Wellness

Novo lice wellnessa: Trendovi u wellness industriji

Od wellness arhitekture do mentalnog wellnessa, wellness industrija okreće se nekim novim trendovima kako bi poboljšala naše cjelokupno zdravlje

Novo lice wellnessa: Trendovi u wellness industriji

Nisu samo opuštajući spa rituali i njegujuće wellness rutine te koje podižu naše raspoloženje - wellness arhitektura također predstavlja bitan aspekt pobuđivanja tog pozitivnog osjećaja. U wellness svijetu arhitektura postaje sve istaknutiji element brige za zdravlje, upotrebljavajući materijale i dizajn koji poboljšava naše zdravlje i zadovoljstvo, a vidljivi su i drugi trendovi u wellness industriji.

>> Vrijeme je za wellness: Odmori se, opusti - i ponovi

Arhitektura za zdravlje

Wellness arhitektura može biti jednostavna, poput upotrebe prirodnih materijala ili postavljanja biljaka koje pomažu uklanjati toksine iz zraka, ili uparena s vrhunskom tehnologijom, poput hotelskih soba koje manipuliraju rasvjetom i simuliraju zoru u skladu s cirkadijskim ciklusom ljudskog tijela, sve za dobar san svojih gostiju.

Stoga umjesto da se usredotoči na površinsku estetiku, wellness arhitektura usmjerila je pozornost na dizajn i materijale koji se bave fizičkim i mentalnim zdravljem, razrađujući standarde za ljudsko zdravlje i dobrobit. Iza toga stoje i opsežna znanstvena istraživanja – primjerice, "International Well Building Standard" (WELL) ili projekt "Well Living Lab" klinike Mayo istražuju kako svaki aspekt arhitekture i dizajna utječe na stvarna ljudska bića, s ciljem utvrđivanja znanstveno utemeljenih, praktičnih smjernica.

Te se preporuke već provode u hotelima i wellness centrima koji se pozicioniraju kao vodeći u pokretu wellness arhitekture, od inovativne uporabe biofilnog dizajna (pronalaženja inspiracije u prirodi i korištenja prirodnih materijala) do "pametnih" građevina sa senzorima i osjetljivom arhitekturom koje se mogu prilagoditi jedinstvenim zdravstvenim potrebama svakog stanovnika.

Novo lice wellnessa: Trendovi u wellness industriji

Novo promišljanje ljepote

U proteklim godinama industrija ljepote bila je usredotočena na vanjski izgled i mjere za isticanje ljepote, uglavnom kroz kozmetičke proizvode za vanjsku njegu. Ali sada, ona obuhvaća holistički pristup u kojem izgledati dobro znači osjećati se dobro.

Ovaj trend ljepote i wellnessa označava sveukupnost njege iznutra prema van. Tradicionalni model "kozmetičkih popravaka" zamijenjen je novim načinom razmišljanja o ljepoti koji se okreće prevenciji stvaranjem zdravlja i wellnessa iznutra - od liječenja do prevencije, od vanjskih preparata do nutrikozmetike, od umjetnih do organskih sastojaka, sve to ukorijenjeno u znanstvenoj validaciji.

Zdrav um = zdravo tijelo

Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije, broj ljudi s depresijom i anksioznosti između 1990. godine i danas porastao je oko 50 % te trenutno iznosi više od 600 milijuna.

Umjesto da se usredotoči na fizičko zdravlje, koja dominira wellness industrijom i odbacuje mentalno zdravlje, mentalni wellness otkriva nove putove do sreće i emocionalnog blagostanja. Wellness industrija sada se bori sa zadatkom vraćanja discipline u naše živote - od zdravog dnevnog i noćnog ritma, uvođenja rutine, pronalaska ravnoteže između rada i odmora te prakse „digitalnog detoxa“.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.