Zdravstveni turizam

Top 10 najpopularnijih svjetskih destinacija zdravstvenog turizma

Portal Medigo izdvojio je 10 najpopularnijih destinacija medicinskog turizma - a kako stoji Hrvatska?

Top 10 najpopularnijih svjetskih destinacija zdravstvenog turizma

U potrazi za kvalitetnom zdravstvenom njegom, korisnici zdravstvenih usluga sve se više okreću inozemstvu - tako potraga za zdravstvenim rješenjem može rezultirati kvalitetnom medicinskom uslugom za samo djelić cijene u matičnoj zemlji. Međutim, nije uvijek lako odabrati najbolje zdravstvene destinacije. Kako bi olakšao potragu, portal Medigo sastavio je listu vodećih svjetskih centara medicinskog turizma. Tržište kvalitetnih klinika i bolnica sve se više širi, a postavlja se pitanje kako će se ovdje pozicionirati hrvatski zdravstveni turizam. S obzirom na kvalitetu ponude i medicinsku izvrsnost, možda se u budućnosti i naša Hrvatska nađe na sličnom popisu.

Tajland za plastičnu kirurgiju

Tajland je trenutno najpovoljnije medicinsko odredište, gdje mnogi zahvati stoje 40 % do 60 % manje nego u Americi ili zemljama Europske unije. Tijekom godina, Tajland je postao sinonim za operativne zahvate promjene spola, ali osim toga, popularni su i drugi zahvati poput kozmetičkih tretmana, stomatologije i tradicionalne tajlandske medicine.

Malezija za dermatologiju i in vitro oplodnju

Mnogi medicinski turisti koji posjećuju Maleziju su iz drugih azijskih zemalja, ali i iz Velike Britanije, Australije i Bliskog istoka - samo u 2013. godini, Maleziju je posjetilo između 560.000 i 700.000 medicinskih turista. Najčešće su usluge vezane uz in vitro oplodnju, onkologiju, opću kirurgiju i ginekološke zahvate.

Njemačka za onkologiju

Njemačka ima reputaciju jednog od vodećih svjetskih centara za onkologiju, s brojnim naprednim centrima i specijalistima za rak. Pacijenti putuju u Njemačku iz svih krajeva svijeta, obično jer nisu u mogućnosti dobiti željenu skrb u svojoj domovini. Bolnice koje pružaju onkološke tretmane mogu se naći diljem Njemačke, od većih gradova poput Berlina, Hamburga, Münchena i Dortmunda do manjih mjesta poznatih po kvalitetnoj skrbi, kao što su Heidelberg, Siegburg i Wiesbaden.

Kostarika za dentalnu njegu

Kostarika je zemlja poznata po vedrom ozračju i krajoliku kojim dominiraju kišne šume i netaknute obale. No, ponuda specijaliziranih zahvata na polju estetske kirurgije, ortopedije, ginekologije i stomatologije doprinijela je rastu medicinskog turizma po godišnjoj stopi od 15 % do 20 %. Budući da je zdravstveni sustav Kostarike rangiran više od američkog, i usto jeftiniji, ne čudi da gotovo 90 % medicinskih turista čine Amerikanci i Kanađani.

Meksiko za stomatologiju

Mnoge od klinika u Meksiku u vlasništvu su američkih tvrtki ili bolnica koje nude prijevoz iz zračne luke, pa čak i usluge vozača za obilazak restorana i razgledavanje. Pacijenti uglavnom dolaze iz SAD-a i Kanade tražeći stomatološke usluge, a visoko kotiraju tretmani estetske kirurgije i zahvati ugradnje želučane premosnice.

Turska za očne specijaliste

Prvoklasni zdravstveni i medicinski tretmani, spa i wellness usluge te stomatološki i estetski zahvati razlog su zašto mnogi medicinski turisti gravitiraju prema Turskoj. Posjetitelji iz Australije, Grčke, Irana, Iraka, Nizozemske, Rusije, Sirije, Velike Britanije i SAD-a čine 32 % korisnika medicinskih usluga Turske. Usto, potražnja za kozmetičkim zahvatima dramatično je porasla u posljednjih godinu dana - tako je, primjerice, interes za podizanje stražnjice porastao za 145 %, a za transplantaciju kose 107 %. Zbog događanja tijekom 2015. trend odlaska pacijenata u Tursku su u padu. 

Ujedinjeni Arapski Emirati za želučanu premosnicu

U posljednjih nekoliko desetljeća, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) zacementirali su svoj status pružatelja vrhunske zdravstvene usluge. Smještena na Bliskom istoku, između Omana i Saudijske Arabije, ova zemlja privlači brojne medicinske turiste iz SAD-a, Velike Britanije, Rusije i Kine zbog zahvata plastične kirurgije, abdominalne kirurgije, ortopedije, stomatologije i njege kože.

Poljska za dentalne implantate

Poljska sve više postaje atraktivna destinacija za medicinske turiste zahvaljujući prirodnim izvorima termalne vode, povijesnim starim gradovima i slikovitim krajolicima. Posjetitelji iz Kanade, Kine, Europe, Saudijske Arabije i SAD-a traže usluge stomatologa i estetskih kirurga, zbog čega je od 2013. godine zabilježen porast od 57 % za zahvate povećanja grudi.

Indija za transplantacije organa i onkološke tretmane

Indiju nazivaju skrivenim draguljem na području zdravstvenog turizma, a ova je industrija u 2014. zabilježila prihode od 3.9 bilijuna američkih dolara. U Indiju dolaze ponajviše turisti iz SAD-a, Velike Britanije i Kanade, a također i iz drugih azijskih zemalja - Bangladeša, Pakistana, Šri Lanke i s Bliskog Istoka. Najviše se traže operacije plastične kirurgije, transplantacije organa, kardiološke operacije i onkološki tretmani.

Brazil za liposukciju


Dom najpopularnijeg butt lifta, Brazil je 2014. godine zasjenio SAD kao svjetski lider u estetskoj i plastičnoj kirurgiji. 1 od 5 zahvata povećanja stražnjice provedenih u svijetu obavlja se u Brazilu, domu više od 5.500 plastičnih kirurga. No, osim plastične kirurgije, Brazil je već godinama popularno turističko odredište zbog prekrasnih plaža i privlačne kulture, utjelovljene u godišnjoj karnevalskoj povorci u Rio de Janeiru.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.