Vijesti

Veliko priznanje istarskom maslinarstvu

Ugledni Flos Olei, jedini svjetski vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja, proglasio je Istru najboljom svjetskom maslinarskom regijom u ovoj godini

Veliko priznanje istarskom maslinarstvu

U izdanju poznatog vodiča Flos Olei za 2016. godinu, Istra je područje s kojeg dolazi najveći broj uvrštenih maslinara. U ovogodišnjem popularnom i iznimno cijenjenom vodiču za ekstra djevičanskih maslinovih ulja čak je 50 istarskih maslinara čime je potvrđena visoka kakvoća ulja koje se proizvodi na tom području. Zahvaljujući visokom postotkom zastupljenosti, istarski su maslinari pretekli dosad vodeće Talijane i Toskanu koja je dosad držala primat u broju svojih predstavnika, prenosi HRT.

Ovime istarski proizvođači zauzimaju istaknuto mjesto na svjetskome tržištu maslinovog ulja, koje je u ovogodišnjem vodiču zastupljeno s ukupno 500 maslinara iz 59 zemalja s 5 kontinenta. Vodič objektivno vrednuje autohtone različitosti, a Istra se može pohvaliti s nekoliko njih, kao što su bjankera, buža i karbonaca, jer su ih naši proizvođači sačuvali i kvalitetno iskoristili, ističu u Turističkoj zajednici Istarske Županije.

O vrijednosti ovog uspjeha svjedoči i činjenica da se u ovome prestižnom vodiču 2005. godine našlo tek dvoje maslinara iz Istre, da bi ove godine Istra uvjerljivo preuzela vodstvo.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.