Wellness

Vrijeme je za wellness: Odmori se, opusti - i ponovi

Pretjerate li s wellnessom, očekujte samo nekoliko „nuspojava“ – pojačano lučenje hormona sreće, vitalnost, veću produktivnost i kreativnost

Vrijeme je za wellness: Odmori se, opusti - i ponovi

Tako puno stvari za obaviti, a tako malo vremena? Užurbanost današnjeg načina života uzima svoj danak u vidu preopterećenosti, gomilanja obaveza i sve većeg stresa, a jedino je rješenje vratiti fizičku i mentalnu ravnotežu u svoj život. Srećom, odlazak u wellness predstavlja priliku za odmor od hektične svakodnevice - to je vrijeme za pronalazak unutarnjeg mira i ponovno povezivanje sa samim sobom.

Vrijeme je za masažu

Prošećite, meditirajte, čitajte ili odaberite neki spa tretman – bitno je samo da uživate u aktivnosti po svom guštu. Jedan od načina za relaksaciju svakako je masaža – osim što pomaže kod opuštanja tijela i olakšavanja boli u mišićima, znanstvene studije pokazuju da masaža smanjuje razinu hormona stresa i jača imunitet. Redovite masaže donose brojne fizičke i emocionalne benefite jer postoji nekoliko vrsta masaža, od terapije dubokih tkiva do tzv. švedskih tretmana, koji mogu biti od velike koristi za vaše tijelo i um. Osim što će vas opustiti i razbistriti misli, masaže mogu također djelovati na određeni i specifičan problem na vašem tijelu.

Vrijeme je za wellness: Odmori se, opusti - i ponovi

Bez toksina, molim

Znojenje u sauni odličan je način da pomognete tijelu kod izbacivanja nakupljenih toksina. Zbog topline saune, tjelesna temperatura počinje rasti, krvne žile se šire, a protok krvi se povećava.

Povišena tjelesna temperatura u sauni aktivira isti obrambeni mehanizam tijela kao i povišena tjelesna temperatura uzrokovana bolešću - pojačano stvaranje bijelih krvnih stanica. Time potaknuto dubinsko znojenje izlučuje razne vrste toksina, uključujući i kemikalije poput pesticida i teških metala. Istovremeno, organizam pojačano izlučuje i hormone dobrog raspoloženja (endorfin, serotonin i dopamin) te hormon rasta zaslužan za mladenački izgled kože i rast kose.

>> 10 najboljih wellness i spa programa u hrvatskim hotelima

Bye bye stresu!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da će mentalne bolesti, uključujući stres i povezane poremećaje, biti drugi vodeći uzrok invaliditeta do 2020. godine. Zdravstveni problemi uzrokovani stresom za sobom povlače česta bolovanja i visok postotak korištenja zdravstvenih usluga, u jednakoj mjeri  kao i nesreće na radu ili izbivanja zbog dugotrajne bolesti.

Svaki je wellness i spa centar mjesto za opuštanje i oslobađanje napetosti, koji sada nude i posebne programe za upravljanje stresom. Takvim pristupom može se bitno utjecati i na povećanje radne sposobnosti te pronalaženje nove energije za svakodnevne izazove. Stoga, jednadžba je jasna – što više odlazaka u wellness centre, to veća poslovna produktivnost i bolja vitalnost!

Vrijeme je za wellness: Odmori se, opusti - i ponovi

Gutljaj vode – gutljaj zdravlja

Još su od rimskih vremena poznate blagodati termalne vode - hidroterapija termalnim vodama poboljšava cirkulaciju, ima pozitivan utjecaj na elastičnost i čvrstoću vezivnog tkiva, ublažava i liječi dermatološke bolesti, ublažava bolove koštano-mišićnog sustava, te ima protuupalno i anti-iritativno djelovanje. No, konzumacija termalne vode također donosi brojne zdravstvene prednosti.

Uz kupanje u bazenima, individualne kupke u termalnoj vodi ili podvodne masaže, ispijanje termalne vode zbog specifične vrijednosti minerala dodatno pomaže kod čišćenja organizma. Pijenje vode blagotvorno je za želudac i druge unutrašnje organe, a njeno inhaliranje pogodno je za alergičare i sve osobe koje žive u gradu.

>> Termalnom i mineralnom vodom do zdravlja

Izgledaj dobro – osjećaj se dobro

Današnji spa centri nude spoj napredne njege kože najkvalitetnijim prirodnim sastojcima s tretmanima pomlađivanja lica i tijela, sve to u opuštajućoj atmosferi. Postupci poput laserskih tretmana rješavaju razna stanja, uključujući hiperpigmentaciju, proširene vene, popucane kapilare ili lasersko uklanjanje dlačica, a tu su i sve popularniji programi oblikovanja tijela, poput anticelulitne masaže ili body wrap tretmana. Tome treba dodati individualizirane programe mršavljenja, fitness i yoga programe koji, u kombinaciji s prilagođenim režimom prehrane, predstavljaju pravi korak prema zdravom životnim stilu koji bi nam svima trebao postati ultimativni prioritet.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.