Vijesti

Riječke bezglutenske čarolije

Zahvaljujući širokoj ponudi bezglutenskih proizvoda, Rijeka je postala grad s najvećom ponudom bezglutenskih proizvoda u Hrvatskoj

Riječke bezglutenske čarolije

Prije nekoliko dana Rijeka je bila mjesto održavanja prvog bezglutenskog domjenka na području Hrvatske. Cijela riječka “bezglutenska scena” okupila se u prvom bezglutenskom snack-baru “Rica”, otvorenom krajem ovog mjeseca u samom centru grada. U snack-baru “Rica” možete pronaći veliki izbor bezglutenskih slastica, bezglutenske pizze i različite kombinacije bezglutenskih brašna. Svi proizvodi su proizvedeni u posebnom “bezglutenskom“ pogonu što otklanja i najmanju mogućnost popratne kontaminacije glutenom.

A upravo se u Rijeci otvorio i prvi bezglutenski dućan “GlutiNe”. Radi se o specijaliziranom dućanu čija je ponuda proizvoda isključivo bezglutenske naravi čime je izbjegnuta popratna kontaminacija glutenskim proizvodima, ono što svima oboljelima od celijakije predstavlja izraziti problem pri nabavi bezglutenskih proizvoda. Dućan je proširio ponudu na bezglutenske proizvode bez laktoze te veganske proizvode, što znači da i ostale osobe s posebnim prehrambenim potrebama mogu pronaći neki proizvod za sebe.

Riječke bezglutenske čarolije

- Izrazito sam ponosna na riječku “bezglutensku scenu” koja je tijekom prošle godine ponudila mnoge inovacije na području bezglutenske ponude. Dobili smo (i za sada jedini) prvi specijalizirani bezglutenski dućan “GlutiNe”, a posebno me veseli otvorenje snack-bara Rica koji također nudi isključivo bezglutenske proizvode. Valja spomenuti i riječku udrugu oboljelih od celijakije “Rico” koja snažnim koracima korača u međunarodni bezglutenski svijet, tako da je osim domaćeg “terenskog” rada u smislu širenja saznanja o celijakiji, uključena u brojne međunarodne projekte s ciljem poboljšanja prosvijećenosti o celijakiji i važnosti bezglutenske prehrane. – rekla nam je dr. Alenka Brozina, stručnjakinja za prehranu i dijetoterapiju s riječkom adresom koju uz celijakiju veže i osobno iskustvo.

Druženje je bilo popraćeno bezglutenskim kolačima iz Ricine proizvodnje, a vrhunac svega bilo je čašćenje uz veliku bezglutensku tortu. Kako bi se, u ove božićne dane, unijelo dašak humanosti, organizirana je “bezglutenska foto sesija” prihodi koje su donirani riječkoj udruzi oboljelih od celijakije “Rico”. Iako Rijeka možda nema reprezentativni autobusni ili željeznički kolodvor, možda nema najljepši adventski ugođaj, za sada jedina ima najveću bezglutensku ponudu na području Hrvatske.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.