Wellness

Znaš li koje su najstarije toplice u Hrvatskoj?

Varaždinske toplice, smještene u pitoresknom zagorskom kraju, pružaju užitak u termalnoj vodi svojim kupačima već više od dva tisućljeća

Znaš li koje su najstarije toplice u Hrvatskoj?
Među prekrasnim zagorskim brežuljcima, tik uz rječicu Bednju, smjestile su se najstarije hrvatske toplice koje su se razvile zahvaljujući izvoru termalne vode, otkrivenom još u doba Rimskoga Carstva. Radi se, naravno, o dobro poznatim Varaždinskim toplicama. Turizam u Varaždinskim toplicama datira još iz 3. stoljeća prije nove ere, a iskopavanja koja se provode kontinuirano od 1953., na ovome su mjestu otkrila rimski kompleks javnog termalnog kupališta koji datira prije više od dva tisućljeća. 
 
Kompleks se sastojao od glavnog kupališnog dijela koje se nalazilo tik iz termalni izvor, s bazilikom i bazenima, a u najbližoj okolici nalazili su se i hramovi Jupitera, Junone i Minerve. Ovaj arhitektonski dragulj Staroga vijeka predstavlja jedan od najbolje očuvanih lokaliteta rimske arhitekture u Hrvatskoj. Jeste li već posjetili Varaždinske toplice? 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.