitekturom 18. stoljeća i impresivnim rimskim kupeljima, jedini je spa grad koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Iako prvi tragovi naseobina potječu iz 8.tis.pr.Kr., legenda kaže kako ih je oko 863.g.pr.Kr. otkrio princ Bladud, prognan iz kraljevstva svog oca zbog gube i prisiljen lutati zemljom kao svinjar. Nakon što se izliječio kupanjem u toplom blatu oko izvora, osnovao je Bath u znak zahvalnosti. Od tada je Bath popularno mjesto za opuštanje i liječenje pomoću ljekovite vode, najtoplije u Velikoj Britaniji, a 2006. godine novi je spa Thermae Bath otvorio svoja vrata, nastavljajući bogatu tradiciju kupališne kulture.

Top 5 najljepših termalnih gradova

12 izvora zdravlja

Terapeutske učinke izvorske vode Karlovih Vara navodno je prvi otkrio car Svetog Rimskog Carstva Karlo IV. prilikom lova na jelene, a upravo je njegovo otkriće rezultiralo osnivanjem toplica. Pretpostavlja se da se grad razvio sredinom 14. stoljeća oko lovačke kuće Karla IV., a od njegovih 12 izvora najpoznatiji je 12-metarski Vridlo, koji je sa 72 °C ujedno i najtopliji. Za razliku od prakse 16. stoljeća koja je zahtijevala boravak u vodi i do 10 sati na dan, danas je korištenje termalne vode vremenski i količinski strogo propisano. Karlovy Vary su grad poznat i po svom „13. izvoru" ili, kako ga još zovu, lijekom za želudac - Becherovki, likeru spravljenom od 32 vrste ljekovitog bilja i vode iz termalnih izvora.

Top 5 najljepših termalnih gradova

Termalni izvori i prekrasne terme

Budimpešta ima kulturu kupelji dugu gotovo dva tisućljeća, o čemu svjedoče razne arheološke iskopine iz rimskih vremena. Drugo značajno razdoblje kupališne kulture odvilo se u vrijeme turske vlasti (1541-1686), a procvat doživljava početkom 18. stoljeća i vremena prosvjetiteljstva, kad su objavljene prve studije o prednostima vrućih izvora Budima. Godine 1762., za vrijeme vladavine Marije Terezije, odlučeno je da mineralne vode trebaju „biti analizirane i registrirane na račun riznice". Početkom 1930-ih godina Budimpešta postaje sve poznatija kao termalni grad, s najvećim brojem ljekovitih izvora termalne vode, čemu su svakako pridonijele brojne toplice – najveće Széchenyi spa, secesijske Gellért spa, Lukács spa, Rudas i Király toplice samo su neke od njih.

Top 5 najljepših termalnih gradova

Čuvena voda i ljekovito blato


Kompleks Daruvarskih toplica nalazi se u srcu povijesnog pejzažnog perivoja, Julijevog parka, jednog od najstarijih zaštićenih parkova u Hrvatskoj. Ljekovitost termalnih izvora daruvarskog kraja spoznali su još stari Rimljani kad su u ovom gradu, antičkog imena Aquae Balissae, 288. g.pr.Kr. uredili prve kaptaže izvora ljekovite vode. Od tada pa sve do danas, taj čudesni dar prirode vraća ljudima zdravlje i vitalnost. Daruvarske se toplice mogu podičiti s nekoliko izvora termalne vode čija temperatura iznosi od 39° do 47 °C. Uz vodu bogatu kalcijem, magnezijem i hidrokarbonatom, u tretmanima se koristi i mineralno blato, fango. Zahvaljujući uporabi termomineralne vode i mineralnog ljekovitog blata, toplice su poznate po liječenju reumatskih bolesti i ženskih bolesti, posebno neplodnosti.

Top 5 najljepših termalnih gradova

Ostavština rimskih vremena

Pretpostavlja se da tradicija korištenja mineralnih izvora potječe još iz rimskih vremena, ali otkriće ljekovitih svojstava prirodnih izvora u 14. stoljeću označilo je veliku promjenu za Montecatini Terme. Prve kupke izgrađene su 1530. godine, a nakon dva stoljeća rivalstva sa susjednim gradovima, Montecatini Terme svoj procvat doživljavaju u 18. stoljeću. U tom su razdoblju sagrađene poznate gradske terme, Bagno Rejio, Terme Leopoldine i Terme Tettuccio, koje vodom opskrbljuju četiri prirodna izvora, svaki jedinstvenih terapeutskih svojstava. Kao glavni kupališni grad Toskane, Montecatini Terme svake godine privlači tisuće posjetitelja koji uživaju u ljekovitim svojstvima termalne vode za dobrobit duše i tijela.

Top 5 najljepših termalnih gradova

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.