Turistička ponuda

Stari Grad na Hvaru: Tri ljetna događanja koja ne smijete propustiti

Ljeto u Hrvatskoj - jednoj od trenutno najpopularnijih europskih ljetnih destinacija - nastavlja oduševljavati turiste iz svih krajeva svijeta, a ponajviše svojim prekrasnim otocima među kojima ni Hvar nije iznimka

Stari Grad na Hvaru: Tri ljetna događanja koja ne smijete propustiti

Naš najsunčaniji otok, Hvar, dom je Starom Gradu koji je prošle godine proslavio 2400 godina od osnutka te je proglašen jednim od TOP 10 odredišta u Europi. O Starom Gradu smo već pisali, a sada se ponovo okrećemo prema njemu inspirirani njegovim kontinuiranim turističkim rastom.

>> Otok Hvar: Top 10 znamenitosti koje morate posjetiti

Najveća zvijezda ove sezone zasigurno je luka Starog Grada. Ova prirodna luka seže 5 nautičkih milja duboko u zaljev Starog Grada gdje se plavetnilo mora pretapa u zelenilo Starogradskog polja, koje je proglašeno dijelom UNESCO svjetskog naslijeđa. Luka je smještena u središnjem dijelu grada te sa svih strana zaštićena dubokim zaljevom. Luci je nedavno dodano još 50 vezova te je u periodu od siječnja do lipnja ove godine ostvarila 30 % više uplova. Luka Starog Grada druga je najveća otočka luka u Splitsko – dalmatinskoj županiji, a ovaj srpanj bio joj je najplodonosniji u proteklih 5 godina s čak 25 % povećanim brojem uplova.

Stari Grad na Hvaru: Tri ljetna događanja koja ne smijete propustiti

Ni drugi indikatori porasta turizma ne zaostaju mnogo za nautičkim turizmom: nakon znatnih povećanja u travnju, svibnju i lipnju, srpanj je nastavio ovaj trend s 12 % više posjeta i 9 % više noćenja. Kada govorimo o porastu noćenja, najveći su ostvarile Njemačka s 13 %, Poljska s 14 % te Italija i UK sa 6 % povećanja. Brojni gosti koji posjećuju Stari Grad sigurno su privučeni kristalno čistim morem, netaknutom prirodom i UNESCO baštinom, no to nije sve što Stari Grad može ponuditi.

>> Turistička sezona u Starom Gradu nastavlja rušiti rekorde

Tople ljetne večeri obogaćene su događanjima koji nadopunjuju otočko iskustvo – od redovitih koncerata klapskog pjevanja i ukusnih degustacija lokalnih vina i hrane, do nekoliko većih događanja s dugom tradicijom. Ova događanja obično su besplatna te poklon Starog Grada svojim gostima. Ovo ljeto donosi nam još jednu sezonu s tri veća događanja: Fešta sv. Roka, Faros maraton i festival Dani u vali.

Fešta Sv. Roka (15. – 17.8.2017.)


Stari Grad slavi svog zaštitnika trodnevnim događanjem koji uključuje procesije, vatromet i koncert Marjana Bana i Diktatora u predivnom okruženju živopisnog trga Škor. Program događanja možete pronaći ovdje.

Stari Grad na Hvaru: Tri ljetna događanja koja ne smijete propustiti

Foto: Vedran Rafael Janić

Faros maraton (26.8.2017.)

Ove godine u Starom Gradu održava se 42. Faros maraton – 16 kilometara dugačak međunarodni maraton u plivanju na otvorenom moru. Do sada je na maratonu sudjelovalo 1122 sportaša iz 42 zemlje; neki od najboljih svjetskih maratonskih plivača sudjelovali su u maratonu te ne postoji niti jedan europski prvak koji nije plivao na Faros maratonu.

Prvi međunarodni maraton u Starom Gradu održan je 1976. godine, te je od tada o njemu izdano tisuće novinskih članaka, kao i nekoliko knjiga, među kojima i veliki izvještaj u slavnim francuskim sportskim novinama L'Equipe.

Stari Grad na Hvaru: Tri ljetna događanja koja ne smijete propustiti

Foto: Vedran Rafael Janić

Dani u vali (14. – 17.9.2017.)

Ovo posebno događanje oduševit će sve ljubitelje mora i plovidbe! Festival Dani u vali slavi i promovira pomorsko naslijeđe mornara i kapetana te je postalo velika turistička manifestacija s brojnim raznolikim aktivnostima. Posade i brodovi koji sudjeluju na festivalu podijelit će tradicije svoje regije, kao i svoje znanje, s posjetiteljima festivala. Posebno atraktivno događanje uvijek predstavlja noćna plovidba brodova – Ples jedra i svjetla.

Stari Grad na Hvaru: Tri ljetna događanja koja ne smijete propustiti

Foto: Vedran Rafael Janić

Prošle godine sudjelovalo je 70 brodova, porijeklom sve od Istre do Dalmacije, a ove godine festival postaje međunarodni s gostima iz Italije. Kada se svemu nadoda i izvrsna hrana i vino te predavanja i koncerti, pred nama je događanje koje se ne smije propustiti.

Vidimo se u Starom Gradu!
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.