Info

Potrebni dokumenti za ulazak u Hrvatsku

Imate li osobnu iskaznicu? Već je to dovoljno za posjet Hrvatskoj

Potrebni dokumenti za ulazak u Hrvatsku

Za ulazak u Hrvatsku u većini je slučajeva dovoljna samo važeća putovnica ili drugi međunarodno priznati identifikacijski dokument,  a ako ste državljanin zemalja članica EU, prelazak granice moguć je i s osobnom iskaznicom. Stranci kojima je potrebna viza mogu je, osim u viznim centrima, zatražiti i putem internetskih stranica Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

>> Saznaj više: Vizni sustav

U Hrvatskoj su carinski propisi gotovo u potpunosti usklađeni s propisima i standardima EU. Međutim, vrijednost predmeta koji nisu namijenjeni prodaji i koji su uneseni u zemlju radi osobne upotrebe i oslobođeni plaćanja uvoznih davanja ograničena je na 2 200 kuna, a u zračnom i pomorskom prometu na 3 200 kuna.

Unošenje i iznošenje stranog i domaćeg gotovog novca i čekova slobodno je za strane i hrvatske državljane s boravištem u inozemstvu, ali uz obvezatno prijavljivanje cariniku svakog prijenosa svote u kunskoj protuvrijednosti iznosa od 10.000,00 eura ili više. Vrjedniju profesionalnu opremu i tehničke uređaje također je potrebno prijaviti cariniku na graničnome prijelazu.

>> Saznaj više: Carinski sustav
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.