Lifestyle

Vinarija Tomić - oda moru, vinu i autohtonim ljepotama otoka Hvara

Jedan od ponosnih predstavnika autohtonih sorti otoka Hvara i vinarije Tomić je glasovito izvorno dalmatinsko desertno vino Tomić Petar Hektorovich 2016.

Vinarija Tomić -  oda moru, vinu i autohtonim ljepotama otoka Hvara

Jelsa je malo ribarsko mjesto koje krije puno velikih ljepota. Smjestila se u središnjem dijelu Hvara, našeg najsunčanijeg otoka, a odnedavno i najboljeg europskog otoka. Tom su ga titulom nagradili čitatelji Condé Nast Travelera, vodećeg svjetskog magazina o putovanjima, ističući da je Hvar destinacija u kojoj se zbog toplih ljeta i blagih zima uistinu može uživati tijekom cijele godine.

Osim čistih plaža, raskošnog mediteranskog raslinja, spomenika i jedinstvene arhitekture, goste Jelse već godinama oduševljava mjesto koje na jedinstven način slavi ljubav prema moru, vinu i ljepotama ovog prekrasnog otoka. Radi se o vinariji Tomić koja je ove godine obilježila dvadeset i petu godišnjicu postojanja.

Vinarija Tomić -  oda moru, vinu i autohtonim ljepotama otoka Hvara

Ambasador vinarije i legendarni umjetnik hrvatskog vinarstva je Andro Tomić, vinar koji je nastavio 150 godina staru obiteljsku tradiciju te cijeli svoj život posvetio vinu. Njegova ljubav prema vinu započela je još u djetinjstvu kada se s bakom molio dok su se otvarali čepovi bačava od 20 hektolitara, a sve obveze koje je imao kao dijete i učenik, bile su vezane upravo za rad u vinogradu i podrumu.

Formalno obrazovanje Andro je stekao na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, a tijekom studiranja je proveo šest mjeseci na studijskom putovanju u Francuskoj gdje je obilazeći pedesetak podruma učio i upijao nova znanja. Po povratku se zaposlio na matičnom fakultetu kao asistent, a nakon magisterija se uputio u Split, da bi se nakon dvadesetogodišnjeg izbivanja i znanstvenoga rada, vratio na otok Hvar i osnovao tvrtku Bastijana. U rad Bastijane uključena je cijela obitelj, a filozofija vinarije se temelji na njegovanju autohtonih sorti i znanja uz eksperimentiranje s novima.

Vinarija Tomić -  oda moru, vinu i autohtonim ljepotama otoka Hvara

Jedan od ponosnih predstavnika autohtonih sorti je glasovito izvorno dalmatinsko desertno vino Tomić Petar Hektorovich 2016. Ovo se vino proizvodi jedino u obalnom dijelu Hrvatske, a radi se od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih dalmatinskih sorti. Slatko je, izbalansirano kiselinama koje mu daju pitkost i svježinu, s aromama zrelog južnjačkog voća, suhih marelica, grožđica, narančine kore, smokava te aromatičnim cvjetnim notama. Servira se rashlađeno na temperaturi od 10-12 °C, a najbolje se slaže sa slasticama, posebno suhim voćem i suhim kolačima. Također je izvrsno i u kombinaciji sa sirevima od plemenite pljesni.

Vinarija Tomić -  oda moru, vinu i autohtonim ljepotama otoka Hvara

Najbolja prilika za uživanje u ovom posebnom vinu i ostalim ukusnim kapljicama vinarije Tomić je wine tasting koji se odvija u Trikliniju, prostoru na koji je obitelj Tomić posebno ponosna. Triklinij je mjesto namijenjeno istinskom uživanju - isklesano u kamenu, sa svodovima od sedre i stupovima od travertina, kao što se gradilo u Dioklecijanovim podrumima. Uz posebna vina, ukusne zalogaje i nezaboravne priče nakratko se odvojite od svijeta i doživite hvarsku povijest, vino i kamen u njihovoj neraskidivoj vezi. 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.