Wellness

Redovite masaže snizuju krvni tlak

Korisiti od redovitih masaža su brojne - snizuju krvni tlak i čine zdravijim naš cijeli kardiovaskularni sustav

Nova istraživanja dokazuju da masaža doprinosi očuvanju dobrog stanja kardiovaskularnog sustava, stoga slobodno podignite slušalicu i dogovorite svoju tjednu masažu. 
 
Znanstvenici su 2008. godine proveli istraživanje na 263 volontera koji su uživali u masaži tijekom 45 do 60 minuta. Već nakon prvog tretmana, krvni tlak u prosjeku je smanjen za 10 mm Hg, a prosječan broj otkucaja srca u minuti smanjio se za 10. Takvi rezultati vrlo su slični onome što bi dobili prepisivanjem nove terapije za visoki krvni tlak. 
 
Ranije ove godine, 50 ljudi s blago povišenim krvnim tlakom dobilo je 15-minutnu masažu, tri puta tjedno tijekom 10 posjeta maserima, dok se slična grupa istovremeno samo opuštala. Izmjereni krvni tlak bio je niži od vrijednosti prije masaže te ostao na nižoj vrijednosti idućih nekoliko dana, ali samo u grupi koja je dobivala masažu.
Još jedna studija ove godine istražila je osam žena s povišenim krvnim tlakom. Grupa žena uživala je u jednosatnoj masaži jednom tjedno tijekom četiri tjedna. Na kraju eksperimenta njihov krvni tlak smanjio se za 12 mm Hg, a nalazi krvi pokazali su i smanjenje razine tvari karakterističnih za upalne procese. Kontrolna se grupa tijekom jednakog vremenskog perioda samo odmarala i pokazala manje poboljšanja u istim mjerenjima. Pad zabilježen u markerima upalnih procesa vrlo je intrigantan, a masažu prikazuje u svjetlu terapije blagotvornog učinka na cijelo tijelo. 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.