Zdravstveni turizam

Što očekivati nakon laserske operacije vida?

Lasersko skidanje dioptrije najčešće je izvođena oftalmološka operacija na svijetu, a popularnom je čini relativan izostanak postoperativne boli i brz oporavak vida već dan nakon operacije

Što očekivati nakon laserske operacije vida?

Razmišljate o laserskom uklanjanju dioptrije? Ako vam je dosta dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća, lasersko skidanje dioptrije može donijeti prijeko potrebnu promjenu i poboljšati kvalitetu života. Naime, kod velikih dioptrija naočale ograničavaju vidno polje, dok je nošenje leća opterećenje koje traži disciplinu, dobre higijenske navike i spretnost u rukovanju, sve to uz opasnost od razvoja alergije ili suhog oka tijekom vremena.

S druge strane, lasersko skidanje dioptrije omogućuje nesmetan rad za računalom, vožnju danju i noću, nesmetano čitanje i bavljenje sportovima, čak i u vidu ekstremnih sportova i profesionalnog bavljenja sportom.

Jeste li dobar kandidat?


Laserskim skidanjem dioptrije moguće je otkloniti kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Ako ste stariji od 18 godina i imate stabilnu dioptriju, pogodan ste kandidat za lasersku korekciju vida. Međutim, konačna će potvrda o odlasku na operaciju uslijediti nakon detaljnog oftalmološkog prijeoperacijskog pregleda. Laserski se mogu korigirati dioptrije u rasponu:
• kratkovidnost do -10,0;
• dalekovidnost do +5,0;
• astigmatizam do 5,0 dioptrije cilindra.

Lasersko skidanje dioptrije ne preporučuje se kandidatima u slučaju bolesti:
• rožnice (keratokonus)
• glaukoma
• katarakta (siva mrena)
• autoimunim bolestima vezivnog tkiva
• kod trudnoće ili dojenja.

Kod dalekovidnosti je nakon operacije moguć povratak dijela dioptrije u razmaku od nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. Povrat dioptrije ovisi o genetici, dioptriji prije operacije te procesima zarašćivanja, ali moguća je dokorekcija dioptrije ako ima dovoljno preostalog tkiva rožnice. Usto, osobe iznad 40. godine života će nakon operacije dobro vidjeti na daljinu, ali će za čitanje morati nositi naočale kao i svi njihovi vršnjaci.

Prvi dani nakon operacije

Sam operativni zahvat obično traje manje od deset minuta, a preporučuje se doći s pratnjom koja će vas odvesti kući nakon zahvata. Većina ljudi se nakon LASIK operacije osjeća dobro, uz moguću prisutnost blage nelagode. Prvi dan nakon LASIK operacije oči će biti osjetljive na dodir - neke od posljedica zahvata mogu biti lagano peckanje ili svrbež, suzenje očiju te crvene i zakrvavljene bjeloočnice. To su sve normalni simptomi zacjeljivanja koje vam liječnik vam može dodatno olakšati propisivanjem blagog analgetika uz antibiotske kapi.

Iako ćete možda osjećati potrebu, izbjegavajte trljanje očiju - neoprezno trljanje očiju može dovesti do komplikacija i usporenog zacjeljivanja površinskog sloja rožnice. Kao i kod svake operacije, vrlo je važno pridržavati se uputa liječnika. Odmarajte se, uzimajte lijekove koje vam je prepisao liječnik i odmah ga nazovite na prvi znak poteškoća.

Po povratku kući morate mirovati narednih par sati. Nakon LASIK operacije, nekim se osoba vid odmah popravi dok se drugima on popravlja postepeno tijekom narednog dana ili čak tjedana, uz nošenje naočala ili kontaktnih leća. Kako se vaše tijelo bude oporavljalo i prilagođavalo promjeni, polako nastavljajte sa svakodnevnim aktivnostima. Možda ćete biti u stanju ići i sutradan na posao, ali većina liječnika savjetuje mirovanje od nekoliko dana.

Također izbjegavajte naporni trening u trajanju do tjedan dana jer naprezanje može traumatizirati oko i usporiti zacjeljivanje. Prema preporuci liječnika, nemojte koristiti losione, kreme ili make-up u blizini očiju prvi tjedan ili dva nakon operacije. Nekoliko dana budite oprezni te pripazite da vaše oči ne dođu u kontakt s vodom tijekom kupanja ili tuširanja. Usto izbjegavajte plivanje u bazenima i hidromasažne kade jedan do dva mjeseca.

Moguće komplikacije

Postoperativne komplikacije mogu uključivati infekcije ili noćno bliještanje, odnosno svjetlosne aureole i osjećaj pijeska u očima, što je najizraženije tijekom noćnog gledanja u izvore svjetlosti i tijekom noćne vožnje. Rijetko se dogodi da osobe kojima se vid poboljša neposredno nakon LASIK operacije počnu primjećivati pogoršanje vida s vremenom – u tom slučaju, razgovarajte sa svojim kirurgom kako biste raspravili mogućnost još jedne operacije.

Kako biste umanjili rizik od komplikacija, pratite sve upute koje vam je dao liječnik i redovito obavljajte postoperativne kontrole. Ako posumnjate na neki problem, konzultirajte liječnika - kirurg koji je pregledao vaše oči i ima uvid u anamnezu može reći je li vaš oporavak u granicama normale ili je potrebna dodatna njega.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.