Lifestyle

Nogomet – najvažnija sporedna stvar u Hrvata

Kad vaš nogometni klub igra protiv svog najvećeg rivala, sve drugo postane manje važno

Nogomet – najvažnija sporedna stvar u Hrvata

U Hrvatskoj se nogomet igra od 1880. godine kad su hrvatski mladići i sami počeli igrati igru loptom koju su u Hrvatsku donijeli Englezi, radnici na izgradnji riječke tvornice. Svoju je popularnost stekao zahvaljujući jednostavnim pravilima i minimalnoj opremi. Otad je nogomet najvažnija sporedna stvar u Hrvata, a već i sam spomen nogometa ili antagonističkih klubova poput Dinama i Hajduka može uzburkati strasti.

U velikom dijelu svijeta, nogomet zbog timskog duha zbližava ljude, a može čak i poboljšati odnose između gradova, pa i država. Međutim, nogomet isto tako može biti i izvor trzavica, pa i ratova - dobro je poznat slučaj nogometnog rata između Hondurasa i Salvadora, a hrvatska povijest pamti utakmicu na Maksimiru 1990. godine između Dinama i Zvezde koju mnogi smatraju uvodom u Domovinski rat.

Najveći se uspjeh hrvatskog nogometa zbio na drugom velikom natjecanju i prvom nastupu na FIFA Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Hrvatska je tada pobjedom protiv Nizozemske osvojila brončanu medalju, a Davor Šuker je sa šest pogodaka osvojio titulu najboljeg strijelca turnira. Bez obzira na nikad ponovljeni uspjeh iz 1998. godine, svaka se utakmica hrvatske reprezentacije pomno prati, a nastupi Vatrenih na velikim natjecanjima prilika su da uz druženje s prijateljima i pivo u ruci na trenutak zaboravite nedaće koje su vas snašle.

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.