Wellness

Slavonski specijaliteti za prste polizat

Najbolja pozivnica za posjet Požeško-slavonskoj županiji? Ovih pet specijaliteta koje obavezno morate kušati Sarma od sjemenki bundeve, med koji jača imunitet, zalogaji od crne slavonske svinje, sarma ili pastrva sa žara, samo su dio hedonističke priče koju Požeško-slavonska županija zaokružuje prepoznatljivim brendom Okusi Zlatne Slavonije

Slavonski specijaliteti za prste polizat

Gastroturizam je najbrže rastući segment turizma u svijetu – današnji putnici su iskusniji, imaju više novca na raspolaganju i u potrazi su za novitetima, prije svega u gastronomskim doživljajima, kažu istraživanja. Istodobno, više od 80 posto turističkih destinacija ulaže u gastronomiju kao strateški element u definiranju svojeg imidža i rasta. I najbolja pozivnica za posjet Požeško-slavonskoj županiji dolazi u obliku gastro-ponude, a što se, među brojnim specijalitetima koje ova predvodnica gostoljubivosti i finih okusa nudi, jednostavno mora kušati?

 Slavonski specijaliteti za prste polizat

Foto: Dragi Vođa
 
Nije svaki kulen isti
 
Specijaliteti od crne slavonske svinje pravi su hit! Iznimna kvaliteta mesa, ali i cijela priča oko uzgoja i “revitalizacije” ove autohtone pasmine koja slobodna luta u potrazi za omiljenim žirom, osvaja sve koji posjete ovaj kraj. Priča o najukusnijim “crnim” kulenima, kulenovim sekama, šunki i slanini, a posljednje vrijeme i dalmatinskim pršutima, samo je uvertira u još jedan gastro-doživljaj koji se u Slavoniji ne propušta.
 
 Slavonski specijaliteti za prste polizat
Foto: Arhiva TZ PSZ
 
Sarma i vegetarijanci?
 
Sarma! No, osim one klasične, koja se priprema od usitnjenog mesa, ovdje treba kušati i posnu sarmu, napravljenu od sjemenki bundeve. Tradicionalno se priprema za Veliki petak, no možete je kušati tijekom cijele godine, a osobito je privlačna vegetarijancima koji posjete Požeško slavonsku županiju. Na njezinom području devet restorana nosi oznaku Okusi Zlatne Slavonije koja potvrđuje da je riječ o tradicijskoj kuhinji.
 
Ćevap koji to nije
 
Tradicijske gastronomije nema ni bez požeškog vinogradarskog ćevapa. Ne dajte se zavesti. Niti oblikom niti okusom ne podsjeća na ćevap, ali svejedno je neodoljiv. Dvije vrste mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici na ražnju, a sve to uz otvorenu vatru i vrhunska vina ovog kraja – nema boljeg gastro-iskustva od ovog kojim požeški vinogradari i vinari obilježavaju Vincelovo, Grgurevo i Martinje, ali i sve druge svečanosti. 
 
Slavonski specijaliteti za prste polizat
 Foto: Arhiva TZ PSZ 
 
Slavonija bez mesa? Može i tako!
 
Ne biste vjerovali, ali u Slavoniji gozba može proći i bez mesa. Od fiš-paprikaša, koji je svojevrsni zaštitni znak, preko pastrve sa žara do dimljenog šarana ili prženog soma – sve ovo pravo je iznenađenje za zahtjevna gurmanska nepca. A kad još znate da je upravo ulovljena, za ljubitelje ribljih specijaliteta dvojbe nema!
 
Slavonski specijaliteti za prste polizatFoto: Arhiva TZ PSZ
 
Najzdraviji suvenir iz Požeško-slavonske županije
 
Tu ćete kušati i najposebniju vrstu meda – medun, koja nastaje od tzv. medne rose koja se luči sa živih dijelova biljaka. Hrast sladun na obroncima Krndije daje specifičan tamni medun, koji u usporedbi s cvjetnim medovima ima veću koncentraciju mineralnih tvari i mikronutrijenata te bolja antioksidativna svojstva. Nekoliko teglica dobro dođe, osobito u hladnijem dijelu godine. Žličica meda s Krndije slatka je uspomena na gurmansko putovanje Požeško-slavonskom županijom.
 
Više o tome što doživjeti, kušati, posjetiti, potražite na www.tzzps.hr Facebook stranici.

Slavonski specijaliteti za prste polizat

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.