Zdravstveni turizam

Tehnologija i inovacije u fokusu

Mnoge zagrebačke specijalizirane klinike tehnološki su odlično opremljene i danas su referentni centri za edukaciju stručnjaka iz niza zemalja

Tehnologija i inovacije u fokusu

Zagreb je u brojnim granama medicine prednjačio u ovom dijelu Europe, prvenstveno po osnivanju specijaliziranih klinika koje su postajale prostor za specijalizaciju stručnjaka te uvođenje inovativnih metoda liječenja i novih tehnologija.

Danas je Zagreb s okolicom vodeći centar zdravstvenog turizma na ovim prostorima, s odličnim spojem vrhunske medicinske usluge te hotela s wellness i spa ponudom. Štoviše, blizina i dobra prometna povezanost Zagreba s lječilištima i hotelima u unutrašnjosti i na obali dodatni je impuls za ulaganja lokalne zajednice i privatnog sektora u razvoj ponude.

>> Zagreb – centar medicinske izvrsnosti

Tehnološki napredne

U KB Zagreb djeluje Klinika za bolesti srca i krvnih žila u kojoj je izvedena prva kateterizacija srca u Hrvatskoj, samo četiri godine nakon prvog takvog zahvata u svijetu. U toj je klinici davne 1978. godine osnovan ehokardiografski laboratorij, koji je ubrzo postao referentni centar Europskog kardiološkog udruženja i Svjetske zdravstvene organizacije, u kojem se školovalo više od 700 domaćih i stranih kardiologa. Dio njih zaslužan je za osnivanje Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KB Dubrava, dok je dio tih stručnjaka među utemeljiteljima Specijalne bolnice za kardiovaskularne bolesti Magdalena u Krapinskim Toplicama. Danas ta tri centra konkuriraju najboljim svjetskim centrima za kardiovaskularne bolesti, posebno u području intervencijske kardiokirurgije.

KB Merkur vodeća je bolnica u svijetu po broju transplantacije jetre na milijun stanovnika. U 2015. godini, u KB Merkur transplantirana je tisućita jetra, s postotkom uspjeha transplantacije od 96 posto. KB Merkur također je poznata po transplantacijama i u slučajevima inkompatibilnih krvnih grupa darivatelja i primatelja.

Tehnologija i inovacije u fokusu

>> KB Merkur - među vodećim međunarodnim transplantacijskim centrima

Centri inovacija

Specijalna bolnica Sv. Katarina nalazi se među nekoliko europskih institucija koje su prve počele s primjenom mezenhimalnih matičnih stanica (MSC) izvedenih iz masnog tkiva u kliničkoj praksi. U 2015. godini ortopedski tim po prvi je puta u regiji izveo novu medicinsku alternativu: presađivanje  meniskusa - artroskopski postupak koji koristi tkivo donora za zamjenu oštećenog meniskusa.

Radiolozi, specijalisti neuroradiologije, specijalisti onkologije i kirurzi različite specijalnosti koji su stjecali iskustvo u vodećim domaćim i svjetskim centrima danas čine stručni tim Radiochirurgie Zagreb, privatne poliklinike koja se bavi dijagnostikom i liječenjem karcinoma. Klinika raspolaže vrhunskom tehnologijom za dijagnostiku tumora te uređajem za radioterapiju i radiokirurgiju Varian EDGE. Riječ je o linearnom akceleratoru najnovije generacije za visoko preciznu radiokirurgiju kao neinvazivnu alternativu klasičnoj kirurgiji.

Najmodernija tehnologija u ugradnji zubnih implantanata, All-on-4, kod koje se zubni implantanti ugrađuju u donju ili gornju čeljust, te Zygoma All-on-4, metoda koja eliminira dugotrajan postupak nadogradnje kostiju čeljusti radi ugradnje implantanata i omogućuje ne samo ugradnju zuba, nego i estetsku korekciju čeljusti i lica, glavni su aduti Ortoimplant Dental SPA ordinacije u Zagrebu, vlasnika dr. Zdenka Trampuša, doajena stomatologije i implantologije. Ovu inovativnu operativnu tehniku dr. Trampuš je usavršio u portugalskoj klinici Malo, vodećem svjetskom All-on-4 centru, a njegov stručni rad i vrhunski opremljena ordinacija prepoznati su i u svijetu.

Pioniri u svom polju


Utemeljitelj Poliklinike Bagatin, prof.dr.sc. Marijo Bagatin, svjetski je priznati maksilofacijalni i plastični kirurg. Danas je poliklinika vodeći estetski centar u regiji, jedinstvena po uporabi uređaju VECTRA 3D koji omogućuje simulaciju postoperativnog izgleda. Također raspolaže i vrhunskom laserskom tehnologijom, koja se koristi u dermatološkim i stomatološkim zahvatima, kao i u inovativnom laserskom tretmanu protiv hrkanja.

Prof.dr.sc. Nikica Gabrić i prof.dr.sc. Iva Dekaris iz Klinike Svjetlost, prve privatne sveučilišne klinike u Hrvatskoj, bili su 1994. godine među osnivačima prve hrvatske očne banke, a svaki od njih ima više od 1000 izvedenih transplantacija rožnice. Oni su ujedno i hrvatski pioniri transplantacije rožnice s tkivom testiranim u očnoj banci.

Utemeljitelj Poliklinike IVF, prve privatne Poliklinike za ginekologiju, porodništvo i reproduktivnu medicinu koja se bavi izvantjelesnom oplodnjom (IVF i ICSI), prof. dr. sc. Velimir Šimunić, jedan je od pionira IVF-a u svijetu. Znanje je stjecao u KB Zagreb, jednoj od najstarijih Klinika za ženske bolesti i porode u ovom dijelu Europe, koja je među prvima u regiji primjenjivala radium za liječenje karcinoma vrata maternice te umjetnu oplodnju. Zahvaljujući tom iskustvu, vrhunskoj tehnologiji i kvaliteti usluge, Poliklinika IVF danas ravnopravno konkurira vodećim centrima u Europi.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.