Vijesti

Završena akcija Udahnite život s lakoćom

U povodu Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze (IPF World Week) koji se obilježava od 17. do 25. rujna 2016. godine pod sloganom “Breath of Hope“ – Dah nade, održan je središnji događaj hrvatske kampanje za podizanje svijesti o idiopatskoj plućnoj fibrozi

Završena akcija Udahnite život s lakoćom

Akcija “Udahnite život s lakoćom“ organizira se kako bi skrenula pozornost javnosti na idiopatsku plućnu fibrozu i kako bi se istaknula važnost pravodobne dijagnoze i liječenja bolesnika s IPF-om. Ako se otkrije na vrijeme, bolest se može usporiti, a tegobe smanjiti. Središnji događaj održao se 24. rujna 2016. na Europskom trgu u Zagrebu. Tom prigodom organiziralo se javno prikupljanje potpisa (peticija) za EU deklaraciju o IPF-u, u što su se uključile osobe iz javnoga političkog i društvenog života. Građani su se mogli savjetovati se s liječnicima o prevenciji, pravovremenoj dijagnostici i liječenju IPF-a, a povodom tjedna IPF-a snimljena je i zajednička fotografija iz Zagreba koja će sudjelovati na svjetskom natječaju. Akciju organizira udruga Jedra, a održava se pod pokroviteljstvom i uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz podršku Hrvatskog torakalnog društva, Zaklade Hrvatska kuća disanja i Hrvatske komore medicinskih sestara.

Svojim dolaskom akciju je podržala prof.dr. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, ujedno i u ulozi izaslanice gradonačelnika grada Zagreba. Ispred Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, podršku akciji dala je dr. sc. Ines Strenja-Linić, dr. med.,  a događanju je bio nazočan Marko Sladoljev, član Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku RH. Biljana Borzan i Marijana Petir, zastupnice u Europskom parlamentu, iako spriječene da prisustvuju, dale su podršku obilježavanju međunarodnog tjedna IPF-a. Marijana Petir istaknula je kako je podržala pisanu izjavu Europskog parlamenta vezano uz ovu problematiku. Središnjem događaju u Zagrebu prisustvovala je i Slava Šepec, Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Ključne su odrednice Deklaracije pravovremena dijagnoza, dostupnost terapije i specijalista, multidisciplinarni pristup liječenju te podizanje javne svijesti o IPF-u s posebnim naglaskom na visoku smrtnost, Akcija “Udahnite život s lakoćom“ organizira se kako bi skrenula pozornost javnosti na idiopatsku plućnu fibrozu i kako bi se istaknula važnost pravodobne dijagnoze i liječenja bolesnika s IPF-om. Ako se otkrije na vrijeme, bolest se može usporiti, a tegobe smanjiti.

Europska deklaracija o idiopatskoj plućnoj fibrozi

U suradnji s Europskom federacijom za idiopatsku plućnu fibrozu i s njome povezane poremećaje (EU-IPFF – European Idiopatic Pulmonary Fibrosis and related disorders federation), šesnaest članova Europskog parlamenta iz devet zemalja članica EU predstavili su 11. travnja 2016. godine pisanu Deklaraciju 26/2016 o idiopatskoj plućnoj fibrozi. Europski parlament u međuvremenu je formalno usvojio ovu Deklaraciju koja je proslijeđena Vijeću Europe i Europskoj komisiji. Deklaracija 26/2016 poziva Europsku komisiju i države članice EU da se aktivnije angažiraju u rješavanju ključnih problema pacijenata s IPF-om:

• promicanje istraživanja IPF-a s ciljem pronalaska uzroka bolesti i lijeka
• pravovremena dostupnost liječenja, osobito onoga koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA – European Medicines Agency)
• jednakost pacijenata u dostupnosti transplantacije pluća i nefarmakološkog liječenja
• bolja edukacija i prepoznavanje uloge zdravstvenih djelatnika u skrbi za bolesnike s IPF-om

O idiopatskoj plućnoj fibrozi (IPF)


IPF je rijetka, kronična, ireverzibilna (nepovratna) i smrtonosna bolest u kojoj plućno tkivo fibrozira – stvaraju se ožiljci u plućima koji onemogućuju njihovu normalnu funkciju. Plućne alveole odumiru pa pluća gube sposobnost apsorpcije kisika. Ustrajni kašalj i pucketanje nalik na razdvajanje “čičak“ trake koje se može čuti pri slušanju pluća, karakteristični su za IPF, ali se često ne prepoznaju.

Polovica oboljelih se u početku pogrešno dijagnosticira jer su simptomi IPF-a slični drugim plućnim i srčanim bolestima kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest i zatajenje srca. Procjenjuje se da 80.000 - 111.000 ljudi u Europi boluje od IPF-a, a na godinu se dijagnosticira 35.000 novih bolesnika. 50 % pacijenata s IPF-om na početku je pogrešno dijagnosticirano, a do odgovarajuće dijagnoze prođe jedna do dvije godine za što je potrebno tri ili više liječnika. IPF se najčešće dijagnosticira u osoba starijih od 50 godina, a prosječan životni vijek bolesnika je 2-5 godina nakon dijagnoze.

Akciju podržavaju:
Hrvatsko torakalno društvo,
Zaklada Hrvatska kuća disanja i
Hrvatska komora medicinskih sestara

www.jedra.toraks.hr

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.