Vijesti

Povežimo obiteljski smještaj s proizvođačima kvalitetnih hrvatskih proizvoda

Na Trećem nacionalnom Forumu bit će riječi o fleksibilnosti usluge poslovanja, o kategorizaciji i uvođenju nacionalnog brandiranja, o pitanju komunalnih naknada te o upravljanju destinacijom

Povežimo obiteljski smještaj s proizvođačima kvalitetnih hrvatskih proizvoda
Treći nacionalni Forum obiteljskog smještaja, koji se održava od 15. do 17. studenoga u Zadru, u Sportskoj dvorani Višnjik, okupit će oko 1500 predstavnika obiteljskog smještaja iz cijele Hrvatske. Nakratko će postati mjesto susreta pružatelja turističkih usluga u domaćinstvima te hrvatskih proizvođača i dobavljača proizvoda i usluga za obiteljski smještaj.
 
- Ove smo godine drukčiji i inovativni te smo odlučili Forum spojiti s akcijom HGK Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam - istaknula je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić na konferenciji za medije održanoj 11. studenoga u hotelu Kolovare u Zadru.
 
- Zajednica obiteljskog turizma okuplja mikropoduzetnike u svim oblicima obiteljskog smještaja u turizmu, u više od 80.000 domaćinstava te s 300.000 ljudi koji rade u ovoj djelatnosti. To predstavlja ozbiljan ekonomski potencijal za poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja mladih – izjavio je predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedo Pinezić.
 
Teme koje treba podići na nacionalnu razinu
 
Upravo će zato na Forumu biti riječi o temama koje treba podići na nacionalnu razinu: o fleksibilnosti usluge poslovanja, o kategorizaciji i uvođenju nacionalnog brandiranja, zatim o pitanju komunalnih naknada te o upravljanju destinacijom. Obiteljskim mikropoduzetnicima u turizmu također treba omogućiti povoljno financiranje, osobito putem HBOR-a. 
 
- Želimo pružateljima usluga obiteljskog smještaja dati konkretne i učinkovite alate za upravljanje ovim biznisom - istaknula je Krešić-Jurić te najavila sudjelovanje ministra turizma Garija Cappellija i čelnog čovjeka Europskog udruženja obiteljskog smještaja Carlosa Villara Lassena na Forumu.
 
Povežimo obiteljski smještaj s proizvođačima kvalitetnih hrvatskih proizvoda
 
- Forum će okupiti proizvođače i potrošače hrvatskih proizvoda, za kojima postoji potražnja obiteljskog smještaja. Primjerice, prema anketi, među više od 700 malih i mikropoduzetnika ove grane djelovanja, 35% ih je zainteresirano za usluge kreditiranja i osiguranja, jednako toliko za vrtne garniture i opremu, 32% za stručne konzultacije, 31% za proizvode za uređenje i adaptaciju objekta, 30% za namještaj, 28% za tekstilne proizvode itd. Imamo potrošače za kvalitetne hrvatske proizvode, koji su spremni odmah ih kupiti i platiti - kazao je Pinezić, ističući namjeru Zajednice da postane članica Europskog udruženja obiteljskog smještaja, koje okuplja 20 milijuna turističkih kreveta u Europi te je vrlo utjecajno u Europskoj komisiji.
 
Umrežavanje i educiranje iznajmljivača u obiteljskom smještaju
 
- Govorit će se i o parafiskalnim nametima ovoj djelatnosti, poput naknada za vode, šume, spomeničke rente te osobito nameta za zaštitu glazbenih autorskih prava - dodao je Pinezić.  
 
Direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija istaknula je da su u Turističkoj zajednici izuzetno počašćeni što je Zadar domaćin FOS-a te da su privatni iznajmljivači za njih izuzetni važni. Tome u prilog ide činjenica da 65% ukupnog smještajnoga kapaciteta Zadarske županije čini obiteljski smještaj.
 
Direktorica je spomenula projekt Označavanja kvalitete (labelling) u obiteljskom smještaju pod brand imenom „WELCOME“, koji je pokrenula TZ Zadarske županije 2015. godine, s ciljem povećanja konkurentnosti i razine kvalitete apartmana, soba i kuća koje se privatno iznajmljuju. Tijekom godina privatni iznajmljivači su se osjećali zakinutima, međutim, ovakve inicijative na nacionalnoj, ali i one na regionalnoj i lokalnoj razini, pokazuju da se stvari mijenjaju nabolje. Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados rekao je da TZ Grada Zadra sa zadovoljstvom podupire FOS.
 
- Više je razloga zašto je TZ Grada Zadra prihvatila sudjelovanje u ovom projektu, a kao primarni cilj ističemo umrežavanje i educiranje iznajmljivača u obiteljskom smještaju te njihovo umrežavanje s proizvođačima i dobavljačima proizvoda i usluga za obiteljski smještaj - naglasio je Rados, dodavši da se ove godine ostvarilo povećanje noćenja od 18% u obiteljskom smještaju na području grada.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.