Regije

Središnja Hrvatska - dvorci na svakom brežuljku

Zelenilo pitoresknih brežuljaka koji skrivaju vinograde i dvorce oduševljavaju svakog posjetitelja

Središnja Hrvatska - dvorci na svakom brežuljku

Smještena sjeverno i sjeverozapadno od hrvatske prijestolnice, kontinentalna Hrvatska puna je pitomih brda koja u šumskom zagrljaju skrivaju mnoštvo romantičnih dvoraca. Rijeke Sava, Drava i Mura pružaju dobrodošlo osvježenje tijekom ljetnih mjeseci, kao i toplice s termalnom vodom koje garantiraju kraljevski tretman uz opuštanje i punjenje energijom.

Zeleni su bregi idealni za proizvodnju vina, a ni ostali vas gastronomski aduti središnje Hrvatske neće ostaviti ravnodušnim. Purica z mlinci, sir z vrhnjem, kukuruzna zlevka te slavni samoborski kotlet i kremšnite razveselit će svakog gurmana.

Što posjetiti

1. Trakošćan
Brdovito se Zagorje može podičiti velikim brojem dvoraca i kurija, a među najljepše se ubraja Trakošćan, nekadašnji feudalni posjed obitelji Drašković.

2. Muzej krapinskih neandertalaca
Smješten na lokalitetu Hušnjakovo uz svjetski poznato nalazište neandertalskog čovjeka, u muzeju pogledajte fosilne ostatke neandertalaca i špiljskih životinja te saznajte sve što se željeli znati o postanku svijeta i Zemlje.

3. Varaždin
Najbarokniji od svih hrvatskih gradova, Varaždin karakteriziraju pomno uređeni parkovi, a njegovo je groblje s tujama oblikovanim u paravane i arkade po uzoru na Versailles proglašeno spomenikom vrtne arhitekture.

4. Park prirode Lonjsko polje
Oviseći o čestom plavljenju rijeke Save i njenih pritoka, Lonjsko je polje mozaik različitih staništa tipičnih za poplavljena područja koja su dom mnogih zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama.

5. Muzej Staro selo Kumrovec
Ovaj se muzej na otvorenom sastoji se od dobro očuvanih seoskih kuća sagrađenih krajem 19. i početkom 20. stoljeća koja prikazuju tadašnji način života kraja oko rijeke Sutle i tradicionalne običaje.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.