Vijesti

Najavljeni novi turistički rekordi u 2017. godini

Fokus će biti na poticanju novih inovativnih sadržaja, razvoju turističkih proizvoda i posebnih oblika turizma, poput zdravstvenog, kulturnog, poslovnog i nautičkog koji će se i pojačano promovirati

Najavljeni novi turistički rekordi u 2017. godini
Hrvatski turizam u ovoj bi godini mogao zabilježiti više od 91 milijun noćenja, oko 10 milijuna više nego lani, dok se u idućoj godini, s obzirom na pozitivne trendove potražnje i najavljene investicije, može očekivati više od 93 milijuna noćenja, objavljeno je na internetskim stranicama Ministarstva turizma.
 
Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da u 2017. godini očekuje i porast investicija u turizmu te će fokus biti na poticanju novih inovativnih sadržaja, razvoju turističkih proizvoda i posebnih oblika turizma, poput zdravstvenog, kulturnog, poslovnog i nautičkog, koji će se i pojačano promovirati, ali i na razvoju projekta CRO kartice.
 
2016. - rekordna turistička godina
 
Studeni 2016. je, prema ocjenama turističkih djelatnika, ugodno iznenadio, jer je u usporedbi s lanjskim donio dvoznamenkasta povećanja dolazaka i noćenja. Također, za očekivati je da će i prosinac dodatno zaokružiti 2016. kao rekordnu turističku godinu obzirom da se velika pažnja posvetila organizaciji adventskih manifestacija pa svim većim gradovima Hrvatske.
 
Rekordi u turizmu 2016. nisu bili samo u dolascima i noćenjima, nego i u oko 670 milijuna eura investicija u turističkom sektoru, čime je otvoreno 40-ak novih i novoobnovljenih hotela, obiteljskog smještaja, hostela i drugih smještajnih i ugostiteljskih objekata, te je znatno povećana kvaliteta i raznovrsnost ponude u brojnim objektima i odredištima na Jadranu i u kontinentalnom dijelu zemlje.
 
Zabrinjavajući porast PDV-a
 
Nove kreditne linije HBOR-a za poduzetnike u turizmu, nastavak privatizacijskih procesa, donošenje zakona o turističkom zemljištu i pomorskom dobru te sredstva iz EU fondova pridonijet će daljnjem rastu investicija.
 
No, nije sve tako bajno jer je početkom 2017. godine na snagu stupila nova porezna reforma prema kojoj ugostitelji i hotelijeri koji imaju a la carte restorane, kafiće, barove, klubove, slastičarnice i sl. svoje poslovanje i blagajne moraju prilagoditi povećanju međustope PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto.
 
Kao posljedica toga, moglo bi doći do porasta cijena ugostiteljskih usluga i pada prometa, pogotovo u kontinentalnim dijelovima zemlje gdje nema puno stranih pa ni domaćih turista nego su korisnici tih usluga većinom građani. Također, moglo bi doći i do smanjenja investicija u ugostiteljstvu, padu zapošljavanja i dr.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.