Vijesti

Turističko poslovno vijeće predviđa odličan ulazak u špicu sezone

Na Turističkom poslovnom vijeću (TPV) pri HGK, održanom 29. ožujka u HGK, raspravljalo se o očekivanjima za nadolazeću turističku sezonu

Turističko poslovno vijeće predviđa odličan ulazak u špicu sezone

- Rezultati u prva dva mjeseca nisu relevantan pokazatelj jer je riječ o malim brojkama da bi mogle utjecati na cijelu turističku godinu. Uskrsni će blagdani biti bolji nego lani i s europskih se tržišta bilježe odlične najave. Međutim, važno je naglasiti da 20 % bolji booking ne znači i 20 % bolji rezultat na kraju godine, već samo upućuje na dinamiku punjenja - istaknuo je predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba na Turističkom poslovnom vijeću (TPV) pri HGK, održanom 29. ožujka u HGK.

- Sezona se dobro priprema, investicije se događaju u rokovima, očekuju se dobri rezultati za Uskrs te su hotelijeri već sada tržišno usredotočeni na turističku 2018. godinu. Nažalost, makroekonomsko okruženje stalno nas vraća u 2017. godinu, tjerajući nas da se bavimo poreznom politikom i legislativom koja će tek stupiti na snagu, od boravišne pristojbe do poreza na imovinu - istaknuo je predsjednik Udruženja hotelijera pri HGK Ronald Korotaj.

- Nismo ni blizu iskorištavanja povoljne situacije na europskom tržištu, i to zbog određenih ograničavajućih okolnosti. Stoga je potrebno pred hrvatskim institucijama i dalje inzistirati na zajedničkom rješavanju onih pitanja koja ograničavaju rast i unapređenje turističkog sektora jer upravo to ograničava rast gospodarstva u cjelini - zaključio je predsjednik TPV-a Franco Palma.

Najveći je problem nedostatak radne snage, složili su se svi predstavnici turističkog sektora. Božica Lapić iz Ministarstva turizma istaknula je da je potrebno sistemski djelovati u vezi s pitanjima osiguravanja i neadekvatnosti radne snage, a pozitivni se rezultati očekuju od Dana poslova u turizmu koji su održani u Osijeku, Zagrebu i Kninu i koji su okupili velik broj zainteresiranih poslodavaca i raspoložive radne snage. - Za potrebe rješavanja neadekvatne radne snage pokrenut će se dodatni programi edukacije u turizmu te će se uspostaviti centri kompetencije. U pripremi je nacrt Zakona o pružanju usluga u turizmu te će se konzultirati sve interesne skupine. Prvo čitanje predviđa se do ljetne saborske stanke, a drugo čitanje i donošenje zakona do kraja godine - dodala je Lapić.

Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić istaknula je da je, na poziv Europskog udruženja obiteljskog smještaja (EHHA), čija je odnedavno i članica, Zajednica obiteljskog turizma HGK predstavila na najvećemu Svjetskom turističkom sajmu (ITB) 9. ožujka u Berlinu model regulative i organizacije obiteljskog smještaja kao primjer dobre prakse. Krešić-Jurić dodatno je naglasila i predstavljanje branda Stories, Croatian Unique Hotels, Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela pri HGK, na međunarodnoj konferenciji luksuznog hotelijerstva.

- Turistički promet u Hrvatskoj u prva dva mjeseca 2017. godine rastao je od 10 do 20 posto u broju noćenja i dolazaka gostiju, dok je u ožujku zabilježen pad noćenja i dolazaka za 15 posto, i to zbog različitog termina uskrsnih blagdana u odnosu na prošlu godinu, ali svejedno ćemo prvo tromjesečje završiti uz blagi rast. Najave za travanj su izvrsne, booking za svibanj nešto se sporije događa nego lani, a za lipanj je intenzivniji te upućuje na izvrstan ulazak u špicu sezone. Signali su na svim tržištima izrazito pozitivni i ukupno je potražnja veća nego prošle godine - istaknuo je direktor Sektora za istraživanja u HTZ-u Igor Borojević.

- Moramo dizati glas i raspravljati o problemima u branši jer, umjesto da se pojačavaju investicije, brojni ugostitelji su u velikim problemima - istaknuo je predsjednik Udruženja restoratera Hrvatske Abi Shalabi. - Nažalost, cijene u ugostiteljstvu će se morati korigirati naviše, što će rezultirati nominalno većim prihodima, a to će u konačnici dati iskrivljenu sliku o cijelom sektoru - smatra Krešimir Tomić iz HOK-a.

- Potencijal za investiranje i stvaranje većih prihoda marina je velik, ali je moguć isključivo donošenjem novog i kvalitetnog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama - istaknuo je predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak, također potvrđujući najave o dobroj sezoni. - U charteru je bukiranost slična kao i lani, a problemi leže u visokim agencijskim provizijama - kazao je Ivica Jurišin, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter pri HGK, očekujući skori sastanak struke s resornim ministrom.

Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma Nedo Pinezić istaknuo je da obiteljski smještaj također bilježi povećanje bookinga. Ove godine gosti žele mnogo prije osigurati smještaj u Hrvatskoj. - Također, potrebno je razlučiti bilježenje turističkih dolazaka kroz e-visitor kada je riječ o touring-proizvodu. Ujedno je predložio obnovu modela regrutiranja kadrova za hotelijerstvo iz redova pružatelja usluga u domaćinstvu, prema uzoru na nekadašnju dobru praksu u mnogim hrvatskim ljetovalištima. -  Očekujemo nacrt novog Zakona o turističkim zajednicama te uvođenje CROkartice kako bi se iskoristila sredstva za poticanje ruralnog turizma - istaknula je Dijana Katica iz Kluba članova Selo i HF Eko Etno grupe.


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.