Zdravstveni turizam

Voditelj u zdravstvenom turizmu - novo hit zanimanje

Prijave za stručno usavršavanje za voditelja u zdravstvenom turizmu traju do 30.10. 2016.

Voditelj u zdravstvenom turizmu - novo hit zanimanje
Jedna od grana turizma daleko je ispod onoga što bi realno mogla u budućnosti postati. Svaki turist koji uđe u RH potencijalni je i korisnik usluga u zdravstvenome turizmu. Brojni su resursi kojima dodatno možemo privući i zadržati turiste u Lijepoj našoj te tako produžiti boravak stranih gostiju u Hrvatskoj.
 
Zdravstveni turizam jedan je od najbrže rastućih oblika turističke djelatnosti na globalnoj razini. Osim žurnih prilagodbi i prilagođavanja pravnih propisa, nužna je i prijeko potrebna edukacija osoblja za rad u području zdravstvenoga turizma. Zdravstveni turizam je turizam povezan s putovanjem u lječilišta ili druge destinacije, čija je primarna svrha poboljšanje fizičkog stanja, kroz režim fizičkog vježbanja i terapije, kontrolu prehrane i korištenje medicinskih usluga relevantnih za održavanje zdravlja. 
 
Nužnost naobrazbe u domeni zdravstvenog turizma
 
S obzirom na konstantno opadajuću kvalitetu suvremenog života uzrokovanu stresom, zdravstveni turizam poprima sve značajniju ulogu u revitalizaciji psiho-fizičkih sposobnosti čovjeka. Vrste zdravstvenog turizma su medicinski turizam, lječilišni turizam i medicinski wellness. Kako bi se doprinijelo razvoju zdravstvenoga turizma u Hrvatskoj, Učilište Ambitio pokrenulo je projekt izrade novog programa usavršavanja za poslove voditelja u zdravstvenome turizmu te je ishodilo potrebno mišljenje i dopusnicu nadležnih tijela za izvođenje spomenutog programa.
 
U tijeku je provedba obrazovanja prve pilot skupine za koji prijave traju do 3.10.2016. godine. Učilište Ambitio je osiguralo pokrivanje svih troškova školovanja, prijevoza i prehrane za vrijeme predavanja. Pilot skupinu uključuje 20 polaznika, a jedan od osnovnih uvjeta je da je osoba nezaposlena i da ima višu/visoku školu bilo kojeg usmjerenja.
 
Kombinacija e-učenja i praktične nastave
 
Projektom će se uspostaviti trajna mreža poslodavaca s ciljem razmjene dobre prakse i stalnog poboljšavanja i prilagođavanja obrazovnog programa potrebama tržišta rada, u svrhu brže i kvalitetnije zapošljivosti i doprinosu razvoja zdravstvenog turizma u RH. Stručno usavršavanje za poslove voditelja u zdravstvenome turizmu namijenjeno je osobama sa završenom višom ili visokom stručnom spremom u kombiniranom načinu izvođenja nastave, gdje će se jedan dio izvoditi putem redovne nastave, dok će se više od 50% teoretskih sadržaja programa provoditi putem interaktivnog multimedijskog sustava za učenje na daljinu (e-učenje) kao i kroz praktičnu nastavu.
 
Zdravstveni turizam jedna od najbrže rastućih djelatnosti u Republici Hrvatskoj i Europi zbog čega se očekuje lakše zapošljavanje usavršenih polaznika. To je jedan od najbrže rastućih oblika turističke djelatnosti na globalnoj razini. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Europa je prihode od ovog vida turizma povećala za 62% tijekom posljednjih 7 godina, a prema podacima Instituta za turizam, u Europi se očekuje daljnji iznadprosječan rast potražnje za uslugama zdravstvenog turizma od 7% godišnje do 2017.g.
 
Deficit zdravstveno-turističkih profesionalaca
 
Trenutni godišnji prihod ove djelatnosti u Hrvatskoj iznosi oko 300 milijuna eura, a procjena je HGK da bi vrlo brzo mogao doseći iznos veći od milijardu eura. Domaće tržište trenutno zapošljava oko deset tisuća osoba u zdravstvenom turizmu i u Hrvatskoj se već sada osjeća zamjetan deficit profesionalaca zdravstveno-turističkog profila, koji će u sljedećim godinama postati još izraženiji. Zbog toga se javlja problem nesrazmjera između postavljenih želja i realnih mogućnosti razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.
 
Zdravstveni turizam nije nepoznanica i već je desetljećima prisutan u cijelome svijetu. Važni faktori koji privlače korisnike takve usluge u Hrvatsku su visoka kvaliteta i cjenovni rang u pružanju takve usluge u odnosu na susjedne zemlje. Trenutno na domaćem tržištu ne postoji certificirani stručnjak u zdravstvenome turizmu koji bi mogao u potpunosti samostalno obuhvatiti kompletnu uslugu od organizacije usluge liječenja do smještaja na odabranoj destinaciji i pružanja turističkih usluga.
 
Profesionalcima do porasta kvalitete usluga
 
Što to znači za pružatelja usluga u zdravstvenome turizmu? Certificiranim zaposlenikom podiže se reputacija samog pružatelja usluga u zdravstvenome turizmu, ulijeva povjerenje i sigurnost u kvalitetu pružanja usluga. Potreba za stalnim usavršavanjem i obrazovanjem za većinu struka postala je danas imperativ, posebice u strukama koje su u stalnom razvoju.
 
Izrada ovog novog i jedinstvenog programa omogućena je zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II“. Projekt bi komercijalno trebao krenuti krajem ove godine.
 
Kompetencije stečene po završetku programa 
 
1. Povezati korisnike usluga u zdravstvenome turizmu sa zdravstvenim ustanovama i organizirati korisnicima zdravstvenih usluga turističke sadržaje
2. Koristiti specifične informacijske sustave i e-poslovanje u komunikaciji, organizaciji i analizi
3. Planirati organizaciju dolazaka, odlazaka i boravka korisnika zdravstvenih usluga, uvažavajući dobne, spolne i kulturološke različitosti
4. Identificirati nove trendove u ponudi i potražnji na destinaciji te prezentirati turističku ponudu destinacije
5. Organizirati poslovanje i pružiti podršku optimizaciji prihoda i rashoda u poslovnoj organizaciji
6. Sintetizirati prikupljene informacije o pružanju usluge u zdravstvenome turizmu u svrhu učinkovite komunikacije
7. Voditi propisane evidencije o korisnicima usluga zdravstvenoga turizma i poslovati u skladu sa zakonskim odredbama
8. Prezentirati medicinsku, wellness i lječilišnu ponudu u zdravstvenome turizmu
9. Planirati marketinške strategije i razvijati prodajne vještine u prodaji usluga u zdravstvenome turizmu
10. Pripremiti dokumentaciju potrebnu za postupak certificiranja pružanja usluga u zdravstvenome turizmu
11. Primijeniti propise zaštite na radu u obavljanju poslova voditelja u zdravstvenome turizmu 
 
Dodatne informacije u vezi programa i upisa mogu se dobiti na: 01/4677 803 ili email: info@uciliste-ambitio.hr
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.