Vijesti

Završio 4. međunarodni Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017

Spektakularnim dolaskom na Trg bana Jelačića u Zagreb i adrenalinskim ispitom spretnosti 07.06. završio je ovogodišnji najljepši i najtiši reli na svijetu

Završio 4. međunarodni Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017

Četvrti po redu međunarodni „Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017” startao je tradicionalno u Istri, a završio u Zagrebu. 60 timova tijekom čak osam dana vožnje prošlo je rutom dugom 1550 km kroz predivne krajolike preko pet otoka i šest nacionalnih parkova, uz mnoštvo atrakcija na ruti, koja je i službena “Zelena električna magistrala” s punionicama.

Svake godine ovaj inovativan i jedinstven turistički projekt pomiče granice i na najbolji način promovira Hrvatsku u Europi i svijetu, a ove godine oborio je nekoliko rekorda - najveći broj Tesla vozila na trajektu te najveći broj Tesla vozila koja su se odjednom punila na jednom mjestu. Trošili su dnevno između 4 i 5 MW struje, a vozila ukupno imaju 25.000 KS čija vrijednost je oko 50 milijuna kuna. Prvi puta ove godine umjesto dizelskog agregata, koji je potrebno vozili sa sobom, automobili su se punili na HEP-ovim trafostanicama što je fasciniralo sve natjecatelje.

Velika je stvar što je HEP prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta, zbog čega mu je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva. HEP je do sada u Hrvatskoj pustio u pogon 36 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, a planira uspostaviti i mrežu punionica duž najvažnijih hrvatskih prometnica sufinanciranjem iz fondova Europske unije. Cilj je u sljedećih godinu dana udvostručiti postojeći broj ELEN punionica.

Završio 4. međunarodni Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017

Podršku projektu dalo je i Ministarstvo turizma, a na putu iz Malog Lošinja sudionike je pozdravio i sam ministar Gari Cappelli. Sudionike je oduševila besprijekorna organizacija što je poseban kompliment pogotovo kada dolazi od Nijemaca, Austrijanaca i Skandinavaca, a kako im se svidjelo na predivnim mjestima poput Poreča, Vodnjana, Opatije, Malog Lošinja, Zadra, Splita, Smiljana i Zagreba nije potrebno naglašavati.

Nijedna lokacija nije odabrana slučajno već s ciljem da pokaže ono najbolje što Hrvatska nudi, od kulturne baštine, prirodnih ljepota do naše wine i gastro scene. Ni adrenalina nije nedostajalo, od ispita spretnosti i speed racea u Poreču, Splitu i Zagrebu do klasične drag race utrke na lošinjskom aerodromu.

Sam dolazak trajektom na Cres, koji je bio rezerviran samo za reli, oduševio je sudionike, ali vrhunac je bio ručak koji su pripremili u ACI Marini na Cresu u restoranu Mistral. Sudionici su uživali u delicijama i vrhunskom vinu dok su se odmarali za sljedeću dionicu. Vožnja preko otoka Paga s čudesnim mjesečevim krajolicima, gdje brojni proizvođači automobila snimaju svoje reklame, i grad Zadar s kultnom instalacijom solarnih panela “Pozdrav Suncu” i Morskim Orguljama, ostavili su ih bez daha. U Dugopolju ispred hotela Katarina, gdje se nalaze Tesla Superchargeri, priredili su nam svečani doček, a stara gradska jezgra Splita i Dioklecijanova palača ispričali su pravu povijesnu priču s mnoštvom uskih uličica i originalnim pločnicima i spomenicima iz rimskog doba.

Završio 4. međunarodni Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017

Spajanjem e-mobilnosti, ekologije i turizma dobili smo mogućnost našim sudionicima iz cijelog svijeta pokazati ono najbolje od kulturne baštine, prirodnih ljepota do naše bogate wine/gastro ponude te predivnih hotela od Lone-a, Bellevue hotela na Malom Lošinju, Lav Meridiena u Splitu do hotela Academie u Zagrebu.

Potrebna je posebna organizacija i sposobnost da se primi više od 50 e-vozila odjednom te organizira dovoljno velik prostor za punjenje kako bi sve proteklo glatko. Posebno moramo pohvaliti i naš MUP koji je bio pratnja na čitavoj ruti i svim zaustavnim točkama. Brzina, pedantnost i profesionalnost naše policije, kako prometne tako i granične s lošinjskog aerodroma, zadivili su natjecatelje i omogućili im da sigurno putuju s jedne lokacije na drugu.

Pobjednici ovogodišnjeg relija su:
1. mjesto: Ville Nahkuri – Tesla Model S (Finska)
2. mjesto: Manuel Strohmeier - Tesla Model X (Austrija)
3. mjesto: Volker Schoch – Tesla Model S (Njemačka)

- Već je u pripremi reli za 2018. godinu, koji će biti spektakularan s obzirom na to da ćemo slaviti 5. godinu održavanja te pokušati nadmašiti sami sebe. Što se tiče prijava, već smo popunili polovicu mjesta i prije nego je ovogodišnji reli završio. Opet će nam najveći problem biti taj što ćemo neke morati odbiti kao i ove godine, budući da je broj mjesta limitiran. Jer naš je cilj biti najbolji, a ne najveći reli na svijetu. - kaže glavna organizatorica Tina Kolovrat, E.V.A. Blue d.o.o. iz Zagreba.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.