Turistička ponuda

Okusite Lošinj iz vremena antike i Apoksiomena

Od 28. travnja Lošinj je poprište čak dva festivala koja će vas garantirano zaintrigirati i razveseliti vaša nepca – 11. Festivala lošinjske kuhinje te Festivala Apoksiomena i antike

Okusite Lošinj iz vremena antike i Apoksiomena

Vjerojatno najpoznatiji stanovnik lošinjskog arhipelaga svakako je Apoksiomen, brončana statua mladog atlete iz 2. ili 1. st. pr. Kr., pronađena u morskim dubinama pokraj otočića Vele Orjule. Nakon devet godina putovanja svjetskim muzejima, smještajem u Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju dobio je stalan dom, ali i poslužio kao inspiracija za jedinstvene lošinjske avanture i nezaboravno iskustvo boravka na Lošinju. Dva događanja, Festival Apoksiomena i antike te Festival lošinjske kuhinje, odlična su prilika da iskusite kako je izgledao život lošinjskog otočja u antičko vrijeme.

Okusite Lošinj iz vremena antike i Apoksiomena

Foto: Bosnić&Dorotić

>> Lošinj - zdravlje na otoku vitalnosti

Na Festivalu Apoksiomena i antike (27.4. – 22.5.2017.) prezentiraju se brojni doživljaji i proizvodi koji su inspirirani Apoksiomenom i antikom, od Apoksiomenove antičke kuhinje, jedrenja antičkim plovnim putevima, ronjenja na arheološkim lokalitetima, Apoksiomenove prirodne kozmetike, suveniri i proizvodi na bazi antike (Apoksiomenov čaj, antičko posuđe, antički nakit...), kulturne ture, zdravlje u antici i još mnogo toga. Za vrijeme trajanja festivala, Muzej Apoksiomena za svoje posjetitelje priprema brojna iznenađenja.

Okusite Lošinj iz vremena antike i Apoksiomena

Tijekom 11. Fešte lošinjske kuhinje (27. 4. – 22.5.2017.), 15 ugostiteljskih objekata ponudit će dva jelovnika s domaćim specijalitetima i s čašom vina na temu Apoksiomenova antička kuhinja, s popularnom cijenom od 125,00 kn po osobi. Otvorenje 11. Fešte lošinjske kuhinje s temom Apoksiomenova antička kuhinja održat će se na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju, ispred Muzeja Apoksiomena, 28. travnja 2017., s početkom u 18,00 sati.

A što se jelo na otoku u Apoksiomenovo vrijeme, pišu Adrijano Nikolić i Lidija Kosmos, autori knjige Apoksiomenova gastronomska priča: Uobičajena, svakodnevna hrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna. Žito, masline i vino bili su najzastupljeniji, a uz ribu i druge plodove mora činili su srž grčke prehrane.

Okusite Lošinj iz vremena antike i Apoksiomena

Doručak se sastojao od ječmene pogače, datulja, smokvi i vina ili se jednostavno jeo kruh namočen u razvodnjenom vinu. Za ručak se jela ječmena juha ili ječmeni kruh te kuhano povrće, dok je večera bila obilnija i sastojala se od riba, kobasica, sireva, kruha, oraha i meda. Za posebne bankete organizirane u prigodi vjenčanja, rođenja djeteta ili pobjede na natjecanju, pripremalo se meso volova, ovnova, koza, peradi, drozdova, prepelica, zečeva i drugih vrsta divljači. Od mahunarki se kuhao slanutak, leća, grašak i bob. Omiljeno voće bile su smokve, grožđe, jabuke, kruške, datulje i kupine, a za zaslađivanje koristio se med.

Pogledajte brošuru s ponudom Festivala Apoksiomena i antike!

Pogledajte ponudu 11. Fešte lošinjske kuhinje!

www.visitlosinj.hr

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.