Lifestyle

Zavodljivi okusi Istre

Zahvaljujući najvećoj koncentraciji najboljih hrvatskih restorana i konoba, Istra se nametnula kao najpoželjnije enogastro odredište u Hrvatskoj

Zavodljivi okusi Istre

Istra, najveći hrvatski poluotok ili hrvatska Toskana, kako je od milja nazivaju, dočekat će vas bogatstvom izvornih namirnica koje se, od najmodernijih do tradicionalnih varijanti, nude u konobama i restoranima širom poluotoka. Poklonici autohtone kuhinje uživat će u svim oblicima pašta ili plodovima mora pripremljenim na tradicionalni način, dok će gurmani u potrazi za inovativnošću odabrati netipičnu ponudu poput sirovog, netom ulovljenog jastoga ili brancina garniranog tartufom i sljubljenog s istarskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, uz par zrna soli, papra te nekoliko kapljica limuna.

Tartuf – kralj kulinarstva


No, vrlo je teško u samo par dana savladati osnove istarskog kulinarskog rječnika. Ipak, postoji nekoliko osnovnih elemenata koje trebate usvojiti kako biste uživali u njezinim zavodljivim okusima na najbolji mogući način. Uz popularni tartuf iz hrastove Motovunske šume, kojeg mnogi smatraju kraljem kulinarstva (iako još uvijek nije jasno je li riječ o začinu ili o jelu), svakako treba kušati istarsku tjesteninu, osobito fuže ili pljunkace, najčešće servirane uz domaće žgvacete i odlični istarski gulaš.

Crni i bijeli tartufi nude se u svim varijantama i uz najrazličitija jela pa ćete tako uživati u ribi ili kozicama s bijelim tartufom, bifteku s ribanim tartufom te u čokoladnoj torti s maslinovim uljem i tartufima ili sladoledu od tartufa… A u Istri se još uvijek priča o najvećem bijelom tartufu na svijetu, pronađenom upravo u Motovunskoj šumi, koji je težio nevjerojatnih 1,31 kilogram i tako se našao i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Renesansa mesnih jela

Posebno mjesto u istarskoj enogastro priči pripada istarskom pršutu, originalne arome i kvalitete, koji – za razliku od ostalih hrvatskih pršuta, nema kožu, nije dimljen, a sadrži i zdjeličnu kost. Riječ je o proizvodu najviše vrijednosti i ponosa, od milja nazvanog vijulin, ili točnije violina. Stroga tradicijska pravila proizvodnje prenosila su se s koljena na koljeno, a od pretprošle godine istarski pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti. Njemu u čast, Istrijani svakog listopada u Tinjanu, malom gradiću središnje Istre organiziraju internacionalni sajam.

Posljednje desetljeće renesansu doživljavaju i jela od mesa gotovo izumrlog istarskog goveda, poznatijeg kao boškarin. Pažljivim uzgojem boškarin se vratio na istarske stolove, s potencijalom nove gastro ikone. Za predjelo kušajte kobasicu od boškarina, nastavite s kratko pečenim biftekom ili Fiorentinom, žgvancetom, gulašom ili šugom.

Zavodljivi okusi Istre

Zemlja dobroga vina


Bio bi veliki grijeh posjetiti Istru, a ne kušati njezina vrhunska vina. Iako istinski ljubitelji zasigurno već suvereno vladaju istarskom ponudom, ostalim smrtnicima dovoljno je znati da je bogato vinogorje najvećeg hrvatskog poluotoka poznato prvenstveno po dvjema sortama – istarskoj malvaziji i teranu, kao njenoj protuteži.
Generacijama su istarski vinari njegovali ove sorte, da bi ih posljednja dva desetljeća doveli gotovo do savršenstva, a širenjem sortimenta danas već ravnopravno konkuriraju na svjetskoj vinskoj sceni. Uz imena srednje generacije istarskih vinara, poput Matoševića i Kozlovića, Armana (Marijana i Franca), Pilata, Coronice, Cossetta ili Degrassija, u posljednje vrijeme isprofilirala se i mlađa generacija s odličnim vinima koja morate probati. Osim Bruna Trapana, s izvrsnim malvazijama, tu je i Roxanich s odličnim crnim vinima - Cabernet sauvignonom i Merlotom.

Najkvalitetnija maslinova ulja


U još uvijek aktualnom sedmom izdanju vodiča Flos Ole za 2016 Istra je regija najboljeg maslinovog ulja na svijetu. Riječ je o jedinom svjetskom vodiču o ekstra djevičanskim maslinovim uljima čiji izlazak svake godine željno iščekuju sve maslinarske regije. S 50 istarskih maslinara i uljara, koliko ih je 2016. u vodiču, Istra se po kvaliteti i zastupljenosti po prvi puta popela na prvo mjesto najkvalitetnijih maslinarskih regija svijeta. Od mogućih 100, 98 je najveći broj bodova kojeg prošle godine postigli najbolji maslinari. Visokih 97, ima Olea B. B. iz Rapca, četiri istarska proizvođača osvojila su izvrsnih 96 bodova: Obitelj Ipša, Stancija Meneghetti, OPG Matteo Belci i Tonin, a još četiri bod manje odnosno 95 bodova: Chiavalon Franco Basiaco, Giancarlo Zigante i Enio Zubin.

Zavodljivi okusi Istre

Gourmet & Wine Lovers

Da je Istra vrhunska eno-gastro destinacija potvrđuje i mobilna aplikacija Gourmet & Wine Lovers, predstavljena početkom prošle godine. S atraktivnim gastronomskim sadržajima - od najboljih restorana i konoba preko vrhunskih vinara, maslinara, uljara, sirara, pršutara i proizvođača meda do najboljih hotela, aplikacija je od velike pomoći onima koji u potrazi za gourmet doživljajem za svoje odredište biraju Istru. Na njoj je istarski poluotok podijeljen u šest manjih područja, s jednim ili nekoliko itinerera koji povezuju najznačajnija gourmet&wine odredišta. Aplikaciju je moguće pregledavati na četiri jezika: hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom, a može se preuzeti na svim uređajima koji podržavaju iOS 9. Od sada na jednom mjestu možete pregledati bogatu ponudu istarskog poluotoka kojem se dive popularni svjetski vodiči, magazini i portali dodjeljujući mu laskave titule.


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.