Zdravstveni turizam

Samopregled štitnjače u 5 koraka

Naučite 5 jednostavnih koraka za samopregled štitnjače kojeg možete izvesti i u vlastitom domu

Samopregled štitnjače u 5 koraka
Štitnjača je endokrina žlijezda koja obnaša vrlo važne funkcije u našem organizmu. Hormoni koje izlučuje direktno u krv odgovorni su za rad metabolizma, normalni rast i razvoj tijela, a poremećaji u njenom radu mogu ostaviti brojne posljedice na naše zdravlje. Štitnjača je smještena u donjem dijelu vrata, ispred grkljana, a sastoji se od dva međusobno spojena režnja koja tvore oblik slova H. Poremećaji rada štitnjače rezultiraju hipertireozom ili prekomjernim lučenjem hormona štitnjače te hipotireozom ili njihovim nedovoljnim lučenjem.
 
Ukoliko sumnjate da biste mogli imati problema sa štitnjačom svakako posjetite liječnika koji će vas uputiti na daljnja testiranja i odrediti terapiju, no za prvu ruku možete napraviti i ovaj jednostavan samopregled štitnjače kojeg možete izvesti i u vlastitom domu. Sve što će vam pri tome biti potrebno jesu čaša vode i ogledalo. 
 
5 koraka za samopregled štitnjače:
 
1. Stanite pred ogledalo i pobrinite se da imate dobar pregled nad donjim dijelom svog vrata, pogotovo u području Adamove jabučice.
 
2. Nježno i polako zabacite glavu unatrag.
 
3. Uzmite gutljaj pripremljene vode iz čaše.
 
4. Za vrijeme gutanja vode pozorno gledajte u svoj vrat te pokušajte zamijetiti pojavljuje li se u području štitnjače kakva nepravilnost; izbočina ili nabreknuće. Pri tome svakako morate moći razlikovati Adamovu jabučicu od štitnjače.
 
5. Cijeli postupak možete ponoviti više puta dok sa sigurnošću ne utvrdite postojanje kakve nepravilnosti. U tom slučaju što prije kontaktirajte liječnika.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.