Zdravstveni turizam

Zdravstveni turizam – najbrže rastuća grana turizma

Potencijal zdravstvenog turizma u Hrvatskoj je još neiskorišten, ali pozitivan primjer Primorsko-goranske županije pokazuje kojim smjerom krenuti

Zdravstveni turizam – najbrže rastuća grana turizma

Zdravstveni je turizam specifična i u svijetu brzo rastuća grana turizma – radi se o izuzetno važnoj gospodarskoj grani koja u svijetu bilježi rast od 30 posto. Iako Hrvatska ima velike mogućnosti razvoja i napretka, one, na žalost, još nisu dovoljno iskorištene. Stoga je razvoj zdravstvenog turizma svrstan na treće mjesto u strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine.

I dok brojne županije rade na podržavanju projekata vezanih uz razvoj zdravstvenog turizma, kako bi i on bio prepoznat u okviru ponuđenih turističkih sadržaja te postao jedna od okosnica turističke ponude, kao pozitivan primjer istaknuta je Primorsko-goranska županija. Tamo je nedavno osnovan novi klaster zdravstvenog turizma koji okuplja 24 organizacije zdravstvenog, medicinskog, turističkog i smještajnog usmjerenja s područja Kvarnera i sjevernog Jadrana. Takvi klasteri doprinose povećanju suradnje i međusobnoj povezanosti zainteresiranih institucija različitih profila, sve s ciljem stvaranja novih vrijednosti zdravstveno-turističko i medicinske ponude.

Aktivno djelovanje na pokretanju i promoviranju zdravstvenog turizma, kao što to čini Primorsko-goranska županija, pokazuje koliki potencijal leži u zdravstvenom turizmu,  tim više što ta grana turizma ne ovisi nužno o turističkoj sezoni te privlači posjetitelje kroz cijelu godinu, pretvarajući određeno područje u poželjnu cjelogodišnju destinaciju.

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.