Vijesti

Završen biciklistički maraton Istria Granfondo

Međunarodni biciklistički maraton za rekreativce i profesionalce ove je godine privukao 630 natjecatelja

Završen biciklistički maraton Istria Granfondo

Biciklizam i brojni dodatni sadržaji obilježili su protekli vikend u sjeverozapadnoj Istri. Glavna utrka međunarodnog biciklističkog cestovnog maratona Istria Granfondo, koji se održao petu godinu za redom, bila je u subotu 1. listopada sa startom i ciljem u Umagu, u turističkom naselju Stella Maris, tik uz ATP stadion Gorana Ivaniševića. Sudionici su imali priliku birati između dvije trase – veći broj sudionika odlučio se za Istria Granfondo Small dužine od 88 km, dok je Istria Granfondo Classic dužine od 128 km bio namijenjen natjecateljima u punoj formi.

Prije početka maratona zabilježeno je više od 630 prijavljenih iz 12 zemalja, a početak starta dočekan je uz odličnu atmosferu zahvaljujući organiziranom popratnom sadržaju, publici i prekrasnom vremenu. Najviše prijavljenih biciklista bilo je iz Slovenije što je prva godina ovog događanja u kojoj su prijave iz jedne zemlje nadmašile broj domaćih natjecatelja. Osim hrvatskih i slovenskih biciklista koji su činili više od 50% sudionika, značajan je porast broja sudionika maratona iz Italije i Austrije, a biciklisti su osim iz europskih zemalja poput Francuske, Češke, Mađarske, Velike Britanije, Njemačke i Švicarske pristigli čak i iz SAD-a.

Završen biciklistički maraton Istria Granfondo

Pomicanjem održavanja utrke sa, po dosadašnjim godinama, nedjelje na subotu povećao se i broj noćenja te vikend boravaka biciklista i njihove pratnje u sjeverozapadnoj Istri kojima je motiv dolaska u destinaciju bio ovogodišnji maraton. Za vrijeme trajanja utrke najmlađi posjetitelji kojih je ove godine bilo više od stotinu, imali su organiziran zabavan sadržaj – natjecanja, ples i animaciju dok su odrasli uživali u ponudi brojnih izlagača i bike fashion reviji.

Ovaj veliki međunarodni jesenski biciklistički maraton se tako pretvorio u pravu sportsku vikend-manifestaciju, a počela je već u petak sa City Cycle Tourom koja je krenula uz stručno biciklističko vodstvo od turističkog naselja Stella Maris duž umaške obale do centra Umaga gdje su sudionici mogli degustirati autohtone istarske gourmet delicije i poznata vina vinara iz destinacije u novootvorenom wine baru ItIstria.

Po povratku na cilj za njih, ali i ostale posjetitelje društvene zone događanja bio je organiziran Cheese & Wine Party. Nažalost, zbog loših vremenskih prilika nije održana tradicionalna rekreativna biciklijada Istria Granfondo Family i Gourmet Tour u Novigradu planirana za nedjelju, 2. listopada. Veliki interes za Istria Granfondo ove su godine pokazali, uz domaće, i brojni strani mediji koji su ovu utrku osim kroz najavu prije odlučili popratiti i osobno te su boravkom u sjeverozapadnoj Istri doživjeli duh i atmosferu utrke i manifestacije, ali i bolje upoznali ponudu destinacije van glavne sezone čija će promocija sigurno zabilježiti efekt sljedeće godine.

Obje staze glavnog maratona u subotu bile su prava prilika za otkrivanje i uživanje u sjeverozapadnoj Istri, a na njoj su sudjelovali i brojni poznati biciklisti s kojima je održano druženje u periodu između dodjela nagrada za ovogodišnje pobjednike. Nagrade su dodijeljene u 12 kategorija za svaku stazu, a informacije o pobjednicima i popis dolaska na cilj može se pronaći na službenoj Facebook stranici događanja Istria Granfondo.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.