Zdravstveni turizam

Ugradnja umjetnog kuka i transfuzija autologne krvi

U svibnju 2015. , stručni tim Specijalne bolnice Akromion održao je predavanje o ugradnji umjetnih zglobova i važnosti transfuzije autologne krvi

Ugradnja umjetnog kuka i transfuzija autologne krvi

Povodom predstavljanja Poliklinike Akromion u Zagrebu i Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju u Krapinskim Toplicama, stručnjaci bolnice Akromion održali su predavanje o ugradnji umjetnih zglobova te o prijeoperacijskog pripremi i anesteziji prilikom ugradnje umjetnih zglobova.

Predavanje je otvorio prof. dr. sc. Nikola Čičak, dr. med., objasnivši važnost medicinskog napretka pri ugradnji umjetnih zglobova čime pacijent dobiva bezbolan i funkcionalan zglob. „Umjetni zglob kuka ogroman je napredak u liječenju kroničnog bolnog zgloba. Iako je danas operacija ugradnje umjetnog kuka rutinska, to ne znači da je jednostavna. Da bi operacija uspjela cijeli kirurški tim mora biti na visokoj razini. Ortoped mora isplanirati i izvesti operaciju štedeći meke česti, mišiće kuka, postaviti komponente proteze u idealnom položaju, izravnati dužinu noge. Za brzi i kvalitetan oporavak bitna je dobra kirurška tehnika i odabir proteze prema pacijentu te motivacija pacijenta“, istaknuo je prof. dr. sc. Čičak.

Ovom prilikom stručni tim Specijalne bolnice Akromion otvorio je i temu o važnosti transfuzije autologne krvi, odnosno vlastite krvi koja se prikuplja prije operativnog zahvata čime se sprječava prijenos uzročnika zaraznih bolesti i drugih imunoloških poslijetransfuzijskih reakcija.

Prezentirana je i statistika koja se podudara sa svjetskim statistikama kod ugradnje umjetnog kuka. Postotak infekcija u svijetu se kreće od 1 do 1.5%., dok je u Hrvatskoj taj postotak je veći. U Akromionu ukupan postotak infekcije svih operacija u 7 godina iznosi 0.46%. Postotak iščašenja proteze kuka kreće se od 2-4%, dok je u Akromionu je zanemariv i iznosi kod primarnih proteza kuka 0.7%. 

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.