Info

Putovanje Hrvatskom s kućnim ljubimcima

Ne odvajajte se od vaših kućnih ljubimaca - povedite ih sa sobom na odmor u Hrvatsku

Putovanje Hrvatskom s kućnim ljubimcima

I vaši su kućni ljubimci dobrodošli u Hrvatsku - jedini je uvjet da prođu pregled prilikom ulaska u zemlju. U skladu s veterinarskim uvjetima za nekomercijalni prijevoz životinja, pod kućnim ljubimcima smatraju se psi, mačke, tvorovi (mustela putorius) iz porodice kuna (mustelidae), beskralješnjaci (osim pčela i rakova), ukrasne tropske ribe, vodozemci, reptili, sve ptičje vrste (osim peradi), glodavci i zečevi. Imajte na umu da tijekom cijelog putovanja odgovornost za kućne ljubimce leži na vama.

Prenošenje kućnih ljubimaca preko državnih granica odobreno je ako zadovolje na pregledu, koji obuhvaća provjeru mikročipa vašeg ljubimca, cijepljenost protiv bjesnoće te provjeru važeće putovnice ili veterinarske potvrde. Stoga prije putovanja svakako  provjerite je li vaš kućni ljubimac primio cjepivo te da cjepivo nije isteklo, je li proveden test titra protutijela te ima li vaš kućni ljubimac sve potrebne dokumente.

Ako vaš ljubimac ne zadovoljava navedene kriterije, mogao bi vam biti onemogućen ulazak u Hrvatsku, a vaš ljubimac vraćen u zemlju podrijetla ili stavljen u karantenu na odobrenom graničnom prijelazu, troškove čega snosi vlasnik. Preko graničnih prijelaza moguće je prenijeti do pet životinja, dok se uvoz većeg broja životinja vrši samo na graničnim prijelazima koji imaju veterinarsku inspekciju.

Hitni brojevi 

U slučaju hitne intervencije, klinike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu imaju organizirana svakodnevna cjelodnevna dežurstva neovisno o neradnim danima i blagdanima (broj telefona 01 2390 111), kao i Veterinarska ambulanta za male životinje "Buba" (broj telefona 01 3771 761). U drugim većim gradovima pomoć je dostupna na sljedeće brojeve:
- Dubrovnik, ordinacija Anima Vita - 020 454 333
- Zadar, ordinacija Zoo-Vet - 091 214 29 55 
- Vodice, veterinarska ambulanta - 099 700 37 37
- Rovinj, veterinarska ambulanta - 098 334 092
- Osijek, veterinarska stanica - 031 275 060

>> Saznaj više:  Hitne veterinarske intervencije


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.