Zdravstveni turizam

Putovanje s dijabetesom

Kako vas vaš dijabetes ne bi iznenadio prilikom putovanja, dobro se pripremite i pažljivo isplanirajte svaki detalj

Putovanje s dijabetesom

Tijekom putovanja i u vrijeme godišnjih odmora, promjena uobičajene dnevne rutine (kao što je dulje spavanje ujutro) ili vremenskih zona može se odraziti i na vaš dnevni raspored uzimanja inzulina. Iako godišnji odmor obično znači odmor od posla i svakodnevice, to nikako ne znači i odmor od dijabetesa. Stoga bi vas sljedećih nekoliko savjeta moglo lakše pripremiti za eventualna iznenađenja.

Prije samog putovanja, obavite liječnički pregled kako biste bili sigurni da možete putovati. Ključno je držati dijabetes pod kontrolom pa raspravite moguće nedoumice s liječnikom, kao što su neredoviti obroci u slučaju promjene vremenskih zona. Također ga zamolite da pripremi pismo u kojem su podaci o bolesti i vašoj terapiji, kao i recept za lijek, što vam može pomoći ako vam zatreba zdravstvena skrb na putovanju ili kod problema s osiguranjem i carinom.

Ako patite od mučnina na putu, imajte na umu kako ona može uzrokovati povraćanje i dovesti do dehidracije. Stoga pravodobno poduzmite potrebne mjere kako biste izbjegli mučninu na putu - uzmite tabletu protiv povraćanja ili nosite akupresurnu narukvicu. U slučaju mučnine, nastavite uzimati uobičajene doze inzulina i pijte dovoljno tekućine. Češće kontrolirajte razinu glukoze u krvi i nadoknađujte potrebnu količinu inzulina i ugljikohidrata u tekućem obliku, bez prekidanja terapije.

Iz tog je razloga važno nositi lijek u ručnoj prtljazi, kao i mjerač šećera u krvi te grickalice. Ponesite i pribor za injekciju glukagona u slučaju hipoglikemije, što bi vam moglo zatrebati u slučaju kašnjenja ili gubitka prtljage. Ako putujete sami, ponesite dijabetičarsku identifikacijsku iskaznicu i obavijestite o svom stanju nekog od osoblja ili suputnika kako bi vam mogli pomoći ako zatreba.

Imajte na umu kako tijelo na veliku vrućinu reagira i povećanim protokom krvi kroz kožu, što dovodi do brže apsorpcije inzulina. Isto vrijedi i za tjelovježbu pa tako trčanje nakon injekcije inzulina u nogu može uzrokovati njegovo jače djelovanje zbog povećana protoka krvi na mjestu injiciranja. U tom slučaju, inzulin injicirajte u područje abdomena, češće provjeravajte razinu glukoze u krvi i pijte veću količinu tekućine.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.