Zdravstveni turizam

Zašto je važan PR u turizmu?

Ako razmišljate dugoročno te vaša strategija uključuje i B2B segment s fokusom na povećanje prodaje, bilo bi dobro da vodite računa da vaša PR agencija ima prije svega razumijevanja i znanja kako kreirati turistički proizvod za pojedino tržište

Zašto je važan PR u turizmu?

Često se dešava da vlasnici turističkih tvrtki angažiraju PR agenciju i čekaju da se čarolija u kontekstu povećanja prodaje dogodi preko noći. Bilo bi izvrsno kada bi stvari tako funkcionirale. Na žalost, ovakav način vjerovanja može dovesti samo do razočaranja.

Posao u turizmu je vrlo dinamičan, ispunjen izazovima, prilikama za putovanja, upoznavanjem novih ljudi i pruža mogućnost dijeljenja zanimljivih iskustava s drugima. PR je umjetnost, ne znanost. I radi se o dugoročnoj strategiji. Ako govorimo o PR-u u turizmu, valja osvijestiti nekoliko stvari prije nego se bilo koja čarolija desi.

Što je posao Travel PR agencije?

Jedna od najvažnijih vještina Travel PR stručnjaka je posjedovanje znanja i iskustva u travel industriji. Ova vještina je ono što čini osnovnu razliku u odnosu na druge PR agencije. To nikako ne znači da određene dijelove posla neka druga PR agencija nije u mogućnosti ispuniti, međutim ako razmišljate dugoročno te vaša strategija uključuje i B2B segment s fokusom na povećanje prodaje, bilo bi dobro da vodite računa da vaša PR agencija ima prije svega razumijevanja i znanja kako kreirati turistički proizvod za pojedino tržište.

Zašto je važan PR u turizmu?

Jedna od glavnih vrijednosti Travel PR agencije je ujedno i sposobnost pričanja priče o vašem turističkom brendu na privlačan način kako bi i sami mediji poželjeli pisati o vama. To nas dovodi do sljedećih osnovnih vještina koje agencija treba pružiti vama i vašem turističkom brendu:

• „Fino podešene“ komunikacijske vještine
• Vještina pisanja radi kreiranja aktualnog i privlačnog sadržaja
• Storytelling i uspješno odrađivanje pitcheva (u ovom kontekstu prema medijima)
• Kreiranje ključnih poruka vaše turističke kampanje
• Usmjerenost prema detaljima
• Poznavanje tržišta

Ove vještine će omogućiti Travel PR agenciji da:
• Razvija turističke kampanje prilagođene vašem brendu
• Plasira vašu poruku kroz odgovarajuće medijske kanale
• Razumije influencere i razvija odnose s blogerima
• Zna kako nastupiti prema medijima i maksimizirati rezultate
• Organizira strateška partnerstva koja podupiru vašu poruku
• Zna kako komunicirati u kriznim trenucima
• Pruži rezultate kako bi vaš brend napredovao

Koja je vaša uloga kao turističkog brenda unutar Travel PR strategije?

PR je strateški i mjerljiv dio cjelokupnog marketinškog plana. Najviše benefita od bilo koje PR aktivnosti ćete imati u trenutku kada ćete u potpunosti biti svjesni što točno želite postići. Drugim riječima, što za vas kao turistički brend znači angažirati PR agenciju.

Zašto je važan PR u turizmu?

Vodite računa da bilo koji PR stručnjak, kako bi profesionalno odradio posao, mora znati sve o svakom segmentu vašeg poslovanja, o vašem poslovnom planu, vašim ciljevima, bazama podataka itd. Budite spremni biti u potpunosti iskreni. Ako ste ikada angažirali odvjetnika, znat ćete o čemu govorim. Ako se ne osjećate ugodno otkrivati sve ove detalje o vašem poslovanju, jednostavno rješenje je ugovor o čuvanju poslovne tajne. Važno je da ste svjesni činjenice da što više detalja pružite, to će PR biti uspješniji u vašu korist.

Kada razgovarate s Travel PR agencijom jedno od pitanja koje valja postaviti je na koji način će uklopiti odnose s medijima u npr. marketinški program. U tom slučaju biste trebali dobiti odgovor koji će vam dati do znanja da je vaš novac dobro uložen.

Nakon što ste angažirali Travel PR agenciju za vaš brend, trebate i sami biti spremni svaki dan provesti neko vrijeme radeći na PR aktivnostima. Sad ćete se pitati: „Zašto sam angažirao/la agenciju kad ja moram odrađivati posao?“ Razlog je vrlo jednostavan – nitko ne pozna vaše poslovanje poput vas samih. Agencija će odraditi posao i zakotrljati priču, no potrebno je da ste i vi ovdje te da aktivno sudjelujete.

Zašto je važan PR u turizmu?

Vjerujte svojoj agenciji. I kad vam agencija predloži rješenja i ideje koje vi sami ne biste smislili, dozvolite im da vas vode i vjerujte da nove ideje mogu dovesti do izvanrednih rezultata.

Rezultati PR aktivnosti

Ako vaš brend do sada nije imao nikakve aktivnosti na određenom tržištu, PR je obvezan za stvaranje svjesnosti o vašem turističkom proizvodu i usluzi kako bi pokazali potencijalnim kupcima/putnicima na koji način oni mogu imati benefite od vaše destinacije, hotela ili nekog drugog turističkog proizvoda. Potrebno je istaknuti vaše jakosti u pojedinom segmentu (luksuz, poslovna putovanja, odmor, zdravstveni turizam, avanturizam...) te ujedno biti dosljedan u plasiranju medijskih objava s drugim PR aktivnostima poput događanja, studijskih putovanja, poslovnih radionica...

Na ovaj ćete način uz pomoć Travel PR agencije stvarati svjesnost, biti medijski izloženi te postići prodajne ciljeve. Poznato je da jak brend povećava buking, potiče korisnike na angažman te gradi trajnu i pozitivnu reputaciju.

Zašto je važan PR u turizmu?

No, kada će se sve to dogoditi? Definitivno ne preko noći. Čak se neće desiti niti unutar tri mjeseca. Iskustvo je pokazalo da je potrebno najmanje pola godine svakodnevnih aktivnosti kako bi se vidjeli prvi rezultati. Na prvi pogled se može činiti kao dugačak period za ulaganje. Međutim, kada mudro odaberete Vašu Travel PR agenciju, kada točno znate što želite postići te ste spremni zajedno kontinuirano raditi, bit ćete na pravom putu i rezultati će definitivno doći.

Sir Richard Branson jednom je rekao, “Publicitet je apsolutno neophodan. Dobra PR priča je beskrajno učinkovitija od bilo kojeg oglasa na prvoj stranici.“

Photo Credits: Unsplash, Edu Lauton, Heidi Sandstrom, Alice Achterhof, Ian Schneider



 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.