Zdravstveni turizam

Zdravstveni turizam: Hoće li Brexit utjecati na dolazak britanskih turista u Hrvatsku?

O posljedicama Brexita još se naveliko raspravlja, a postavlja se i pitanje - kako će se to odraziti na zdravstveni turizam

Zdravstveni turizam: Hoće li Brexit utjecati na dolazak britanskih turista u Hrvatsku?

Na referendumu održanom 23. lipnja, Velika je Britanija glasala za napuštanje Europske unije. Odluka Velike Britanije o izlasku iz Europske unije za sobom povlači brojne političke i ekonomske implikacije, a polemika se otvara i oko zdravstvene skrbi i medicinskog turizma.

Jedan od glavnih argumenata koji je nagnao Britance na glasanje za izlazak iz Europske unije ticao se zdravstvenog sustava, odnosno uplaćivanja 350 milijuna funti u britanski zdravstveni sustav umjesto u fondove Europske unije. I dok se ovo obećanje prema svemu sudeći neće ispuniti, postavlja se pitanje što će se dogoditi s medicinskom skrbi u Velikoj Britaniji i kakve će Brexit imati posljedice za zdravstveni turizam.

Što se tiče zdravstvenih stručnjaka koji rade u Velikoj Britaniji, medicinske kvalifikacije stečene u jednoj zemlji članici Europske unije vrijede u svim ostalim zemljama članicama, što olakšava zapošljavanje diljem Europske unije pa tako i u Velikoj Britaniji. Keith Pollard za portal IMTJ naglašava kako se zdravstveni sustav Velike Britanije u velikoj mjeri oslanja na strane liječnike i zdravstvene stručnjake.

Naime, 25 % stručnjaka u zdravstvenom sustavu Velike Britanije nisu Britanci, a taj se postotak u nekim vodećim sveučilišnim bolnicama penje i preko 50 %. Prema nekim procjenama, u Velikoj je Britaniji trenutno 130,000 radnika u području zdravstvene skrbi iz zemalja Europske unije, što uključuje 10 % svih liječnika i 5 % medicinskih sestara. S glasanjem za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, njihov je položaj sve nesigurniji što bi moglo nagnati neke od njih na odlazak, uzrokujući manjak radne snage u određenim zdravstvenim sektorima.

Otvara se pitanje i što je sa 2,2 milijuna britanskih državljana koji žive u drugim zemljama Europske unije, pretežno umirovljenicima, koji su preselili u toplije krajeve. Oni trenutno imaju pristup zdravstvenoj skrbi zemalja u kojima žive zahvaljujući pravilima Europske unije koja koordiniraju nacionalne sustave zdravstvene skrbi. Velika bi Britanija, naravno, mogla sa svakom od tih zemalja pojedinačno dogovoriti uvjete skrbi o britanskim državljanima. Ali dok to ne učini, položaj tih građana ostaje nesiguran, što bi neke od njih zasigurno moglo potaknuti na povratak u Veliku Britaniju čime bi dodatno opteretili britanski zdravstveni sustav.

Konačno, postavlja se pitanje i što je s medicinskim turistima - onima koji putuju u Veliku Britaniju i britanskim državljanima koji putuju u druge zemlje Europske unije. Velika Britanija zbog vrhunskog medicinskog kadra privlači velik broj turista koji dolaze na specijalističke medicinske preglede. Tamara Hervy za portal ukandeu.ac.uk ističe kako su podaci iz 18 bolnica pokazali kako 25 % njihovih prihoda dolazi od medicinskih turista, koji čine 7 % pacijenta. Osim toga, medicinski turisti troše jednako kao i bilo koji drugi turisti, na hranu, smještaj i ostale usluge, što godišnje donosi oko 219 milijuna funti dodatnog prihoda od turizma.

Međutim, ako cijena funte padne, hoće li to medicinsku skrb učiniti pristupačnijom, a samim time i Veliku Britaniju poželjnijom destinacijom zdravstvenog turizma? Ili će biti obrnuto - uz visoku cijenu funte, troškovi liječenja će rasti što će rezultirati manjim interesom za zdravstveni turizam u Velikoj Britaniji?

Svemu tome treba pridodati i moguće posljedice koje će Brexit ostaviti ne samo na medicinski turizam već i na proceduru putovanja Europom. Nick Trend za Telegraph upozorava kako bi zbog daljnje dezintegracije Europske unije moglo doći do ponovnog uvođenja graničnih kontrola među zemljama Europske unije kod kojih to nakon implementacije Schengena nije bio slučaj. Također ističe kako bi zrakoplovne takse i putovanja avionom mogla poskupjeti, jednako kao i cijene roaminga.

A ako uzmemo u obzir početak ovogodišnje turističke sezone  u Hrvatskoj, Brexit, čini se, nije uopće utjecao na dolazak britanskih gostiju jer je samo u svibnju ove godine ostvareno više od 285.000 noćenja Britanaca, dok je lipanj dosegao respektabilnu brojku od 414.000 noćenja. "Za sada je ulazni trend noćenja Britanaca u porastu", umiruje direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivčić i naglašava kako će se sigurno taj trend nastaviti i do kraja sezone, neovisno o Brexitu.

Krtistalnu kuglu nažalost nemamo te se sve posljedice Brexita još uvijek ne mogu predvidjeti, a kako do samog izlaska Velike Britanije iz Europske unije mogu proći i do dvije godine, ostaje nam vidjeti kako će se situacija dalje razvijati i osmišljavati strategije za plan A, B i C koji će, unatoč Brexitu, privući Britance u Hrvatsku. Na kraju, tko zna, možda se Brexit pokaže i kao pravi blagoslov za zdravstveni turizam Hrvatske?

Pustit ćemo vrijeme da donese odgovor na ovo pitanje...

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.