Zdravstveni turizam

Termalnom i mineralnom vodom do zdravlja

Dermatološka primjena termalnih voda je sigurna, učinkovita i ugodna metoda za poboljšanje neugodnih kožnih bolesti

Termalnom i mineralnom vodom do zdravlja

Posljednjih nekoliko desetljeća bilježi se nagli razvoj istraživanja i primjene vode (hidroterapija) u dermatologiji, što se osobito odnosi na termalne i neke vrste mineralnih voda. Ljekovite mineralne vode obuhvaćaju podzemne vode koje, zahvaljujući općoj mineralizaciji, ionskom sastavu i sadržaju nekih plinova i terapijski aktivnim komponentama, imaju blagotvorna fiziološka svojstva na ljudski organizam.

Razlikujemo sumporne, bikarbonatne, sulfatne, karbonatne, arsenatne, feruginozne i druge vode, koje mogu biti hipotonične, izotonične ili hipertonične otopine. S obzirom na temperaturu, mogu biti hladne, hipotermalne, termalne ili hipertermalne.

Termalne vode

Termalne izvorske vode nalaze se duboko ispod tla, u specifičnim geološkim uvjetima. Imaju definirane fizikalno-kemijske osobine i specifičan sastav bogat mineralima, elementima u tragovima, uz temperaturu od 35 do 42˚C. Na izvorima takvih termalnih voda nastali su najpoznatiji spa centri i termalna lječilišta. Koriste se kao parne kupke, tople i hladne kupke, u oblozima, kompresama, kroz parcijalna ili generalizirana uranjanja.

Hidroterapija termalnim vodama poboljšava cirkulaciju, ima pozitivan utjecaj na elastičnost i čvrstoću vezivnog tkiva, ublažava i liječi dermatološke bolesti, ublažava bolove koštano-mišićnog sustava, te ima protuupalno i anti-iritativno djelovanje. Također, termalne vode ublažavaju mišićne spazme, stimuliraju eliminaciju toksina iz organizma te snaže imunosni sustav.

Bogata tradicija

Već godinama termalna je voda predmet istraživanja vodećih svjetskih dermatoloških centara, jer je zapaženo da takav oblik terapije znatno smanjuje simptome mnogih dermatoloških bolesti. Danas su najpoznatiji svjetski centri balneoterapije u Izraelu, Turskoj, na Islandu i u Francuskoj.

Hidroterapija se pokazala posebno korisnom kod ublažavanja progresivnih dermatoza te kao pomoć kod atopijskog dermatitisa, kod kojeg termalne vode mogu bitno olakšati nelagodne simptome, svrbež i crvenilo. Primjenjuje se i kod psorijaze, opeklina, pruritusa, seboreičnog dermatitisa i ihtioza, kod kojih je koristan i antiseptički učinak nekih minerala prisutnih u termalnim vodama te učinak na odumrle stanice. U praksi se primjenjuje i u liječenju vitiliga, akni, alopecije, kontaktnog i alergijskog dermatitisa, dermatomikoza, keratoza, rozaceje, sklerodermije, urtikarije, kroničnih rana i drugo.

Sve veću pažnju osvajaju i neka od desetak hrvatskih toplica s izvorima termalnih i mineralnih voda, pogotovo ona u Krapinskim i Tuheljskim toplicama te u međimurskom Sv. Martinu na Muri. Izvore u Daruvarskim i Istarskim toplicama, kao i u Topuskom, koristili su još i stari Rimljani, dok najstariji tragovi Varaždinskih Toplica sežu do III. stoljeća prije nove ere. U to je vrijeme na ovom području živjelo ilirsko pleme Jasi, po čijem su imenu Rimljani kasnije ovo mjesto prozvali Aquae Iasae.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.