Zdravstveni turizam

Počinje program usavršavanja za voditelja u zdravstvenom turizmu

Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske postavljen je cilj da Hrvatska do 2020. godine bude prepoznata kao renomirana destinacija zdravstvenog turizma

Počinje program usavršavanja za voditelja u zdravstvenom turizmu
Kronično nedostaje specijaliziranog kadra već duže vrijeme, a potencijalni klijenti prolaze pokraj nas“ istaknuto je to, između ostalog, na konferenciji za medije održanoj u srijedu 30.11.2016.godine u hotelu Esplanade, s ciljem predstavljanja prvog i jedinstvenog Programa usavršavanja za poslove voditelja u zdravstvenom turizmu (tzv. facilitatora) financiranog sredstvima Europske unije - Europski socijalni fond zagrebačkog Učilišta Ambitio
 
O temi zdravstvenog turizma i potrebi educiranja osoba-operativaca koji se trenutno bave ili bi se željele baviti nekim oblikom zdravstvenog turizma (medicinski turizam, lječilišni turizam, wellness) govorili su Alfred Franković - klaster manager Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera, Žana Goić Petričević direktorica EUKS CENTAR d.o.o., facilitator zdravstvenog turizma i Alen Stranjik, ravnatelj Učilišta Ambitio ustanove za obrazovanje odraslih.
 
Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske postavljen je cilj da Hrvatska do 2020. godine bude prepoznata kao renomirana destinacija zdravstvenog turizma. Trenutni godišnji prihod ove djelatnosti u Hrvatskoj iznosi oko 300 milijuna eura, a procjena je HGK da bi vrlo brzo mogao doseći iznos veći od milijardu eura. Domaće tržište trenutno zapošljava oko deset tisuća osoba u zdravstvenom turizmu i u Hrvatskoj se već sada osjeća zamjetan deficit profesionalaca zdravstveno-turističkog profila, koji će u sljedećim godinama postati još izraženiji.
 
Veliki potencijal za razvoj zdravstvenog turizma
 
Problem je, ističe Alfred Franković, da nismo dovoljno svjesni potencijala kojeg imamo ili ga jednostavno ne želimo iskoristiti. Tome u prilog idu i brojke, ističe Franković, da je primjerice na Kvarneru i u regiji više od 55.000 zahvata na stranim pacijentima od toga 90% otpada na usluge u dentalnom turizmu i najčešće se radi o klijentima iz Italije. Riječ je o brojci na godišnjoj razini i pacijentima koji na ovom području većinom borave dan ili dva.
 
Počinje program usavršavanja za voditelja u zdravstvenom turizmu
 
Razmišljamo li dugoročno možemo samo zaključiti koliki je to potencijal za razvoj zdravstvenog turizma, a time i posljedično mogućnost dodatne zarade za zdravstvene i turističke tvrtke, ali i prateće djelatnosti (ugostitelje, prijevozničke tvrtke,...). Franković dodaje također da rijetko klinike u Hrvatskoj imaju osobu zaduženu za prodaju usluga zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, a o prodaji istih usluga u inozemstvu da i ne govorimo.
 
Smisao cijele priče je da se usluge prošire i na druge države kao što su Njemačka, Austrija i slično-zaključio je Franković. Ravnatelj Učilišta Ambitio se nadovezao da u takvim situacijama u cijelom sustavu nedostaje operativnog kadra koji bi trebao biti upoznat s cjelokupnim postupkom rada od zaprimanja prvog upita pa do kontakta s pacijentom nakon završetka zdravstvenih usluga i povratnih informacija o zadovoljstvu pacijenata. To ovog trenutka u RH nedostaje.
 
Stručno usavršavanje voditelja u zdravstvenom turizmu
 
Teško da jedna osoba može obavljati administrativne poslove i slati odgovore potencijalnim pacijentima/klijentima zaključuje Stranjik. S ovim novim programom želi se pripremiti za tržište rada operativce, facilitatore odnosno voditelje u zdravstvenom turizmu.
 
Stručno usavršavanje namijenjeno je osobama sa završenom višom ili visokom stručnom spremom u kombiniranom načinu izvođenja nastave, gdje će se jedan dio izvoditi putem redovne nastave, dok će se više od 50% teoretskih sadržaja programa provoditi putem interaktivnog multimedijskog sustava za učenje na daljinu (e-učenje) kao i kroz praktičnu nastavu. Za svakog polaznika predviđen je tablet/dlanovnik za lakše učenje. Program bi komercijalno trebao krenuti krajem ove godine.
 
Više o programu i kompetencijama pročitajte na uciliste-ambitio.hr.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.