Vijesti

Napoleon druga najtraženija osoba na Googleu

Međunarodna konferencija „Kulturna ruta – destinacija Napoleon“ na Orebiću okupila je više od 120 predstavnika napoleonskih gradova iz 13 zemalja Europe

Napoleon druga najtraženija osoba na Googleu
- Nakon Isusa Krista Napoleon je druga povijesna osoba koja se najviše istražuje na Google tražilici, što najbolje definira potencijal kulturne rute Napoleon. Na moje veliko zadovoljstvo mreži naših gradova priključila se i Hrvatska, koja upravo kroz kulturni turizam i priču oko Napoleona ima veliku prigodu na jedinstven način prezentirati svoje bogatstvo i povijest. Stoga se nismo slučajno našli u Orebiću - kazao je Charles Bonaparte, predsjednik Europske federacije napoleonskih gradova (EFCN), na Međunarodnoj konferenciji „Kulturna ruta – destinacija Napoleon, koja je od četvrtka do nedjelje ugostila više od 120 predstavnika napoleonskih gradova iz 13 zemalja Europe.
 
Dubravka Davidović, koordinatorica EFCN-a za Hrvatsku i predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur-Kultur“, koja je uz Hrvatsku udrugu za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ organizator konferencije, kazala je kako kulturne rute predstavljaju drugačiji oblik interaktivnog i osjećajnog kulturno-turističkog proizvoda.
 
- Otvaraju nam se vrata prema kulturnom turizmu i prezentaciji naše bogate povijesti. Neka Hrvatska i Orebić budu primjer svima koliko je važna baština iz doba Napoleona i kako se ona može prezentirati kroz kulturno-turistički proizvod. Osnovni cilj konferencije je detektirati i ucrtati sve kulturne putove koji ne prolaze samo kroz Hrvatsku, nego i kroz Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru - rekla je Davidović.
 
Pokrenuti i implementirati što više turističkih subjekata
 
- Glavni cilj ovih događanja je aktivirati kulturno-turističku rutu u Republici Hrvatskoj te pokrenuti i implementirati što više turističkih subjekata i projekata kulturne, materijalne i nematerijalne baštine s područja bogatih napoleonskom poviješću - zaključila je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.
 
Napoleon druga najtraženija osoba na Googleu
 
Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj, pozdravio je ovakav način razvitka turizma koji može biti sigurna budućnost za manje zajednice kao općine i ruralne krajeve.
 
S njime se složio i Tomislav Ančić, načelnik općine Orebić te zaključio kako je iznimna čast biti domaćin Godišnje skupštine Europske federacije napoleonskih gradova u okviru koje se održava Međunarodna konferencija „Kulturna ruta – destinacija Napoleon“. Izrazio je nadu da će se predstavnici napoleonskih gradova i sudionici konferencije u Orebić vratiti kao turisti na odmor, ali i na još jedno godišnje okupljanje EFCN-a.
 
Povijesno i kulturno bogatstvo 
 
Jakov Vetma, predsjednik Udruge hrvatskih povijesnih gradova, kazao je kako Orebić, kao i Vukovar, Šibenik, Pula, Zadar te ostali veći gradovi, čini povijesno i kulturno bogatstvo naše zemlje, a dio tog bogatstva upravo na Pelješcu mogli su doživjeti sudionici konferencije.
 
Nakon svečanog otvorenja konferencije u petak navečer, radni dio odvijao se tijekom vikenda u obnovljenom hotelu Bellevue, no sudionici konferencije imali su dovoljno vremena za obilazak Dubrovačko-neretvanske županije i Pelješca te uživanje u specijalitetima i vinima juga Dalmacije i otočnom proizvodu.
 
Predstavnici napoleonskih gradova, među kojima su bili gradonačelnici Lubina, Boleslaweca, Pontivyja, Monteraua i Jene, kao i predstavnik iz ureda gradonačelnika Moskve te znanstvenici Sorbone i drugih poznatih europskih sveučilišta i muzeja, oduševili su se ljepotom mora, klimom i baštinom ovog dijela Hrvatske.
 
Opširnije na Facebook eventu.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.