Vijesti

U Zagrebu održan seminar o pristupačnom turizmu

Pristupačni turizam je sveobuhvatan i inkluzivan, a vodi računa o potrebama privremeno ozlijeđenih, obitelji s malom djecom, starijih osoba i osoba s poteškoćama u kretanju

U Zagrebu održan seminar o pristupačnom turizmu

U srijedu, 16. studenoga 2016., u hotelu Westin Zagreb održan je zanimljiv edukacijski seminar o pristupačnom turizmu pod nazivom „Potencijali i izazovi pristupačnog turizma“. Seminar je podržala i sufinancirala Turistička zajednica grada Zagreba, a organizirala ga je zajedno s putničkom agencijom „TravAbled“, prvom hrvatskom agencijom specijaliziranom za putovanja osoba s invaliditetom.

Valja istaknuti da je TZGZ pozitivnim primjerom već poduprla nekoliko projekata čiji je cilj proširenje ponude za turiste s invaliditetom te da je ovo nastavak zajedničkih nastojanja da se potakne stvaranje preduvjeta za održivi razvoj pristupačnog turizma u gradu Zagrebu. Ovo hvale vrijedno strukovno okupljanje bilo je ponajprije namijenjeno pružateljima smještaja s ciljem poticanja interesa za prilagodbom zagrebačkih hotela i hostela gostima s invaliditetom, no istaknuta je i važnost sustavnog pristupa i buduće standardizacije za sveukupni hrvatski turizam. Na seminaru je naglašeno da u svijetu ima milijardu osoba s invaliditetom, da 300 milijuna njih često putuje te da takvi turisti uvijek putuju u pratnji barem jedne osobe, što udvostručuje potencijal tržišta namijenjenog toj ciljanoj skupini. Također su istaknuti brojni problemi s kojima se na svojim putovanjima susreću osobe s invaliditetom, kao i izazovi na koje nailaze putničke agencije i pružatelji usluga usmjereni na stvaranje pristupačne ponude.

Na seminaru je više puta naglašeno i da je pristupačni turizam sveobuhvatan i inkluzivan, da vodi računa i o potrebama privremeno ozlijeđenih, obitelji s malom djecom, starijih osoba i osoba s poteškoćama u kretanju te da pristupačnost zbog svoje univerzalnosti višestruko koristi svima i donosi veliku dobit, osobito u ekonomski najrazvijenijim turističkim odredištima. Seminaru se odazvalo 40-ak sudionika te je zaključeno da su ovakve i slične edukativne manifestacije ključne za stvaranje zdravih temelja daljnjeg razvoja pristupačnog turizma, kako u Zagrebu tako i u ostatku Hrvatske.


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.