Turistička ponuda

Susak, Unije, Ilovik... i druga manja mjesta otoka Lošinja koja vrijedi posjetiti

Uz vibrantna gradska središta, uvijek živa i prepuna turista, cresko-lošinjski arhipelag nudi i drugo lice odmora

Susak, Unije, Ilovik... i druga manja mjesta otoka Lošinja koja vrijedi posjetiti

Blagotvorna kombinacija mora, sunca i aromatičnog bilja kontinuirano privlači veliki broj gostiju koji žele iskusiti odmor u skladu s prirodom. A kad se tome pridoda i bogata ponuda sportskih, zabavnih i kulturnih sadržaja, jasno je zašto se toliko turista redovito vraća na otok vitalnosti. Sve to čini Lošinj top turističkom destinacijom u kojoj posjetitelji svakog profila mogu zadovoljiti svoje specifične potrebe - od obiteljskog i aktivnog odmora do luksuznog odmora ocijenjenog s 5 zvjezdica.

>> Lošinj - zdravlje na otoku vitalnosti

Međutim, uz vibrantna gradska središta, uvijek živa i prepuna turista, cresko-lošinjski arhipelag nudi i drugo lice odmora – ponešto udaljeno, ponekad teže dostupno, ali ono mirno i tiho, gdje život ide nekim drugim ritmom, nekim polaganijim tempom... Danas vam predstavljamo upravo takve bisere, skrivene uvale i tihe kutke gdje odmor na otoku Lošinju poprima puno značenje te riječi. Samo vi, more, valovi i – tišina.

Unije

Površinom najveći među otočjem koje okružuje Lošinj, Unije su ujedno i najzapadniji hrvatski otok sa stalnim stanovništvom. Ova prava ekološka oaza u posljednje vrijeme privlači veliki broj domaćih i stranih turista svojom nezagađenom obalom, odsutnošću industrije i automobila, prekrasnim plažama i čistim morem.

Skriveno u zaljevu, na Unijama se nalazi samo jedno naselje, koje u zrcalu mora odslikava pročelja svojih kuća i plodnih polja. U neposrednoj blizini mjesta i luke Unije, nalazi se i šljunčana plaža s prekrasnim dugim žalom, pogodna za obitelji s djecom radi lakog ulaska u more. Stoga ne iznenađuje da sve više vikendaša i turista, zaljubljenika u otok, posjećuje Unije – iako na Unijama tijekom godine živi samo 90 stanovnika, tijekom srpnja i kolovoza on naraste na broj stanovnika omanjeg zagrebačkog naselja.

>> Lošinj top 10: Deset atrakcija koje ne smijete propustiti

Srakane

Zapadno od Lošinja, između Unija i Suska, smjestila su se dva mala otoka – Vele i Male Srakane. Veći od dva, kako im i samo ime kaže, Vele Srakane, nalaze se sjeverno od Malih Srakana te južno od otoka Unije. Na Velim Srakanama je crkvica posvećena svetoj Ani, a na Malim Srakanama Gospi Karmelskoj, i to su jedini dani kada župnici iz Suska odnosno Ćunskog dolaze održati svetu misu.

Odlaskom na Vele Srakane civilizaciju ostavljate za sobom - na otoku nema automobila ni trgovina pa sve namirnice, uključujući i vodu, morate nositi sa sobom. Izvan turističke sezone na Velim Srakanama obitava svega troje ljudi, a na Malim Srakanama dvoje. Međutim, tada vlada potpuni mir, jer Srakane nude raznolikost i mir onih pomalo opustjelih naselja koja žive samo u ljetnim mjesecima.

Susak, Unije, Ilovik... i druga manja mjesta otoka Lošinja koja vrijedi posjetiti

Susak

Susak je jedinstveni otok na Jadranu, kako po svom nastanku, tako i po svom izgledu. Debele slojeve finog žućkastog pijeska na kamenu vapnenačku ploču nanijeli su pradavni vjetrovi, a ljudi su od pamtivijeka oko svojih poljoprivrednih dobara sadili trstike, čije korijenje u potrazi za vodom prodire duboko u tlo i čuva ga od erozije. Poznat i kao otok pijeska, na Susku se nalaze dvije pješčane plaže savršene za odmor s djecom, Susak i Bok.

Zbog svoje izoliranosti, Susak je sačuvao svoj arhaičan govor (zaštićen kao pokretno kulturno dobro), specifične običaje i slikovitu nošnju. Najveća je fešta rezervirana za Dan iseljenika koji se na otoku Susku održava zadnje nedjelje u mjesecu srpnju, kada Sušćani koji žive diljem svijeta (većinom u Hobokenu, New Jersey, SAD) dolaze u svoj rodni zavičaj.

Susak, Unije, Ilovik... i druga manja mjesta otoka Lošinja koja vrijedi posjetiti

Ilovik


Otoci Ilovik i Sv. Petar sve do nedavnog vremena spominjali su se pod zajedničkim imenom, prvo kao Neumae Insulae (neuma na grčkom znači „znak“), a od 13. stoljeća kao Sanctus Petrus de Nimbis. Hrvatski naziv za veći otok bio je prvo Tovarnjak da bi se konačno ustalilo ime Ilovik (prema vrsti zemlje), a manji je otok bio i ostao Sv. Petar. Otoci su smješteni jedan nasuprot drugoga i zatvaraju dug (2,5 km) i uzak (do 300 m) kanal, izvrsno prirodno sidrište koje od pamtivijeka služi kao sklonište brodovima u slučaju nevremena.

Za Ilovik se kaže da je otok cvijeća, jer gotovo oko svake kuće cvatu oleandri, palme, ruže i drugo cvijeće, a specifičnost ovog otoka su visoka stabla eukaliptusa. Ovdje gotovo svaka uvala krije prekrasnu plažu, među kojima se ističu Vela i Mala Draga, Parknu, Pržine i Sićadrija.

Susak, Unije, Ilovik... i druga manja mjesta otoka Lošinja koja vrijedi posjetiti

>> Lošinj izdao prvi turistički vodič o zdravstvenoj i wellness ponudi otoka vitalnosti

Belej

Belej je selo smješteno na otoku Cresu, na samome rubu malološinjskog gradskog područja, u središtu visoravni čija se zapadna strana postupno i blago spušta prema moru, dok se istočna strmoglavljuje u to isto plavetnilo. Upravo takva neobuzdana priroda zaslužna je za plažu Koromačna, smještenu u blizini mjesta Belej, gdje prekrasni šljunčani žalići svjedoče o pravoj igri prirode.

Ovdje su se stanovnici oduvijek bavili uzgojem ovaca, a kuće su izgradili na osobit način vezan uz posebnost i tradiciju kamena. Kamen slagan u gromače zaslužan je za nadahnutu, sugestivnu geometriju kojom se suha zemlja dijeli od pašnjaka. Boravak u privatnom smještaju kod mještana dovest će vas u izravan dodir s netaknutom prirodom u kojoj zrak vibrira mirisom pašnjaka, kadulje i ružmarina.

Ustrine

Svega nekoliko kilometara udaljene od Beleja, spuštajući se obalom prema zapadu, nalaze se Ustrine, naselje rimskog podrijetla o čemu svjedoče ostaci antičke vile i velika količina ostataka antičkih crjepova, žara i keramike. Malo naselje ovčara i ribara smješteno na rubu vrleti, koja se s visine od 180 m strmo spušta k moru, ponosno nadgleda Kvarner i plavoljubičaste obrise Istre. Tik do naselja smjestila se šljunčana plaža Veli žal, pogodna za obitelji s djecom radi lakog ulaska u more.

I ovdje će vas gostoljubivost jednostavnih i ljubaznih domaćina, kod kojih možete pronaći smještaj, oduševiti. Nezaboravna jutarnja buđenja i zalasci sunca u mističnom, tajnovitom pejzažu otkrivaju sasvim novu dimenziju vremena i prostora.

Osor


Na mjestu gdje su se otok Lošinj i Cres najviše priljubili smjestio se gradić Osor koji je svoj procvat doživio u antička vremena. Zbog toga je cijeli grad Osor zapravo muzej na otvorenome u kojemu su umjetnici svih epoha ostavili svoj trag, od suvremenog Meštrovića do ostataka antičkih zidina, utvrda, i prve ranokršćanske bazilike; grad-muzej čiji vrtovi i parkovi u zelenilu kriju tragove prastarih antičkih vila, renesansnih portala i samostana. Gradić, koji je u isto vrijeme i povijest i muzej, ljeti postaje jedinstveni scenski prostor bogat kulturnim događanjima među kojima se ističu Osorske glazbene večeri, koje se tijekom ljetnih mjeseci održavaju od 1976. godine.

Susak, Unije, Ilovik... i druga manja mjesta otoka Lošinja koja vrijedi posjetiti

Punta Križa


Već i sam put koji vas vodi do Punte Križa obećava da putujete u zelenilo. Nigdje toliko šuma i pravih mediteranskih pejzaža u kojima se boje poigravaju u svojoj raskošnoj paleti, od tamnozelenih sjenovitih borika, preko zelenih livada do bisernomodrog mora koje ga oplahuje. Dok duboke i zaštićene uvale mame svojom intimnošću, ujedno pružajući i sigurnu luku za sve brodice, Punta Križa pravi je krajolik savršenog mira. A isto vrijedi i za plažu Meli, okruženu gustom makijom, gdje nije rijetkost sresti i jelena lopatara. Zbog plićine mora i finog pijeska, na ovoj će plaži posebno uživati obitelji s djecom.

Nerezine


Ako na Lošinj dolazite kopnom, prvo mjesto na koje ćete naići na otoku Lošinju upravo su Nerezine, smještene podno brda Osoršćice. Mjestom dominira zvonik franjevačke crkve sa samostanom iz 15. stoljeća, čija unutrašnjost krije sakralna umjetnička djela među kojima se svojom ljupkošću ističe slika Bogorodice s djetetom, nepoznatog venecijanskog slikara iz 15. stoljeća. Okolicu Nerezina krase šljunčane plaže, kao što su Ridimutak, Lopari i Galboka.

Nerezine su mjesto koje se postupno iz težačke i pastirske jezgre razvilo u ribarsko i pomorsko naselje s brodogradilištem poznatim po svojim majstorima i izradi drvenih brodova. Stari škver još uvijek radi, a uređuje se i nova marina – stoga nije neobično kako su baš Nerezine nadaleko poznate po Nerezinskoj regati, utrci tradicionalnih plovila, a turističku ponudu obogaćuje velika pučka fešta na blagdan Sv. Marije Magdalene te Nerezinske ljetne igre.

Susak, Unije, Ilovik... i druga manja mjesta otoka Lošinja koja vrijedi posjetiti

Sv. Jakov

Sv. Jakov malo je ribarsko selo koje se nalazi iznad mora, na sjevernom dijelu otoka Lošinja, ujedno i najmanje naselje na otoku. Smješteno je između dviju uvala, a prva, u kojoj je luka, zove se Studenac po zidanom studencu žive vode, gdje se stoka napajala iz dva poklopca antiknih sarkofaga. Njegovom vizurom dominiraju dvije crkvice, jedna romanička, a druga iz 19. stoljeća, a u blizini se kriju i pješčane uvalice koje jednostavno pozivaju na kupanje. I ovdje je najveća veselica posvećena zaštitniku grada, Sv. Jakovu.

Ćunski

Osam kilometara udaljeno od Malog Lošinja nalazi se naselje Ćunski, nastalo na brijegu koji je nosio jednu od brojnih pretpovijesnih gradina otoka Lošinja. Obrađivanje nedalekoga plodnog polja osiguralo je život mnogih naseljenika pa se i naselje razvijalo i širilo do sadašnjih granica. Kao prostor koji spaja prošlost i sadašnjost, jedini preostali mlin za masline – ili torać po domaći – sagrađen davno 1897. godine, izlaže i prezentira dio bogatog kulturnog naslijeđa. Nedaleko Ćunskog nalaze se i dvije popularne plaže koje obećavaju mir i uživanciju - uvala Liski te Liska Slatina.

Kako do tamo?

Samo zato što su neke od ovih destinacija manje poznate, ne znači da su teško dostupne. Što se tiče dolazaka do manjih otoka i mjesta, na otočiće idu izletnički brodovi iz Malog i Velog Lošinja te redovne linije - odsad linije iz Pule i Zadra voze na sve manje otoke. Do manjih mjesta moguće je doći automobilom i redovnim autobusnim linijama.

Gdje se smjestiti?

Vaš odmor nipošto ne mora biti robinzonski (osim ako vi to tako ne želite) – u svakom od navedenih mjesta čeka vas udoban smještaj, a boravak kod lokalaca otkrit će vam još i posebnu notu gostoljubivosti vaših domaćina. Uz privatni smještaj, u Nerezinama usto postoje dva manja hotela (Manora i Televrin) te  Small&friendly hotel Sansegus na otoku Susku.

Osim toga, manja mjesta cresko-lošinjskog arhipelaga posebno živnu u vrijeme pučkih i tradicionalnih fešta te blagdana svetaca zaštitnika, kojih ne manjka u sezoni ljetnih događanja, što je prava prilika da upoznate lokalce i doživite autohtono iskustvo boravka na otoku.

www.visitlosinj.hr

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.