Lifestyle

Pet kristalnih plaža otoka Mljeta koje morate posjetiti

Otkrivamo samo djelić ovog otočkog raja i donosimo top 5 ljepotica otoka Mljeta na kojima bismo i sami rado potražili osvježenje

Pet kristalnih plaža otoka Mljeta koje morate posjetiti

Predivni otok Mljet, osmi po veličini hrvatski otok, smješten je na samom jugu Jadrana u blizini Dubrovnika i Pelješca. Posebno lijep i dragocjen je i zbog najstarijeg nacionalnog parka u cijelom Mediteranu. Naime, Nacionalni park Mljet zauzima sjeverozapadnu trećinu otoka, a status nacionalnog parka područje je dobilo zbog izuzetne kulturno-povijesne baštine, ali i zbog njegovih ‘slanih’ jezera, bujnog biljnog svijeta i jedinstvenog panoramskog izgleda razvedenih obala, klifova, hridina…

Mljet je osim toga poznat po fascinantno lijepim plažama, bilo da se radi o onima u neposrednoj blizini pitoresknih otočnih mjesta ili o skrivenim uvalama do kojih se može doći samo brodicama. Mi vam otkrivamo samo djelić ovog otočkog raja i donosimo top 5 ljepotica otoka Mljeta na kojima bismo i sami rado potražili osvježenje.

1. Sutmiholjska
Na otvorenoj strani mora nalazi se prekrasna šljunčana Sutmiholjska plaža koju, kao i sve otočne plaže, krasi kristalno čisto more. Tu vlada mir i tišina – netaknuta priroda. Ne propustite kupanje u rano jutro kad kristalno čisto more obasjaju prve zrake sunca.

Pet kristalnih plaža otoka Mljeta koje morate posjetiti
Foto: Boris Jović

2. Saplunara
Oduševljavaju i pješčane plaže na južnoj strani otoka, poput Saplunare i Blaca. Pješčane plaže Saplunare dijele se na Veliku i Malu Saplunaru.

Pet kristalnih plaža otoka Mljeta koje morate posjetiti
Foto: Unimedia

3. Plaža Blace (Limuni)
Plaža Blace je plaža koja se nalazi na jugoistočnom dijelu otoka Mljeta, a od mjesta Saplunara udaljena je svega 20-ak minuta hoda. Duga je gotovo jedan kilometar, okrenuta prema otvorenom moru, a zaštićena je niskim stijenama. Jedan od načina za posjetiti ovu čarobno lijepu plažu je čamcem iz susjedne Saplunare. Naime, ulaz u tu predivnu lagunu dubok je samo 1 metar tako da nije moguće prići brodom.

Pet kristalnih plaža otoka Mljeta koje morate posjetiti
Foto: TZ općine Mljet

4. Mali most
Kanal dug 30 metara i dubok do 0,5 metara, koji spaja Malo i Veliko jezero, zove se Mali most. Smješten u Nacionalnom parku ujedno je i jedno od najposjećenijih mjesta na otoku Mljetu. Veliko i Malo jezero prirodni su fenomen nacionalnog parka Mljet.

Pet kristalnih plaža otoka Mljeta koje morate posjetiti
Foto: Unimedia

5. Odisejeva špilja
U središnjem južnom dijelu mljetske obale nalazi se geomorfološki fenomen Jama (Odisejeva špilja) –koja gledajući s mora izgleda kao velika rupa u zemlji. Dno spilje ispunjeno je morem. Ulazak s morske strane je širok 4 do 5 metara, a iznad razine mora samo 1 do 1,5 metar. Dubina mora u tunelu špilje je 8 do 10 metara, a sam tunel dugačak je oko 20 metara. Pristup s kopna je moguć preko vrlo strmih improviziranih stuba. Mjesto je to na kojem je prema legendi Odisej doživio brodolom te je doplivao do špilje gdje se sklonio. Sedam godina je s tugom i nostalgijom za domom i Penelopom gledao u pučinu, a prelijepa nimfa Kalipso, kći boga Posejdona, još tužnije zaljubljeno gledala u njega.

Pet kristalnih plaža otoka Mljeta koje morate posjetiti
Foto: TZ općine Mljet

Na cijelom otoku ima puno malih uvalica i jedinstvenih skrovitih mjesta za kupanje gdje svatko može pronaći svoj intimni jedinstveni kutak.

Kamo na izlet? donosi ti još zanimljivih prijedloga za destinacije koje vrijedi vidjeti i doživjeti - posjeti ih na web stranici ili ih potraži na Facebooku.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.