Zdravstveni turizam

Talasoterapija - sve će to more izliječiti

Povoljan učinak mora na organizam potaknuo je razvoj prvih klimatskih lječilišta poput onog u Opatiji

Talasoterapija - sve će to more izliječiti

Sve će to more izliječiti nije samo drevna mudrost naših nona, već i, kako se čini, znanstveno potvrđena činjenica. Od najstarije su povijesti, stari Egipćani, Grci i Rimljani u moru pronalazili nešto privlačno, kako tijelu, tako i duhu pa, što mislite, je li uživancija u moru samo zgoditak za naša vizualna i auditivna osjetila ili se u njemu krije i nešto puno, puno više.

Talasoterapija je termin koji se razvio iz nekadašnjeg vjerovanja u ljekovita svojstva mora i dolazi nam od grčkog thalassos, ili more, te therapia, ili liječenje. O moru su, vidi se iz grčkih korijena riječi, kao o ljekovitom mediju pisali još i Hipokrat, najpoznatiji grčki liječnik, koji je isticao povoljan učinak mora na kožu, budući da smanjuje upale i ublažava bolove; Avicena, najpoznatiji liječnik istoka kao i Platon, grčki filozof.

Danas se terapijska svojstva morske vode većinom primjenjuju u oporavku organizma nakon podužeg bolovanja, a ističe se i pozitivno djelovanje mora na stres koji uzrokuje iscrpljenost poslom. No, more pruža i brojne druge blagodati po zdravlje i ljepotu poput djelovanja na pomlađivanje ili na ublažavanje alergijskih tegoba kod ljudi koji pate od alergija ili od učestalih respiratornih infekcija. No, to naravno nije sve - jod iz mora povoljno djeluje i na uravoteženje naših metaboličkih procesa, metabolizma štitnjače pogotovo.

Sve je ovo znala još davne 1885. godine Austrian Southern Railway koja je u Opatiji organizirala prvi kongres balneologa (znanstvenika koji proučavaju liječenje tijela putem kupki kupanja) te je na kongresu donesena odluka da se Opatija proglasi klimatskim lječilištem. I tako je sve krenulo. Opatija je potom nastavila svoj rast i razvoj kao najmodernije odredište zdravstvenog turizma za gospodu koja su se dolazila u nju liječiti iz Italije i Austrije i tako je, prilično brzo, postala jedno od najpoznatijih lječilišta južne Europe. No, Opatija ipak nije bila osamljena perjanica talasoterapije u Hrvatskoj već uz nju možemo izdvojiti i lječilišta u Crikvenici (1906.), na otoku Rabu (1913.) i Velom Lošinju (1892.)

Kako se medicina drugog tisućljeća počela vraćati svojim iskonskim holističkim korijenima, tako su se u modu polako počela vraćati i "morska" lječilišta s kojima Hrvatska ima bogato povijesno iskustvo. Preostaje samo pitanje, hoćemo li taj beskrajan plavetni potencijal uspjeti u potpunosti iskoristiti i pritom uspjeti zadržati svoju unikatnost ili ćemo i ubuduće pogledavati preko neke od granica s našim susjedima i čeznutljivo komentirati: „A vidiš kako su oni uspjeli…“

Pustimo neka ipak vrijeme odgovori na ovo pitanje…

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.