Zdravstveni turizam

Probiotici - čuvari zdravlja na putovanju

Ako se spremate na putovanje, neka probiotici obavezno postanu dio vaše putne ljekarne

Probiotici - čuvari zdravlja na putovanju

Oduvijek se govorilo kako zdravlje započinje u crijevima. Crijevna flora je tako jedan od najvažnijih čimbenika očuvanja dobrog zdravlja, posebice u situacijama u kojima organizam prolazi kroz neku promjenu – bilo da se radi o bolesti, uzimanju lijekova (antibiotika posebice), terapiji karcinoma, stresu ili ljetovanju i putovanju. Iz tog je razloga od esencijalne važnosti zadržati dobro zdravlje naše crijevne mikroflore, a za savjet kako to učiniti zamolili smo magistru farmacije Malči Rogoznica koja svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom pomaže našim čitateljima. 

„Tijekom razdoblja promjena, na primjer - tijekom putovanja, zdravlje cijele obitelji bit će sretnije i manje stresno ako na vrijeme krenemo s preventivom. Probiotici koje koristimo za zdravlje crijeva, dokazano su djelotvorni, a djelotvornost im je potvrđena brojnim znanstvenim studijama. Najdjelotvorniji probiotici, takozvani „probiotici nove generacije“, sadrže više bakterijskih sojeva koji tako svojim sinergističkim djelovanjem, ostvaruju najbolji učinak. Preporuka je da se probiotici uzmu barem tjedan dana prije putovanja kako bi imunološki odgovor bio pripremljen na vrijeme, a priprema je važna za sve dobne skupine.

U slučaju mučnine i povraćanja te proljeva, svakako je nužno dodatno nadomjestiti tekućinu (vodom ili čajevima) i elektrolite - oralnim rehidracijskim sredstvima). U slučaju crijevne infekcije dojenčadi svakako bi trebalo konzultirati liječnika (pedijatra) zato što dojenčad i mala djeca dehidriraju značajno brže od odraslih. U procjeni stanja kod proljeva i povraćanja djece, treba pratiti duljinu trajanja proljeva, broj stolica i količinu sluzi u stolici ili eventualnu prisutnost krvi u stolici te povećanu tjelesnu temperaturu. Ako je dijete pospano, nemirno, ne može piti, uštipnuta koža se sporo vraća, treba se što prije uputiti u bolnicu. Nadoknadu tekućine važno je provoditi u malim količinama, kod dojenčadi na kapaljku, kod starije djece na žlicu“
, kazala je magistra Rogoznica.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.