Lifestyle

Što Brazilci kažu o Hrvatima?

Uoči svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine, brazilski je list prenio devet zanimljivosti kojima su čitateljima predstavili Hrvatsku

Što Brazilci kažu o Hrvatima?

Za prvi je dojam dovoljno sedam sekundi - jednom stvoreni prvi dojam teško je kasnije promijeniti, ma kako se trudili. Stoga su brazilske novine Brasil Post uoči Svjetskog prvenstva u nogometu prenijele devet činjenica o Hrvatskoj kako bi Brazilci bili barem djelomično upoznati s Lijepom Našom i navijačima koji su potegli sve do Brazila.

1. 88 % populacije na posljednjem se popisu stanovništva izjasnilo kao katolici.

2. Taj visoki postotak objašnjava referendum iz 2013. godine na kojem je odlučno da se brak može sklopiti samo između muškarca i žene.

3. Hrvatska je 2013. godine postala 28. članica Europske unije što je bio dugogodišnji cilj za zemlju koja je nezavisnost stekla u krvavom ratu. Danas je Hrvatska treća najsiromašnija zemlja u EU s 20 % nezaposlenosti i problemima s korupcijom.

4. Neke od najvažnijih scena Igre prijestolja snimane su u Hrvatskoj.

5. Slavni istraživač Marko Polo svoje podrijetlo vuče iz Hrvatske.

6. Pas dalmatiner svoje ime duguje povijesnoj regiji Dalmaciji.

7. Jedna od najboljih skijašica svijeta je Hrvatica. Janica Kostelić jedina je žena koja ima četiri zlatne medalje sa Zimskih olimpijskih igara i jedina koja je na istim Igrama osvojila tri zlata.

8. Dobna granica za glasanje je 18 godina. Hrvati inače mogu glasati već sa 16 godina, ali samo ako su zaposleni.

9. Nudističke plaže važan su dio hrvatskog turizma. Taj je trend započeo 1936. godine kada su hrvatske vlasti dale dozvolu britanskom kralju Edwardu VIII da se sa suprugom kupa gol na plaži Kandarola, otad poznatoj kao Engleska plaža. Čak ni Bradley Cooper prilikom svog posjeta Hrvatskoj nije odolio skidanju.

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.