Turistička ponuda

Što ponijeti kao suvenir iz Hrvatske?

Odabir je velik, ali mi vam donosimo neke prijedloge za najbolje autohtone suvenire iz Hrvatske

Što ponijeti kao suvenir iz Hrvatske?

Svaki suvenir priča priču o vašem odmoru i predstavlja lokaciju koju ste posjetili. U nizozemskom su slučaju to klompe i tulipani, za Francusku su to Eiffelov toranj i beretke, ali koji su izvorni hrvatski suveniri?

Na ovo pitanje nema nedvosmislenog odgovora pa na tržištu suvenira možete pronaći različite memorabilije, ali se posebno cijene autohtoni, ručno rađeni proizvodi poput čipke ili tradicijskih drvenih igračaka. Ako ste prilikom posjeta Hrvatskoj u nedoumici što odabrati kao suvenir, možda vam sljedeća lista posluži kao inspiracija.

Vučedolska golubica

Predmeti s arheoloških nalazišta, poput kopija Baščanske ploče i vučedolske golubice, postaju sve traženiji jer svjedoče o bogatoj prošlosti Hrvatske. Vučedolska golubica je keramički model ptice pronađen tijekom arheoloških iskapanja 1938. godine u Vučedolu pokraj Vukovara. Zapravo predstavlja kultnu posudu postavljenu na tri čepaste nožice, a zbog ureza na površini pretpostavlja se da je ujedno i kalendar.

Što ponijeti kao suvenir iz Hrvatske?

Autor: Lun / pticica.com

Paška čipka

Čipkarstvo se nalazi na UNESCO-vu popisu nematerijalne kulturne baštine pa nije neobično da je čipka traženi hrvatski suvenir. Paška čipka, kao najljepša uspomena koju možete ponijeti s Paga, ručno je rađen ukrasni predmet šivan iglom i tankim koncem, a izrađuju je čipkarice pred vratima svojih kuća.

Što ponijeti kao suvenir iz Hrvatske?

Autor: Karel Hrdina / wikimedia

Kravata

Kravata je odličan izvorni hrvatski suvenir, a ne nešto što ste zgrabili u duty-free trgovini zračne luke, kako bi to mogli pomisliti vaši prijatelji. Ovaj su odjevni predmet popularizirali hrvatski vojnici koji su se borili na europskim bojištima za vrijeme Tridesetogodišnjeg rata. Rubac koji su nosili oko vrata preuzeli su Francuzi u 17. stoljeću i proširili ga kao modni detalj, a sve ostalo je povijest.

Što ponijeti kao suvenir iz Hrvatske?

Autor: Tore Nergaard /
wikimedia

Morčić

Povijesni komad nakita riječkih gospođa danas predstavlja jedan od glavnih suvenira Rijeke i Hrvatskog primorja te čestu masku na Riječkom karnevalu. Osim estetske i reprezentativne uloge, brojni su ga ribari i pomorci nosili kao hamajliju u svrhu zaštite od zla.

Što ponijeti kao suvenir iz Hrvatske?

Autor: rijeka.hr

Licitarsko srce

Tradicija izrade medenog tijesta potječe iz europskih samostana 16. i 17. stoljeća kada su se izrađivali kolači pomoću bogato dekoriranih drvenih kalupa. Hrvatski licitar dolazi u obliku srca, žarke crvene boje, ukrašen zrcalom te bogatom lepezom šarenih boja, a popularan je kao dar ljubavi na svadbenim svečanostima.

Što ponijeti kao suvenir iz Hrvatske?

Autor: Seanpu1 / wikimedia

Hippy Garden majice

Hrvatski modni brend Hippy Garden predstavio je hrvatski dizajn na suvremen način - tradicionalni hrvatski suvenir licitarsko srce implementirao je u modnu priču te mu dao dizajnerski potpis. Licitarsko srce, nematerijalno dobro Hrvatske prepoznato od svjetske organizacije UNESCO, od sada postaje itekako nosiv suvenir koji krasi funkcionalne torbe, etui torbe, maštovite suknje i majice te na najljepši mogući način poručuje „From Croatia with love“.

Što ponijeti kao suvenir iz Hrvatske?

Maslinovo ulje


Maslinovo je ulje tijekom stoljeća poznato po ljekovitim svojstvima, a znanstvena istraživanja potvrdila su ono što je već otprije poznato -  nezasićene masne kiseline, vitamin E i drugi sastojci maslinova ulja čuvaju zdravlje te smanjuju rizik od bolesti. U Hrvatskoj se najviše maslinovog ulja proizvodi na otoku Braču, koji broji oko 500.000 stabala maslina, što ga čini odličnim bračkim suvenirom.

Što ponijeti kao suvenir iz Hrvatske?

Autor: Dina Said / wikimedia

Rapska torta

Nekada rezervirana samo za imućne građane, rapska je torta postala jedinstveni suvenir koji sa sobom nosi dašak rapske tradicije i povijesti. Ovu su slasticu u posebnim prilikama radile časne sestre u rapskim samostanima, zamatajući je u karakterističan oblik puža. Stogodišnji se recept i dalje čuva kao tajna - prenosio se s koljena na koljeno tako da ga danas znaju samo poneke Rabljanke.

Što ponijeti kao suvenir iz Hrvatske?

Autor: pinterest.com

Aromatično bilje

Bilo da se radi o mješavini za čaj ili stručku začinskog bilja, mirisi hrvatske obale još će vas dugo pratiti nakon povratka u svakodnevicu. Dodavanje aromatičnog bilja prehrani ima velike koristi po zdravlje zbog bogatstva vitamina, minerala i hranjivih tvari koje sadrži. Stoga odaberite bilje poput ružmarina, lavandina, smilja i lovora kao suvenir koji će svaki dan začiniti mirisima i okusima Hrvatske.

Što ponijeti kao suvenir iz Hrvatske?

 

 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.