Vijesti

Treća godišnja konferencija Udruženja hrvatsko američkih stručnjaka privukla preko 300 gostiju

Ovaj susret organiziran je kroz četiri panela diskusije i kraċih tematskih rasprava sudionika kojima je cilj poticati uključivanje i sudjelovanje među članovima organizacija

Treća godišnja konferencija Udruženja hrvatsko američkih stručnjaka privukla preko 300 gostiju

Udruga hrvatsko američkih stručnjaka (Association of Croatian American Professionals ACAP) u Silicijskoj dolini, održala je svoju treċu konferenciju. Četverodnevni susret okupio je više od 300 stručnjaka, akademika, studenata kao i aktivnih članova pojedinih zajednica iz SAD-a, Kanade, Francuske, Njemačke, Škotske, Australije i Hrvatske. Uz potporu Generalnog konzulata RH iz Los Angelesa, kao i odjela Udruge koji djeluje u Silicijskoj dolini, ovaj susret organiziran je kroz četiri panela diskusije i kraċih tematskih rasprava sudionika kojima je cilj poticati uključivanje i sudjelovanje među članovima organizacija.
Od prošlogodišnje konferencije koja je održana u Chicagu, udruga je utrostručila svoje članstvo koje sada prelazi brojku 1000.

- Ovaj godišnji susret ima za cilj razmijeniti znanja naših predavača kao i potaknuti na suradnju i izgradnju naših zajednica, na podizanje njihova ugleda, kao i međusobno umrežavanje - spomenuo je Marko Zoretiċ, predsjednik ACAP-a. - Povezujuċi na ovaj osobni način naše hrvatsko-američke stručnjake, pomaže nam i u definiranju nadolazećeg globalnog prosperiteta i uspjeha Hrvatske - dodao je.

Konferencija je započela s pozdravnim domjenkom u četvrtak, 18. listopada u restaurantu Monte Carlo u vlasništvu Hrvata. Polaznici konferencije pozdravljeni su od upravnog odbora ACAP te članova domaćina odjela iz Silicijske doline, kao i uglednih dostojanstvenika iz Hrvatske i SAD-a, uključujuċi dr. Dragana Schwartza, izaslanstva predsjednice RH, Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH; Pjer Šimunovića, ambasadora RH u SAD-u, Ivana Penave, gradonačelnika grada Vukovara, Siniše Grgiċ, generalnog konzula RH u Los Angelesu, Sanje Lakoviċ, generalne konzulice RH u Chicagu i Berislava Vujeve, generalnog konzula BiH u Chicagu. Gosti su pozdravljeni uz predivne zvuke glazbe izvođene od virtuoza Tihomira Hojsaka i Filipa Novosela.

O poduzetništvu i obrazovanju

U petak, više od 34 stručnjaka sudjelovalo je na 10 panela rasprave koji su obuhvaćali obrazovanje, poduzetništvo, tehnologiju, medicinski turizam, biotehnologiju, umjetnost i zabavu, raspravu o istraživanjima matičnih i kancerogenih stanica, kao i rasprava o djelovanju veċ organiziranih “task force” jedinica. U same rasprave uključili su se i predstavnici hrvatske vlade što je dodatno potaklo raspravu, kao i poticaj za aktivnijim djelovanjem.

- Ponosni smo što ponovo imamo priliku biti dio ove poticajne energije konferencije. Ovaj susret jedan je od rijetkih koji pruža našoj dijaspori iz svih dijelova SAD-a da se susretne, poveže i postigne direktan dijalog s vladinim predstavnicima - naglasio je Siniša Grgiċ, Generalni konzul RH u Los Angelesu.

Utjecajni poduzetnik Jeff Blackard predstavio je svoj građevinski projekt “Adriatic village” u Texasu, inspiriran Supetrom na Braču. Također je spomenuo neke od prepreka na koje je on sam naišao, kao i drugi investitori, koji su pokušali ulagati u Hrvatsku, a tiče se ponajviše papirologije. Ujedno je apelirao na ACAP kako bi aktivno djelovao u olakšavanju upravo spomenutog problema. No unatoč birokratskim zaprekama, naglasio je kako je Hrvatska puna skrivenih talenata i potencijala, te dodao tajnu o Hrvatima - vi ste jedni od najpametnijih ljudi na svijetu.

Poznati stručnjak za tumore dr. Ivan Đikiċ na popodnevnom predavanju govorio je o inovacijama na tom polju istraživanja, kao i trenutnim trendovima na istom. Također se osvrnuo na izazove s kojima se znanstvenici u Hrvatskoj susreċu, poglavito na poljima znanosti, medicine i inovativne industrije.
Ove godine, po drugi puta, također su predstavljene poduzetničke ideje inovatora iz hrvatskih kompanija Smart Parking Solution, BAGGIZMO i VYOOCAM koji su predstavili svoje projekte i poslovne ideje, te odgovarali na pitanja sudionika o istim.

Luka Mišetić, dobitnik prošlogodišnje nagrade ACAP-a za stručnost i utjecajni hrvatsko – američki odvjetnik zatvorio je taj dan susret predavanjem o bilateralnim investicijama kao onima koje možebitno mogu zaštititi investicije na tržištima u nastajanju, naročito onima u Hrvatskoj.

Gala večer obilježena nagradama

Na gala večeri, glavni predavač konferencije bio je Ivan Grbešiċ, predsjednik savjeta za Hrvate izvan RH. Grbešiċ radi na povezivanju hrvatske vlade kako bi pomogao u komunikaciji te rješavanju problema o pitanjima krucijalnim za dijasporu. Također je s okupljenima podijelio svoju osobnu priču o odrastanju kao Hrvat u Kanadi u kojem se pokušao se asimilirati u kanadsko društvo, zadržavajuċi svoj hrvatski identitet, nešto s čime se mnogi od okupljenih mogu poistovjetiti.

U snimljenoj poruci, okupljenima se obratila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitaroviċ koja je pohvalila ustrajnost ove udruge koja radi na povezivanju Hrvata u SAD-u, ali ujedno služi i kao primjer ostalim Hrvatima razasutim po svijetu. A svoju potporu istom cilju dali su ambasador Simunoviċ, te generalni konzul Grgiċ.

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara obratio se okupljenima porukom kojoj je slijedila minuta šutnje u kojoj su okupljeni držali svijeċe u znak potpore Vukovarcima.

Okupljene je zabavljao duo iz Zagreba Hosjak i Novosel, a koji su izveli i pjesmu Moja domovina u neobiċnom aranžmanu, na tamburici i kontrabasu. Na gala večeri također su predstavljeni stručnjaci od naročitog utjecaja na svojim poljima djelovanja. - Ove nagrade namijenjene su onima koji se naročito zalazu unutar naših zajednica, no jednako tako služe kao poticaj ostalima - navela je Maria Sentić, rizničarka ACAP-a, te dobitnica nagrade za 2018. godinu.

Ovo je druga godina dodjele nagrada, a dobitnici ovogodišnjih su:
Jeffrey Treichel, Friend of Croatia Tomaz Beriša, PhD., Rising Star John Kosir, Rising Star
Višnja Brdar, Professional Excellence
Maria Dugandžić-Pašić, Professional Excellence Dr. Steven Pavletić, ACAP Member Achievement Dorothy Vinski, ACAP Member Achievement Branko Barbir, Honorary Award
Dr. Frank Brozovich, Honorary Award


Subota je započela s radionicama na kojima se radilo na proširivanju rasprave i strategija radnih skupina koje su fokusirane na medicinski turizam, nekretnine, dvostruko oporezivanje kao i tehničkih strategija. Takve radionice jedinstvena su prilika za početak dugoročnog rješavanja problema na koje nailaze Hrvati izvan domovine.

U subotu navečer, sudionici konferencije bili su pozvani u obiteljsku kuću Vidovich da se pridruže na večeri za prikupljanje sredstava za Hrvatski stipendijski fond (HSF). Nakon večere druženje se nastavilo zabavom u centru San Josea. HSF pruža stipendije, bazirane na financijskim kriterijima, studentima hrvatskog podrijetla koji studiraju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ovim povodom je također dodijeljena nagrada za životno djelo cijenjenom i nagrađivanom enologu Miljenku Grgiću, koju je u njegovo ime primila njegova kćerka Violetta Grgich.

U nedjelju, polaznici su imali priliku pridružiti se hrvatskoj zajednici na godišnjem pikniku hrvatske Župe Uznesenja Marijina u San Joseu.

Govore i znaċajne trenutke 2018 ACAP konferencije možete pogledati na Facebook stranici.

Sljedeċe godine konferencija se održava u Clevlandu, Ohio. Ako imate želju ukljuċiti se ili predložiti neku temu za raspravu, obratite se na stranicu
www.croampro.com.

Udruženje hrvatsko američkih stručnjaka povezuje stručnjake, poduzetnike, akademike, studente i aktivne članove zajednica. Naš cilj je poticati rukovođenje, suradnju te promicati unapređivanje rješavanja pitanja relevantnih za hrvatsko – američku zajednicu. ACAP je neprofitna organizacija 501c(6).

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.