Zdravstveni turizam

Zdeslav Radovčić: HTI konferencija – jučer, danas i sutra

Zdeslav Radovčić, osnivač i direktor HTI konferencije, prisjeća se početaka i otkriva planove za budućnost

Zdeslav Radovčić: HTI konferencija – jučer, danas i sutra

U samo sedam godina, HTI konferencija je prerasla u najveći europski event posvećen zdravstvenom turizmu i mjesto susreta broj 1 za sve dionike zdravstvenog turizma, a odnedavno su se konferenciji pridružila još dva događanja - ILHA (International Luxury Hotel Association Summit) i festival Taste the Mediterranean. - Počeci HTI konferencije, s nekoliko desetaka sudionika, uglavnom članova Zajednice zdravstvenog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), bili su skromni. No, već nakon nekoliko godina, pozicionirali smo se među najvažnije skupove u svijetu iz ovog sektora – prisjeća se početaka Zdeslav Radovčić, direktor HTI konferencije.

Zdeslav Radovčić: HTI konferencija – jučer, danas i sutra

Koji vas partneri prate od početaka, a koji su se u međuvremenu pridružili?
- Prije svega, istakao bih HGK, koja je u samom početku prepoznala potencijal projekta i s nama je od prvih dana kao suorganizator. Također, godinama surađujemo s najvećim svjetskim Udruženjem zdravstvenog turizma (MTA), kako bismo dobili još bolji uvid u globalno tržište zdravstvenog turizma. Njima se ove godine pridružila i ILHA, najveće B2B udruženje luksuznog hotelijerstva. Danas imamo niz partnera koji nas prate i podržavaju i omogućavaju ovako zahtjevan skup – od hotelskog lanca Maistra, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Zagreba, klinike Bagatin i mnogih drugih. O renomiranom položaju konferencije govore i naši novi partneri – prestižni komercijalni brendovi kao što su Mercedes Benz i Moët Chandon. Od samih početaka službeni pokrovitelji su i Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravstva, a ove godine, kao pokroviteljica nam se pridružila i Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar Kitarović.

Zanimljivo je da većina sudionika u današnjoj eri interneta posebno korisnim ocjenjuje mogućnost predstavljanja usluga i ugovaranja poslova licem u lice, na B2B susretima. Kako to izgleda kad je HTI u pitanju?
- Unatoč razvoju tehnologije partnerski odnosi još uvijek u najvećoj mjeri ovise o povjerenju između dionika i ugovaranje poslova 'licem u lice' nema adekvatnije alternative. HTI konferencija stavlja poseban akcent na B2B aspekt konferencije, s tim u vezi dovodimo u Rovinj ključne kupce usluga u zdravstvenom turizmu, „tzv. buyers“, kako bismo dali priliku pružateljima usluga za sklapanje novih poslova i širenje poslovanja na stranim tržištima.

Zdeslav Radovčić: HTI konferencija – jučer, danas i sutra

Budući da ste među prvima na ovim prostorima započeli s karijerom u wellness turizmu, možete li usporediti kapacitete i kvalitetu ponude u tom segmentu tada i danas?
- Moram reći da je zaista veliku ulogu u tome odigrala tadašnja direktorica sektora turizma pri HGK, gospođa Ondina Šegvić, koja je na svim razinama strateškog odlučivanja unutar Hrvatske propagirala selektivne oblike turizama i posebice zdravstveni turizam. Tako je i Wellness grupacija, kojoj sam godinama bio i predsjednik, organski rasla neočekivanom stopom. Od početnih 10-tak članova sekcije, danas broji skoro 90 članova. Zajednica zdravstvenog turizma pri HGK i danas je najveći i najrespektabilniji klaster ovog sektora u Hrvatskoj, koji uključuje medicinski, toplički i wellness turizam. Novi zamah wellness dijelu zdravstvenog turizma dat će i pozicioniranje nekih hotelskih kuća koje su odlučile neke od svojih hotela pretvoriti iz hotela s wellnessom u wellness hotele. Vjerujem da će i naš zlatni sponzor, istarska Maistra, biti predvodnik u tome. Veliku potporu pozicioniranju Hrvatske kao wellness destinacije daje i novi hrvatski brend „Croatia full of health“, kojeg pozicionira Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica.

Zdeslav Radovčić: HTI konferencija – jučer, danas i sutra

HTI je jedan od rijetkih projekata koji je u praksi ujedinio javne i privatne djelatnike – kakvo je iskustvo suradnje u organizaciji konferencije?
- Upravo ste naveli jednu od bitnih stavki koje želimo unaprijediti HTI konferencijom. Javno-privatno partnerstvo osnova je budućeg razvoja zdravstvenog turizma, a primjer uspješnosti predstavlja i dugogodišnje suorganizacija HTI konferencije s HGK. Želja nam je da na istom mjestu okupljamo javne dužnosnike i predstavnike privatnog sektora, kako bismo zajednički radili na izgradnji industrije. Imamo i jako dobra iskustva s dužnosnicima iz Europske komisije i EU Parlamenta koji su svjesni potencijala zdravstvenog turizma.

Po prvi se put HTI konferenciji pridružuju još dva događanja – ILHA (International Luxury Hotel Association Summit) i festival Taste the Mediterranean – koliko će ova dva događanja doprinijeti da se o zdravstvenom turizmu stvori šira slika?
- Zdravstveni turizam vrlo je kompleksna industrija, koja uključuje veliki broj popratnih elemenata pa tako i luksuzno hotelijerstvo i zdravu prehranu. Koliko je zdravstveni turizma važan za industriju govori i činjenica da je najveća svjetska asocijacija luksuznog hotelijerstva odlučila svoj europski summit pozicionirati upravo uz HTI konferenciju i održati ga u paralelnom terminu. U goste nam dolazi i predsjednik ILHA-e, gospodin Barak Hirschowitz. Taste the Mediterranean Festival predstavit će mediteransku prehranu, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila najzdravijom na svijetu te je uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, kroz teorijske i praktične radionice, predavanja i seminare najboljih šefova kuhinja s Michelin zvjezdicama i nutricionista. Dakle i ovaj segment se zaista u potpunosti integrira s industrijom zdravstvenog turizma.

Zdeslav Radovčić: HTI konferencija – jučer, danas i sutra

Novost ovogodišnje HTI konferencije je i dodjela priznanja najboljima. U koliko se kategorija dodjeljuju nagrade i koji su kriteriji za dodjelu?

Nagrade se dodjeljuju po prvi put u suradnji s prestižnim MTI Medical Tourism Indexom. Nagrade će se na svečanoj Gala večeri za tri prvoplasirane zemlje uručiti predstavnicima Velike Britanije, Njemačke i Francuske. Sustav i metodologiju nagrađivanja razvile su renomirane američke revizorske kuće. Nadam se da će se bliskoj budućnosti i Hrvatska uključiti u ovaj sustav vrednovanja destinacije.

Kako vidite budućnost HTI konferencije. Otkrijte nam, hoće li se 8. HTI konferencija održati ponovno u Hrvatskoj ili izvan njenih granica?

- Mnogim destinacijama postali smo prepoznatljiv proizvod i važan za pozicioniranje njihovog grada ili zemlje na svjetskoj mapi zdravstvenog turizma. Sljedeća destinacija ovisit će o ponudi i potražnji, ali mogu reći da su za sada u konkurenciji Bruxelles, London, Geneva i Zagreb.

Ovogodišnju HTI konferenciju prati i prvo izdanje časopisa HTI News - European Health Tourism Industry Magazina, tiskano na 132 stranice u luksuznoj glossy varijanti. HTI News Magazine pridonosi pozicioniranju Hrvatske kao privlačne europske destinacije zdravstvenog turizma, uz širok izbor tema vezanih uz zdravstveni turizam, luksuzno hotelijerstvo i vrhunsku gastronomiju.


 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.