Regije

Slavonija - gdje se zlatna polja prostiru u nedogled

Ravničarska regija Slavonija zbog plodnih polja i pašnjaka ujedno predstavlja i žitnicu Hrvatske

Slavonija - gdje se zlatna polja prostiru u nedogled

Regija smještena na istoku Hrvatske poznata je po ravnicama i zlaćanim poljima, a predstavlja žitnicu Hrvatske. Tri rijeke, Sava, Drava i Dunav, okružuju Slavoniju i obogaćuju je prirodnim ljepotama bogatih šuma i plodnih pašnjaka. Slavonija je idealna destinacija za sve koji žele provesti odmor u miru i tišini, daleko od gradske vreve.

Kad ste u Slavoniji, krenite nekom od vinskih cesta koje će vas dovesti do uspješnih vinarija gdje ćete moći uživati u čaši kvalitetnog vina. Nemojte propustiti ni kušati neki od ljutih lokalnih specijaliteta kao što su čobanac ili riblji paprikaš, a za kraj odaberite slasticu osebujnog naziva "poderane gaće".

Što posjetiti

1. Park prirode Kopači rit
Dunav i Drava odgovorne su za prirodni fenomen Kopačkog rita, naplavnog područja bogatog brojnim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama.

2. Osječka Tvrđa
Barokni grad-tvrđava štitio je ključni prijelaz preko Drave od osmanlijskih napada, a danas se preostali dijelovi impozantnih bedema mogu razgledati uz šetnicu uz Dravu.

3. Đakovačka katedrala
Katedrala je u neoromaničkom stilu sagrađena tijekom 19. stoljeća na inicijativu biskupa Josipa Jurja Strossmayera, ukrašena skulpturama i bogatim oslikom.

4. Državna ergela lipicanaca u Đakovu
Svjetski poznata ergela od 18. je stoljeća posvećena uzgoju lipicanaca, a brojni nastupi lipicanaca diljem svijeta svjedoče o kvalitetnoj dresuri i vrijednom genetskom materijalu ergele.

5. Dvorac Odescalchi
Prekrasan pogled na Dunav pruža se sa zidina utvrde obitelji Odescalchi koju odlikuje renesansni parke te crkva i samostan svetog Ivana Kapistrana.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.