Zdravstveni turizam

Zdravstveni turizam osigurava dulju sezonu i nova radna mjesta

Pokretanje projekata na području zdravstvenog turizma Hrvatskoj bi, Osim dodatne zarade za turistički i zdravstveni sektor, mogao donijeti i radna mjesta za medicinske stručnjake koji masovno traže posao u drugim zemljama

Zdravstveni turizam osigurava dulju sezonu i nova radna mjesta

Zdravstveni turizam u svijetu bilježi iznadprosječne stope rasta pretvarajući se u jednu od najvažnijih turističkih grana. Međutim, ta relativno nova turistička grana u Hrvatskoj tek treba zaživjeti, stoga bi Akcijski plan razvoja zdravstvenog turizma do 2020. godine trebao omogućiti Hrvatskoj bolje korištenje brojnih dosad neiskorištenih resursa u zdravstvenom turizmu.

Plan se prvenstveno odnosi na privatni sektor, koji ima značajne kapacitete u prostoru, medicinskoj tehnologiji i kadrovima, ali nema dovoljnu popunjenost, jednako kao i određeni smještajni kapaciteti iz javnog sektora. U kombinaciji s javnim ustanovama koje mogu ponuditi usluge na svjetskoj razini, primjerice na području plastične kirurgije ili dentalne medicine, otvara se prostor za razvoj medicinskog wellnessa te lječilišnog i medicinskog turizma.

Osim dodatne zarade za turistički i zdravstveni sektor, Hrvatskoj bi razvoj zdravstvenog turizma osigurao i nova radna mjesta za liječnike, medicinske sestre, fizioterapeute i druge zdravstvene djelatnike koji masovno traže posao u drugim zemljama. S obzirom na to da je zdravstveni turizam vrsta djelatnosti koja može funkcionirati kroz cijelu godinu, moguće je smanjiti ovisnost o turističkoj sezoni i fokusirati se na privlačenje posjetitelja i popunjavanje kapaciteta i tijekom zimskih mjeseci.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.