Lifestyle

Ožujsko, Karlovačko ili Pan, pitanje je sad!

Svakako isprobajte hrvatska piva pa dajte glas svom favoritu u ovoj dilemi

Ožujsko, Karlovačko ili Pan, pitanje je sad!

Prema istraživanju agencija za istraživanje tržišta, Ožujsko pivo najomiljenije je i najčešće konzumirano pivo u Hrvatskoj. Na drugom je mjestu Karlovačko pivo, a na trećemu Pan. Međutim, u Hrvatskoj će vam svaki pivopija reći svoje razloge za i protiv određene vrste piva, stoga je na vama da isprobate i sami odlučite.

Ožujsko pivo  je svijetlo pivo s 5,2 % alkohola koje od 1892. godine proizvodi Zagrebačka pivovara. Ime je dobilo po mjesecu ožujku u kojem se je tradicionalno proizvodilo najbolje pivo, a među potrošačima poznat je pod nadimkom Žuja. Njegov glavni konkurent Karlovačko pivo sadrži 5,4 % alkohola i proizvodi se u Karlovcu, gradu na četiri rijeke kojima se u šali još pribraja i Karlovačko pivo kao peta. PAN je svijetlo pivo koje proizvodi Carlsberg Croatia d.o.o., a sadrži 4,8 % alkohola. Svaka je od ove tri najpopularnije vrste piva dostupna i kao radler, mješavina piva i gaziranog bezalkoholnog pića poput soka od limuna ili limete, a mogu se pronaći i njihove tamne varijante poput  Karlovačkog crnog, Pana Tamnog ili najnovije zvijezde Zagrebačke pivovare - Ožujskog rezanog .

Za ljubitelje crnog piva, tu je i jedno od najstarijih crnih piva u povijesti hrvatskog pivarstva - Tomislav, pivo koje također proizvodi Zagrebačka pivovara. Počelo se proizvoditi 1925. godine u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava po kome je i dobilo ime. Posebnost ovog piva je što se proizvodi od preprženog ječmenog slada bez aditiva, a s postotkom alkohola od  7,3 % najjače je pivo proizvedeno u Hrvatskoj.
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.