Vijesti

Najavljene vruće teme na trećem Forumu obiteljskog smještaja

Kućanstva ne pripadaju u kategoriju gospodarsko-poslovnih objekata, a ipak su vlasnici tih objekata suočeni s protuzakonitim pokušajima nametanja obaveza koje vrijede za gospodarsko-poslovne objekte

Najavljene vruće teme na trećem Forumu obiteljskog smještaja
Treći nacionalni Forum obiteljskog smještaja održat će se 15., 16. i 17. studenoga u Zadru. Nedo Pinezić, predsjednik ZOT-a, najavljuje vruće teme poput komunalne naknade, kontrole bazenske vode, ZAMP-a, RTV pristojbi i dr., navodi se na stranicama Hrvatske gospodarske komore.
 
Uspostavom slobodne, demokratske, Republike Hrvatske javna se administracija višestruko povećala u odnosu na nekadašnju SR Hrvatsku. Primjerice, otok Krk je nekada bio jedinstvena općina, a danas je podijeljen u čak sedam administrativnih jedinica, šest općina i grad Krk.
 
Svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje komunalno društvo, turističku zajednicu i dr. Također, svaka općina i grad zasebno razvijaju komunalni standard, svi grade sportske dvorane, nogometna igrališta, planiraju zabavne centre, vodene zabavne parkove itd., a zajedno prema broju stanovnika čine jedan kvart ili jednu mjesnu zajednicu, mjesni odbor u gradu poput Rijeke.
 
Pogon koji ne podliježe zakonitostima tržišta
 
Da bi se takav pogon, koji ne podliježe zakonitostima tržišta, održao na životu, on mora realno povećavati svoje prihode. Prihodi se ostvaruju i od pruženih komunalnih usluga koje pružaju komunalne tvrtke, a svaka JLS svoj prihod ostvaruje na temelju Zakona o financiranju lokalne i područne (regionalne) samouprave.
 
Temeljni izvori financiranja općina i gradova su: prihodi od vlastite imovine, novčane kazne i oduzeta imovinska korist za prekršaje koje JLS sama propiše, upravne pristojbe, boravišna pristojba, komunalne naknade doprinosi i druge naknade te naknade za uporabu javnih površina.
 
Mogu biti uvedena i ova davanja: prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju, porez na kuće za odmor, porez na neobrađeno obradivo poljoprivredno zemljište, porez na nekorištene poduzetničke nekretnine, porez na tvrtku ili naziv, porez na korištenje javnih površina, prirez na porez na dohodak.
 
Najavljene vruće teme na trećem Forumu obiteljskog smještaja
Nedo Pinezić, Foto: hgk.hr
 
Pokušaj nametanja protuzakonite obaveze
 
Kako je vidljivo, većina prihoda temelji se na davanjima radno aktivnog stanovništva i aktivnih poslovnih subjekata. Što se komunalnih naknada tiče, njihov obujam i visinu određuju gradsko ili općinsko vijeće na prijedlog gradonačelnika ili načelnika, dok naknade za komunalnu djelatnost određuju komunalna trgovačka društva, vlastiti pogoni JLS-a, javne ustanove koje osniva JLS ili ovlašteni koncesionar.
 
Kućanstva, domaćinstva ili stanovi i kuće ne pripadaju u kategoriju gospodarsko-poslovnih objekata, a ipak su vlasnici tih objekata kao pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvu suočeni s protuzakonitim pokušajima nametanja obaveza koje vrijede za gospodarsko-poslovne objekte.
 
Potrošnju vode i zbrinjavanje otpada u kućanstvima, domaćinstvima vlasnici, stanovnici plaćaju cijele godine. Stanovnici plaćaju i sve ostale komunalne usluge na temelju mjesta stalnog boravka. Članovi kućanstva, domaćinstva plaćaju i ostale lokalne poreze poput poreza na motorna vozila, na plovila, vez za plovilo, porez na dohodak, prirez na porez na dohodak i slično.
 
Očito kršenje zakona
 
Gosti, turisti koji borave u kućanstvu (nekadašnja „kućna radinost“), domaćinstvu (pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu), plaćaju boravišnu pristojbu kojoj je namjena poboljšanje uvjeta boravka turista u turističkom mjestu. Od toga, 65% pristojbe ostaje u turističkom mjestu, odnosno općini ili gradu, a od toga se, pak, 30% doznačuje u proračun općine ili grada u svrhu održavanja i poboljšanja komunalne infrastrukture.
 
Unatoč očitom kršenju zakona, pojedine jedinice lokalne samouprave u raznim dijelovima Hrvatske, pa i u Istri, pokušavaju opteretiti kućanstva, domaćinstva dodatnim nametima. Očito, baš kao i središnja država, pokušavaju održati neodrživi razmjer javnog sektora, javne vlasti, javnih tvrtki i realnog sektora, odnosno radnoaktivnog stanovništva.
 
Stvaranjem sve većega financijskog opterećenja, svakom novom mikropoduzetniku, novom stanovniku općine ili grada, javne vlasti zapravo proaktivno djeluju na poticaj mlađem stanovništvu za odlazak u inozemstvo i za neizbježan rast sive zone u djelatnostima.
 
Iz HOK-a poručuju da očekuju da svi zainteresirani daju svoj doprinos dolaskom u Zadar i sudjeluju na FOS-u. Možete se prijaviti na web-stranici Foruma obiteljskog smještaja.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.