Vijesti

U Hrvatsku stigao Tesla Model X, najbolji SUV na svijetu

Uz prezentaciju najnovijeg vozila Tesla Motorsa održana je i panel diskusija na temu e-mobilnosti i zelenih tehnologija

U Hrvatsku stigao Tesla Model X, najbolji SUV na svijetu

Sinoć je na Oleander Terasi hotela Esplanade svečano predstavljen Tesla Model X, električni SUV koji je već sada globalno proglašen najboljim SUV-em na svijetu. Zahvaljujući tvrtki E.V.A. BLUE i partneru iz Graza, tvrtki ecar-rent, samo dan nakon japanske premijere i Hrvatska je imala priliku vidjeti najnovije tehnološko dostignuće u svijetu automobila.

Prije same prezentacije najnovijeg vozila Tesla Motorsa održana je i panel diskusija na temu e-mobilnosti i zelenih tehnologija na kojoj je sudjelovala norveška veleposlanica Astrid Versto, Vjekoslav Majetić iz tvrtke Dok-ing, Erland Morelissen iz Volvo Buses i Fredrik Rostad, direktor Volvo Buses za Istočnu Europu, koji su došli na poziv veleposlanika Švedske Larsa Schmidta, te suvlasnik tvrtke ecar-renta, Christian Fries.

Na terasi se oko Tesle X sakupilo mnoštvo sa zanimanjem promatrajući „gull wing“ vrata koja se podiži kao „krila“, a naš poznati glumac Rene Bitorajac sjeo je za volan ne skrivajući oduševljenje viđenim. Bio je tu i naš poznati promotor i DJ Phat Phille, Filip Ivelja koji je ocijenio vozilo vrlo prikladnim za transfere hip-hop zvijezda koje dovodi u Hrvatsku, vlasnik Optotim poliklinike, Dean Šarić, direktor u McCanna agenciji Edvin Jurin, Davor Bruketa, Drago Plečko, Krešimir Macan, Denis Kuljiš i brojni drugi. Podršku eventu dali su iz TZ Grada Zagreba, HEP-a te hotel Esplanade kao domaćin.

U Hrvatsku stigao Tesla Model X, najbolji SUV na svijetu

Panel diskusija u potpuno ispunjenoj dvorani Istanbul privukla je, osim veleposlanika, direktore hotelskih kuća te privatnih i javnih tvrtki zainteresiranih za tematiku s područja električnih automobila, koji u sve većem broju prometuju našim cestama. Naime, tvrtka E.V.A. BLUE je sklopila partnerstvo s najvećom franšizom za električna vozila u Europu, ecar-rent s preko 40 različitih Tesla vozila, zatim Mercedes B, smart, Renault Zoe, e-skuteri, e-bicikli i razna druga vozila na električni pogon koja su plasirana za turističke, gospodarske i dostavne djelatnosti.

Norveška veleposlanica iznijela je podatak o više od 100 000 električnih vozila koji voze norveškim cestama, a g. Majetić iz Dokinga iznio je nekoliko detalja vezano za Dok-ing električna vozila. Erland Morelissen iz Volvo Buses prezentirao je hibridna i full električna rješenja za autobusne linije u gradovima, a u panelu su sudjelovali i Fredrik Rostad, direktor Volvo Buses za Istočnu Europu, Christian Fries i Manuel Strohmeier iz tvrtke ecar-rent, Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša, švedski veleposlanik Lars Schmidt, Drago Vasilj iz gradskog ureda za energetiku, Natko Janković iz Udruge za ekološka vozila Hrvatske i mnogi drugi. Moderirajući panelom, Igor Kolovrat naglasio je da Hrvatska mora postati zemljom Nikole Tesle te da se mora otvoriti prostor za implementaciju pametnih rješenja kako bi se uhvatio priključak na digitalno razvijeni dio svijeta. U tom je kontekstu stigla i razočaravajuća vijest da ove godine neće biti poticaja za električna vozila.

Zaključak panel diskusije je da Hrvatska ima goleme potencijale i mogućnost brzog priključka “digitalnom” svijetu, no da je osnovni problem infrastruktura i olakšavanje postavljanja punionica svim zainteresiranim subjektima. Električna vozila više nisu budućnost, ona su tu i cjenovno postaju sve dostupnija, uz sve veći broj turista koji dolaze električnim vozilima.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.