Wellness

10 joga položaja za hipotireozu i hipertireozu

Osim što pomažu u olakšavanju simptoma poremećaja štitnjače, joga asane također su korisne u prevenciji hipotireoze i hipertireoze

10 joga položaja za hipotireozu i hipertireozu

Joga je jedan od važnih prirodnih rješenja kod poremećaja štitnjače te igra veliku ulogu u liječenju i prevenciji poremećaja štitnjače. Različite vježbe istezanja, uvijanja i sažimanja u yoga asanama masiraju štitnjaču i potiču na izlučivanje tiroksina, tako pomažući metabolizmu tijela.

Osim što pomažu u liječenju problema sa štitnjačom, joga asane također su korisne za prevenciju bolesti i normalno funkcioniranje štitnjače. Sljedećih 10 najboljih joga poza osigurava učinkovito rješenje u slučaju hipertireoze i hipotireoze.

1. Sarvangasana (Svijeća)

Sarvangasana je najvažnija poza za poticanje rada štitnjače i kontrolu tiroksina. To je najučinkovitija joga poza u kojoj obrnut protok krvi iz nogu u područje glave pomaže u liječenju štitnjače.

2. Viparita Karani (Polusvijeća ili polustoj na ramenima)

Ova poza, s nogama položenima uza zid, još je jedna od važnih asana kod poremećaja štitnjače. Pomaže uravnotežiti rad štitnjače i olakšava komplikacije uzrokovane hipoaktivnom štitnjačom.

3. Halasana (Plug): Hala znači plug - poza nalikuje indijskom plugu pa odatle i ime

Ova yoga vježbe stvara pritisak na područje vrata čime stimulira rad žlijezde štitnjače.

4.Matsyasana (Riba)

Ova poza svoje ime duguje konačnom položaju koji podsjeća na ribu, a zbog istezanja vratne regije stimulira rad štitnjače.

5. Ustrasana (Deva)

Još jedna poza koja isteže područje vrata.

6. Surya Namaskar (Pozdrav Suncu), Kapalbhati i Pranayame (Nadi Shodhana Pranayama, Bhastrika Pranayama, Ujjayi pranayama)

Sve ove pranayame, Surya Namaskar i Kapalbhati su vrlo korisne za smanjenje simptoma štitnjače.

7. Bhujangasana (Kobra)

Neke vrste sažimanja i istezanja vrata kod napredne Bhujangasane pomažu u regulaciji žlijezde štitnjače.

8. Setubandh Sarvangasana (Most)

Još jedna važna asana za štitnjaču - ako vježbač uspije napraviti dobar most, vrat se poprilično istegne, što je dobro za štitnjaču.

9. Sirshasana (Stoj na glavi)

Sirshasana je jedna od najboljih joga poza za funkcioniranje štitnjače jer djeluje izravno na žlijezde štitnjače, pomaže uravnotežiti funkcije metabolizma i pobuditi osjećaj budnosti i svjesnosti. Budući da poremećaji štitnjače mogu uzrokovati brojne tegobe, bilo izravno ili neizravno, Sirshasana pomaže održati savršeno zdravlje ovog vitalnog organa.

10. Dhanurasana (Luk)

Ova poza učinkovito masira štitnjaču i potiče žlijezdu na proizvodnju potrebne količine hormona štitnjače.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.